Evropa

RAT U UKRAJINI Stoltenberg potvrdio da NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2024

-

09:00

RAT U UKRAJINI Stoltenberg potvrdio da NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Stoltenberg potvrdio da NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 747 dana. Ukrajinski zvaničnici oštro su kritikovali papu Franju zbog izjave da Kijev treba da ima "hrabrost" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda. U intervjuu snimljenom prošlog meseca za švajcarsku televiziju RSI, koji je delimično objavljen u subotu, papa Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave" tvrdeći da Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da "nikada neće podizati nijednu drugu zastavu" osim plave i žute boje zemlje. On je pozvao papu da "ne ponavlja istorijske greške", navodeći da Vatikan nije učinio dovoljno da se odupre nacistima tokom Drugog svetskog rata. Sa druge strane, veliku pažnju javnosti izazvala je izjava poljskog šefa diplomatije Radoslava Šikorskog, koji je rekao da su NATO trupe već prisutne u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Sikorski: NATO trupe nekih zemalja su već prisutne u Ukrajini
  • Papa Franja: Ukrajina treba da ima hrabrosti da podigne belu zastavu
  • Ukrajinci i saveznici kritikovali izjavu pape Franje o "beloj zastavi
  • Zelenski odbacio poziv pape na razgovor sa Rusijom kao virtuelno posredovanje
  • Italijanski ministar odbrane protivi se slanju trupa u Ukrajinu
  • Zaharova: Besmisleno da NATO negira prisustvo svojih snaga u Ukrajini

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                 Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

23.42 Medvedev: Makron je kukavica, jadna Francuska

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je komentarisao odlaganje posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Kijevu i nazvao francuskog lidera ''kukavicom''.

''Makron se sprema da ode u Kijev? Ali on je zoološka kukavica! U svakom slučaju: preporučujem njegovoj kancelariji da ponese nekoliko pari bokserica! Mirisaće baš jako...'', napisao je, pored ostalog, Medvedev na francuskom jeziku na platformi X. 

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina

 

23.31 Fon der Lajen: Putinova odluka da položi oružje biće korak ka miru

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da bi korak ka miru trebalo da bude polaganje naoružanja ruske vojske i njeno povlačenje iz Ukrajine.

"Niko ne žudi za mirom više od naroda Ukrajine. Svi mnogo trpe ovaj rat u koji ih je (ruski predsednik Vladimir) Putin uvukao...Ali, mir mora biti pravi, pravedan, ne sme biti okupacije, nema prinude. Znamo pouzdano da korak ka miru može biti trenutak kada Putin položi oružje - on je agresor, napao je Ukrajinu", naglasila je Fon der Lajen, komentarišući nedavnu papinu izjavu, prenosi Ukrinform.

Ona je izrazila uverenje da je po pitanju uslova mira neophodno slušati Ukrajince koji žele da žive u nezavisnoj i slobodnoj državi.

23.28 Leh Valensa: Da Poljska nije u NATO, imali bismo rat između Rusije i Poljske

Bivši poljski predsednik Leh Valensa ocenio je da bi Poljska danas bila u ratu sa Rusijom, da nije ušla u NATO. 

"Definitivno bismo imali rat Rusije i Poljske. To je jasno. Samo ne znam kako bi tada reagovala Ukrajina", rekao je Valensa u intervjuu agenciji PAP povodom 25. godišnjice prijema Poljske u NATO.

Govoreći o ideji ulaska Poljske u NATO, a zatim i pristupnim pregovorima, on je naveo da je bilo velikih poteškoća i da "Sovjetski Savez nije hteo da nas pusti, a Zapad nije hteo da nas prihvati". 

23.14 Zelenski: Ukrajini nije potrebna francuska vojska, vaša deca neće ginuti u Ukrajini

Kijevu nije potrebno prisustvo francuskog vojnog osoblja, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Sve dok Ukrajina izdržava, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji. Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od zemalja NATO-a, ali to će već biti drugačija situacija", rekao je Zelenski u intervjuu za francusku televiziju BFM.

Međutim, Zelenski je rekao da iako Ukrajina nije deo Severnoatlantske alijanse on "ne vidi ništa loše" u slanju stranog vojnog i tehničkog osoblja da bi se obučavali pripadnici Oružanih snaga Ukrajine i popravljalo ukrajinsko naoružanje.

