Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Zapadne trupe u Ukrajini mogle bi da dovedu svet na ivicu trećeg svetskog rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2024

-

08:46

RAT U UKRAJINI Putin: Zapadne trupe u Ukrajini mogle bi da dovedu svet na ivicu trećeg svetskog rata
RAT U UKRAJINI Putin: Zapadne trupe u Ukrajini mogle bi da dovedu svet na ivicu trećeg svetskog rata - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 753 dana. Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o najnovijim dešavanjima na bojnom polju i paketu dodatne pomoći SAD, dok su ruske službe pokušavale da lokaliziju požar u rafineriji u Samarskoj oblasti koji su izvali ukrajinski dronovi. Ministarstvo spoljnih poslova ogorčeno je izjavama britanskog ambasadora u Moskvi o pravnom statusu Krima, pa mu je zaprećeno pozivom na razgovor. Što se tiče ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova, pitanje Krima i Sevastopolja je "zatvoreno". "Poluostrvo je sastavni deo Ruske Federacije", rekao je ruski šef diplomatije.

Ključni događaji:

  •  Blinken i Kuleba razgovarali o situaciji na bojnom polju u Ukrajini
  • Lokalizovan požar u ruskoj rafineriji nafte izazvan napadom dronom
  • MSP Rusije saopštilo da će pozvati britanskog ambasadora zbog izjava o Krimu
  • Lavrov: Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj zauvek je zatvoreno
  • MO Rusije: Uništen objekat za sklapanje dronova kod Odese

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

             Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

23.30 Putin: Zapadne trupe u Ukrajini mogle bi da dovedu svet na ivicu trećeg svetskog rata

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je večeras da bi prisustvo zapadnih trupa u Ukrajini moglo da dovede svet na ivicu trećeg svetskog rata, napominjući da misli da niko ne želi takav scenario.

Putin je u svom izbornom štabu rekao da Rusija mora da razmisli o tome sa kim bi mogla da razgovara o postizanju mira u Ukrajini, sugerišući da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije mogući sagovornik u pregovorima, prenele su RIA Novosti. 

Putin je istakao da je reakcija zapadnih zemalja na izbore u Rusiji očekivana, jer se, kako je naveo, bore oružanim sredstvima protiv Ruske Federacije i pokušavaju da obuzdaju razvoj zemlje.

Tanjug/(AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

16.28 Gladkov: U granatiranju belgorodske oblasti poginula jedna, ranjeno 11 osoba

U ukrajinskom granatiranju ruske oblasti Belgorod danas je poginula jedna, a ranjeneo je 11 osoba, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.  Gladkov je ranije danas rekao da je 16-godišnja tinejdžarka nastradala u pograničnom regionu nakon što je ukrajinska granata zapalila njenu kuću, preneo je Rojters. U Belgorodu je od granatiranja oštećena i zgrada dečijeg vrtića, javlja agencija RIA Novosti. U okolini vrtića su vidljivi tragovi dva kratera. Oštećeno je i dečje igralište.

14.35 SBU: Ukrajinski dronovi pogodili 12 ruskih rafinerija nafte od početka rata

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) je od početka rata u toj zemlji lansirala ukupno 12 napada dalekosežnim dronovima koji su pogodili ruske rafinerije, rekao je danas izvor SBU za Rojters. Ukrajinski izvor je rekao da je ta rafinerija Slavjanski u Krasnodarskom kraju u Rusiji, koja je pogođena protekle noći, napadnuta u operaciji koju je organizovala SBU zajedno s drugim ukrajinskim snagama.

Tanjug/AP

 

"SBU nastavlja da sprovodi strategiju koja podriva ekonomski potencijal Rusije i smanjuje protok petro dolara koje neprijatelj usmerava na rat. Ukupno, SBU dronovi su nedavno uspešno napali 12 rafinerija nafte u Rusiji", naglasio je neimenovani izvor.