Zelenski je ponovio da se Ukrajina suočava sa poteškoćama zbog nedostatka artiljerijskih granata, vazdušne blokade, ruskih raketa dugog dometa i velikog broja ruskih dronova.
Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem februara rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ratu sa Ukrajinom".

20.40 Umerov i Sirski razgovarali s Ostinom o pripremama za sledeći sastanak Kontakt grupe

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov i glavnokomandujući Oružanih snaga Oleksandr Sirski razgovarali su sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom o pripremama za sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajina.

"Zajedno sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine imao sam telefonski razgovor sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom tokom kojeg smo razgovarali o pripremama za sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Izneo sam konkretne informacije o operativnoj situaciji na bojnom polju", napisao je Umerov na platformi X.

21.08 Stejt department: SAD podržavaju pravo Ukrajine na zaštitu

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler je, komentarišući nedavne izjave pape Franje u vezi sa ratom Rusije protiv Ukrajine, naglasio da SAD podržavaju pravo Ukrajine na odbranu, kao i ukrajinsku formulu mira.

Miler je potvrdio i stav SAD u vezi sa podrškom Formuli mira koju je predložio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kao i naporima Kijeva u cilju mirnog okončanja rata.

"Ali to zahteva da (ruski predsednik) Vladimir Putin prestane sa napadima i pokušajima da zauzme i polaže pravo na ukrajinske teritorije, kao i da pristane na pregovore. Ali on još nije izrazio želju da to učini", rekao je Miler.

Tanjug AP/Nathan Howard

 

20.31  Predstavnik Vatikana pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog papine izjave

Apostolski nuncije u Ukrajini Visvaldas Kulbokas pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog izjava pape Franje da Ukrajina treba da ''smogne hrabrosti bele zastave'' i da pregovara sa Rusijom o okončanju rata. 

"Visvaldas Kulbokas je obavešten da su u Ukrajini razočarani papinim rečima u vezi sa 'belom zastavom' i potrebom da 'pokažu hrabrost i pregovaraju' sa agresorom“, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Ukrinform.

"Umesto apela koji legalizuju pravo jakih i podstiču dalje nepoštovanje normi međunarodnog prava, od poglavara Svete stolice očekivalo se da pošalje signale svetskoj zajednici o potrebi da odmah udruže snage i obezbede pobedu dobra nad zlom, kao i da uputi apel napadaču, a ne žrtvi", ističe se u saopštenju.

17.19 Stoltenberg: Nije vreme da se govori o predaji Ukrajinaca

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da se ne slaže sa komentarima pape Franje da Ukrajina treba da ''smogne hrabrosti bele zastave'' da pregovara sa Rusijom o okončanju rata i poručio da Kijevu treba vojna podrška.

''Ako želimo da pregovorima da se dođe do rešenja o miru, to jedino može da se postigne tako što pružimo vojnu podršku Ukrajini. Nije vreme da se govori o predaji Ukrajinaca. To bi za njih bila tragedija. Takođe, bilo bi opasno za sve nas'', rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Ocenio je da je ono što se dešava na bojnom polju, neraskidivo povezano sa onim o čemu se govori za pregovaračkim stolom.

16.40 Stoltenberg: NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu  

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ogradio se od sugestije francuskog predsednika Emanuela Makrona da zapadni saveznici ne bi trebalo da isključe raspoređivanje trupa u Ukrajini.

"NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu, a NATO nije strana u sukobu, niti su NATO saveznici", rekao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu.

Stoltenberg je rekao da čak i ako pojedine zemlje NATO-a pošalju trupe u Ukrajinu, to bi uticalo na alijansu u celini jer su njene članice vezane paktom o kolektivnoj odbrani.

Upitan da li je Makron napravio grešku govoreći o mogućem raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajinu, Stoltenberg je rekao: "Mislim da je važno da se konsultujemo i da imamo zajednički pristup ovim važnim temama jer su one važne za sve nas".

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

12.35 Kremlj: Poziv pape Franje na pregovore sa Ukrajinom sasvim razuman

Poziv pape Franje na pregovore o prekidu rata u Ukrajini je sasvim razuman i Rusija je za to spremna, ali je Kijev isključio tu mogućnost zbog pogrešnog stava da Zapad može da porazi Rusiju, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nažalost, i izjava pape i izjave dugih, uključujući naše, naišle su na najoštrije odbijanje", naveo je Peskov, prenosi Rojters.

09.03 Makron treći put odložio put u Ukrajinu

Poseta predsednika Emanuela Makrona Ukrajini trebalo bi da bude održana u narednim nedeljama, saopšteno je iz Makronovog kabineta u nedelju, nakon što je prethodno bilo planirano da Makron poseti Ukrajinu tokom ove sedmice.

"Makron i (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski saglasili su se da ostanu u bliskom kontaktu, posebno u vezi sa posetom predsednika Ukrajini, koja bi trebalo da se desi u narednim nedeljama", saopšteno je iz Makronovog kabineta nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim liderom u nedelju, preneo je Rojters, navodeći da je u pitanju treće odlaganje Makronove posete Ukrajini.

Makron je prvobitno rekao da planira da ode u februaru da potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa predsednikom Ukrajine, međutim Zelenski je na kraju došao u Pariz na zaključenje sporazuma. Drugi sastanak planiran je za početak marta, pre nego što je pomeren za kasnije ove nedelje.

07.56 SIPRI: Evropske države udvostručile uvoz oružja, Ukrajina najveći uvoznik

Evropske države su gotovo udvostručile uvoz oružja u periodu od 2019. do 2023. godine u odnosu na period od 2014. do 2018., a Ukrajina je postala najveći evropski uvoznik oružja posle početka ruske invazije 2022. godine, objavio je danas Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira - Stockholm International Peace Research Institut (SIPRI).

07.10 Zelenski odbacio poziv pape na razgovor sa Rusijom kao virtuelno posredovanje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je poziv pape Franje na razgovore sa Rusijom kao "virtuelno posredovanje" sa distance. Zelenski se u svom noćnom video obraćanju nije direktno osvrnuo na papu Franju ili njegove izjave, ali je rekao da papine ideje nemaju nikakve veze sa naporima verskih ličnosti u Ukrajini da pomognu zemlji, preneo je Rojters.

"Ne 2.500 kilometara dalje, negde, virtuelno posredovanje između nekoga ko želi da živi i nekoga ko želi da te uništi", naglasio je Zelenski.

06.58 Zaharova: Besmisleno da NATO negira prisustvo svojih snaga u Ukrajini

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je besmisleno da NATO negira prisustvo svojih snaga u Ukrajini.

"Nema smisla više to poricati", rekla je ona za list "Izvestija", komentarišući izjavu poljskog ministra inostranih poslova Radoslava Sikorskog, preneo je TASS.

06.50 Ruske trupe granatirale Hersonsku oblast

Ruske trupe su granatirale Herson sa leve obale Dnjepra, saopštio je šef Hersonske oblasti Roman Mročko na Telegramu. Granatirano je selo Antonivka, predgrađe Hersona, a tom prilikom povređen je jedan muškarac, prenosi Ukrinform.

06.45 Italijanski ministar odbrane protivi se slanju trupa u Ukrajinu

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je da se protivi slanju zapadnih trupa u Ukrajinu jer bi to stajalo na putu diplomatskim naporima.

"Slanje trupa u Ukrajinu bio bi korak ka jednostranoj eskalaciji, što bi stalo na put diplomatiji. Nema smisla razmišljati o tome sada, posle dve godine rata", rekao je Krozeto za list "La Stampa".

06.30 Ukrajinci i saveznici kritikovali izjavu pape Franje o beloj zastavi

Ukrajinski i zvaničnici saveznika te zemlje kritikovali su papu Franju zbog toga što je rekao da Kijev treba da ima "hrabrost" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitro Kuleba i Radek Sikorski, koristili su analogije sa Drugim svetskim ratom kako bi osudili papine izjave, preneo je AP.

"Naša zastava je plavo-žuta. Živimo, umiremo i pobeđujemo pod njom. Nećemo podizati druge zastave", objavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas na platformi X.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

06.10 Sikorski: NATO trupe nekih zemalja su već prisutne u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je da su NATO trupe prisutne u Ukrajini.

"Vojnici iz NATO zemalja su već u Ukrajini. Želeo bih da zahvalim zemljama koje preuzimaju taj rizik. Prepoznaće se", rekao je Sikorski, komentarišući reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, prenela je agencija RBC Ukrajina.

Sikorski nije hteo da kaže na koje zemlje je mislio.

"Za razliku nekih evropskih političara, ja to neću reći", poručio je Sikorski.

Komentari (0)

Evropa