Kako je rekao drugi izvor, u ovu cifru nisu uključene operacije koje je izvela Ukrajinska vojna obaveštajna agencija (GUR), koja je takođe dronovima napadala ruske rafinerije. Moskva optužuje Ukrajinu da koristi "terorističke aktivnosti" u pokušaju da omete trodnevne predsedničke izbore u toj zemlji, koji se završavaju danas.

Tanjug/AP

 

14.13 Britansko Ministarstvo odbrane: Opao izvoz ruskog oružja u poslednjoj deceniji

Globalni izvoz ruskog oružja značajno je opao od 2014. godine, što može biti povezano sa redovnim ruskim gubicima u ratu protiv Ukrajine, objavilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije, pozivajući se na obaveštajne podatke.

"Pad je verovatno usledio zbog nekoliko faktora, uključujući rusko davanje prioriteta opremi za operacije u Ukrajini zbog tekućih gubitaka na bojnom polju, kao i smanjene potražnje kupaca zbog rizika od povezanih sankcija i globalne osude ruske odgovornosti za rat", navodi se u objavi britanskog Ministarstva na platformi X.

Prema obaveštajnim podacima, Rusija je pala sa drugog na treće mesto na svetskoj rang listi izvoza oružja, a isporuke ruskog oružja 2023. bile su 52 odsto manje nego 2022. godine.

14.02 Ukrajina: Ruske tvrdnje o napadu vakuum bombom "besmislica i propaganda"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je oko 300 ukrajinskih vojnika ubijeno razornom "vakuum bombom", dok je potparol vojne obaveštajne službe Ukrajine (HUR), Andrij Jusov, nazvao tu tvrdnju "apsolutnom besmislicom i propagandom". Jusov je za CNN takođe napomenuo da ta izjava ruskog MSP-a odražava, kako ocenjuje lažnu retoriku Rusije o 1.500 ubijenih ukrajinskih trupa u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti u petak.

Tanjug/AP

 

13.50 Ruske snage zauzele selo Mirnoje u zaporoškom regionu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage zauzele selo Mirnoje u zaporoškom regionu, prenele su ruske agencije. Ukrajinske snage su tokom proteklog dana izgubile oko 120 vojnika u pravcu južnog Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, preneo je TASS. Kako se navodi, ruske snage su, takođe, odbile kontranapad 72. mehanizovane brigade Ukrajine u blizini naselja Vodjanoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

12.30 Pavel: Nemogući pregovori Ukrajine i Rusije jer su predlozi Moskve diktat

Češki predsednik Petr Pavel izjavio je danas da nije moguće zamisliti Rusiju i Ukrajinu da pregovaraju o mirovnom sporazumu jer su svi dosadašnji predlozi zvanične Moskve "zapravo bili diktat" koji ukazuje na veća ulaganja u dalje ukrajinsko potčinjavanje nego u trajni mir.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Kako rusko-ukrajinski rat u punom obimu ulazi u svoju treću godinu, sve više međunarodnih lidera je apelovalo na Ukrajinu da stupi u mirovne pregovore sa Rusijom, uključujući papu Franju i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Kijev Indipendent. Međutim, prema oceni predsednika Češke, "takvi pregovori verovatno ne bi uspeli".

"Kremlj je izneo svoju listu uslova koje kao agresor nema pravo da postavlja", ukazao je on.

11.15 Šojgu naredio da se na brodove Crnomorske flote ugradi dodatno naoružanje

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tokom inspekcije ruskih snaga stacioniranih u Južnom vojnom okrugu naredio da se na ratne brodove Crnomorske flote ugradi dodatno naoružanje za odbranu od napada neprijateljskih bespilotnih letelica, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

"Ruski ministar odbrane naredio je da se na brodove ugradi dodatno naoružanje i poveća vatrena moć, uključujući mitraljeze velikog kalibra koji mogu efikasno da se koriste u slučaju napada neprijateljskih dronova", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi TASS.

10.57 Zaharova: Makron da obustavi isporuku oružja Kijevu

Francuski predsednik Emanuel Makron trebalo bi da obustavi isporuke oružja Kijevu i da iznese predlog primirja stranama u bliskoistočnom sukobu, izjavila je za TASS portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući inicijativu francuskog predsednika da se uspostavi prekid vatre u Ukrajini za vreme letnjih Olimpijskih igara u julu.

"Dajem predlog odgovora Makronu: da prestane sa isporukom oružja koje se koristi za ubijanje civila, kao i da prestane sa sponzorisanjem terorizma. Drugi predlog Makronu: da se sličan predlog iznese i stranama u sukobu na Bliskom istoku. Mnogo toga verovatno zavisi od reči Francuske", prokomentarisala je Zaharova.

U intervjuu datom ukrajinskom novinaru u subotu, Makron je izjavio da će se od Rusije tražiti da poštuje prekid vatre u Ukrajini tokom trajanja Olimpijade, prenosi Rojters.

"Oni (Rusi) moraju ovo da urade. To je ono što se uvek dešavalo," napomenuo je franucski predsednik.

09.40 Gladkov: U granatiranju Belgoroda poginula tinejdžerka

Šesnaestogodišnja tinejdžerka poginula je danas u ukrajinskom granatiranju ruskog grada Belgoroda, saopštio je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Naš protivvazdušni sistem je bio aktivan iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Na našu žalost, poginula je tinejdžerka, devojka od 16 godina. Privatna stambena zgrada u kojoj se nalazila zapalila se od posledica pada granate", naveo je Gladkov na Telegramu, preneo je Interfaks.

Prema njegovim rečima, povređen je i otac devojčice, kome je povređena glava, ima opekotine na telu i otrovan je ugljen-monoksidom. On je prebačen u bolnicu u Belgorodu.

09.10 Poseta britanskog ministra Šapsa Odesi otkazana zbog raketne pretnje

Britanski ministar odbrane Grant Šaps je tokom nedavne posete Ukrajini bio primoran da odustane od putovanja u grad Odesu zbog ruske raketne pretnje. Sekretar odbrane je prekinuo posetu nakon što ga je pripadnik britanske obaveštajne službe upozorio da Rusi znaju za njegove planove kretanja, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Yui Mok/PA

 

Tokom prošlonedeljne posete Poljskoj Šaps je obavešten da je oklopni konvoj sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom za dlaku izbegao ruski raketni udar tokom posete Odesi, kao i da je u eksplozijama poginulo pet osoba, preneli su ranije ukrajinski mediji.

08.45 Ruska PVO srušila 35 ukrajinskih dronova iznad osam oblasti oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) presreli su i uništili 35 ukrajinskih dronova tokom protekle noći u Moskovskoj, Belgorodskoj, Kaluškoj, Orilskoj, Rostovskoj, Jaroslavskoj, Kurskoj oblasti i Krasnodarskoj teritoriji, saopštilo je jutros rusko ministarstvo odbrane.

"Tokom protekle noći i jutra 17. marta zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade bespilotnim letelicama na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju prenosi RIA Novosti.

Odbijen je napad dronova na moskovski okrug Stupino, potvrdio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na svom Telegram kanalu navodeći da nije bilo povređenih niti materijalne štete.

08.30 Rusija: Ugašen požar u rafineriji Slavjanski izazvan padom ukrajinskog drona

Požar koji je izbio tokom napada ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Slavjanski na Krasnodarskoj teritoriji potpuno je ugašen, saopštio je danas operativni štab u Kubanu.

"Požar u krugu Rafinerije nafte Slavjanski je sada potpuno ugašen", navodi se u saopštenju koje prenosi Interfaks.

Napominje se da je u trenutku napada dronom jedna osoba preminula, a preliminarni uzrok smrti je srčani udar.

"U samom požaru nije bilo žrtava, a nema pretnje ni po naseljeno mesto", saopšteno je iz operativnog štaba u Kubanu.

Načelnik Slavjanskog okruga Roman Sinjagovski saopštio je da su radnici fabrike evakuisani. Ranije je Kubanski operativni štab izvestio da je "17. marta oko 3 sata ujutru nekoliko bespilotnih letelica pokušalo da napadne Rafineriju nafte Slavjansk".

08.10 Makron: Spreman sam da s Putinom razgovaram o deeskalaciji krize

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovara kako doći do deeskalacije ukrajinske krize.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

"Javiću se javiti ako Putin pozove. Jer osećam da je to moja dužnost. I slušaću šta on predlaže. S jedne strane, Ukrajini moramo dati sve, treba da unapredi svoje odbrambene kapacitete, ali sa druge strane, moramo da radimo na deeskalaciji. Moramo da postignemo trajni, pošten mir. Ako Putin slučajno nešto ponudi, ja ću saslušati njegove predloge'', rekao je Makron, prenosi TASS.

Putin je ranije izjavio da je Moskva spremna da sarađuje sa Parizom ako Francuska pokaže interesovanje. Makron je rekao da će Pariz i saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

AP/Russian Defense Ministry Press Service; Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

 

06.55 Blinken i Kuleba razgovarali o situaciji na bojnom polju u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je juče sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o najnovijim dešavanjima na bojnom polju i paketu dodatne bezbednosne pomoći u vrednosti od 300 miliona dolara, koji su Sjedinjene Države najavile 12. marta.

profimedia

 

Blinken je istakao potrebu da Predstavnički dom američkog Kongresa što pre usvoji zakon o pomoći Ukrajini koji je od ključnog značaja za unapređenje interesa američke nacionalne bezbednosti, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

06.30 MSP Rusije saopštilo da će pozvati britanskog ambasadora zbog izjava o Krimu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zapretila je britanskom ambasadoru u Moskvi pozivom u rusku diplomatsku službu zbog objavljivanja saopštenja o nepostojanju "pravnih osnova" u Ruskoj Federaciji za održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu i novim regionima.

Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

 

"Pažljivo vodimo evidenciju o pokušajima mešanja u ruske predsedničke izbore... Imam sledeće pitanje za britansku ambasadu: da li je vaš ambasador skoro bio na Smolenskom trgu? Ne predstavlja nam zadovoljstvo da ga vidimo, ali možemo ga pozvati preventivno ako ovo ne prestane", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

06.20 MO Rusije: Uništen objekat za sklapanje dronova kod Odese

Ruske snage uništile su ukrajinsku radionicu za sklapanje dronova i lokacije predviđene za razmeštanje ukrajinskih formacija u blizini Odese, saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane.

"Operativno-taktičke bespilotne letelice, raketne trupe i artiljerija ruskih snaga uništili su radionicu za sklapanje bespilotnih letelica u blizini naselja Konotop u Sumskoj oblasti, lokacije za privremeno razmeštanje neonacista ukrajinskih formacija Ljuta i Cunami u blizini Odese, četiri kontrolna punkta bespilotnih letelica ukrajinske vojske, ali su uspešno dejstvovale i po ljudstvu i vojnoj opremi neprijatelja u 149 oblasti", navodi se u saopštenju ruskom MO, prenosi TASS.

06.05 Lavrov: Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj zauvek je zatvoreno

Krim i Sevastopolj su sastavni deo Rusije i pitanje kome te teritorije pripadaju zauvek je zatvoreno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u video poruci posvećenoj 10. godišnjici "Krimskog proleća".

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

"Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj je zatvoreno. Poluostrvo je sastavni deo Ruske Federacije", rekao je Lavrov, prenosi TASS. Prema rečima ruskog ministra, proteklih godina bilo je moguće prevazići mnoge probleme koji su "nasleđeni" od Ukrajine.

 

Komentari (0)

Evropa