Evropa

RAT U UKRAJINI U ruskim napadima uništena termoelektrana i sve podstanice u Harkovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2024

-

08:38

RAT U UKRAJINI U ruskim napadima uništena termoelektrana i sve podstanice u Harkovu
RAT U UKRAJINI U ruskim napadima uništena termoelektrana i sve podstanice u Harkovu - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 760 dana. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage uništile 19 raketa "Vampir" u ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast, dok je cilj drugog napada bio i lučki grad Sevastopolj na Krimu gde je uništeno više od 10 ukrajinskih projektila, rekao je guverner tog grada Mihail Razvožajev. On je istakao da je u pitanju bio jedan od najmasovnijih napada u poslednje vreme, kao i da je poginula jedna osoba, a da su četiri ranjene.

Ključni događaji:

  • Ukrajina tvrdi da je pogodila dva ruska desantna broda i centar veze na Krimu

  • Ruski vazdušni udari na Kijev i Lavov, u pripravnosti i poljska ratna avijacija

  • Moskva: Uništeno 19 "Vampira" iznad Belgoroda
  • Razvožajev: Dvoje ranjeno u napadu na Sevastopolj
  • Zbog upozorenja na vazdušnu opasnost nakratko blokiran saobraćaj na Krimskom mostu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

20.50 Gradonačelnik Harkova: U ruskim napadima uništena termoelektrana i sve podstanice

U ruskom raketnom i napadu dronovima uništena je termoelektrana i sve električne podstanice u Harkovu, izjavio je danas gradonačelnik Harkova Ihor Terehov za nacionalnu televiziju. Terehov je rekao da se Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, suočio sa izazovnom energetskom situacijom, preneo je Kijev independent.

Tokom napada izvedenog 22. marta oštećena je najveća hidroelektrana u Ukrajini, Dnjepar. Radnici u elektroprivredi nisu u mogućnosti da obezbede stabilno snabdevanje električnom energijom širom Harkova, rekao je gradonačelnik tog grada.

14.33 Moskva: Sprečena dva američka bombardera da naruše granicu Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruski lovac MiG-31 sprečio dva američka bombardera da naruše granicu Ruske Federacije.

"Iznad Barencovog mora otkriven je vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Ruske Federacije. Da bismo identifikovali vazdušni cilj i sprečili narušavanje ruske državne granice, MiG-31 lovac iz sastava dežurnih snaga protivvazdušne odbrane dignut je u vazduh", navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Tanjug AP/South Korea Defense Ministry via AP

 

Dodaje se da je posada ruskog aviona identifikovala vazdušnu metu kao dva američka strateška bombardera B-1B.

"Kako se MiG-31 približavao, američki avioni su promenili kurs leta, okrenuli se i potom se udaljili od ruske granice", navode iz ruskog ministarstva.

13.00 Ministarstvo odbrane Rusije: Izvedeni napadi na ukrajinske elektroenergetske objekte

Oružane snage Rusije izvele su visoko precizne napade raketama i dronovima na ukrajinske elektroenergetske objekte, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Vazdušno-kosmičke snage izvele su noćas grupni udar iz vazduha visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na elektroenergetske objekte, pogone za proizvodnju gasa i mesta gde se sklapaju i testiraju pomorski dronovi, navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da je kao rezultat napada "dezorganizovan rad industrijskih preduzeća koja proizvode i popravljaju oružje, vojnu opremu i municiju, kao i da je uništena vojna oprema i oružje strane proizvodnje koje su u Ukrajinu isporučile zemlje NATO-a".

11.46 Nakon serije ruskih napada Ukrajina povećala uvoz struje i obustavila izvoz

Ukrajina je od danas naglo povećala uvoz električne energije i obustavila izvoz nakon serije ruskih vazdušnih udara raketama i dronovima na objekte elektroenergetskog sistema, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

11.10 Poljska traži objašnjenje od Rusije za još jedno narušavanje vazdušnog prostora te zemlje

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Varšava zahtevati objašnjenja od Rusije u vezi sa "još jednim narušavanjem vazdušnog prostora zemlje", pošto je pozvalo Moskvu da "zaustavi terorističke vazdušne napade na stanovnike i teritoriju Ukrajine".

 

10.02 Ukrajina tvrdi da je pogodila dva ruska desantna broda i centar veze na Krimu

Ukrajinske snage uspešno su pogodile dva desantna broda Jamal i Azov, centar veze i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštila je Uprava za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine, a prenose ukrajinski mediji. Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev sinoć je saopštio da je jedna osoba poginula, a četiri su povređene u raketnom napadu ukrajinskih snaga na Sevastopolj. Razvožajev je naveo da je oboreno više od 10 ukrajinskih projektila. Ruski mediji prenose da je saobraćaj na Krimskom mostu noćas bio obustavljen dva puta.

08.40 Ruski vazdušni udari na Kijev i Lavov, u pripravnosti i poljska ratna avijacija

Rusija je danas izvela vazdušne udare na Kijev i region Lavova na zapadu Ukrajine, potvrdili su ukrajinski zvaničnici. Zbog ruskih napada poljske oružane snage aktivirale su svoje ratno vazduhoplovstvo kako bi se osigurala bezbednost vazdušnog prostora u blizini granice, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na svom Telegram kanalu da je nakon ruskih vazdušnih udara došlo do nekoliko eksplozija, kao i da su ukrajinski PVO sistemu aktivno dejstvovali u odbijanju ruskog napada.

"Ukrajinskim PVO sistemima je uništeno desetak ruskih raketa iznad Kijeva i okoline", izjavio je Sergej Popko, načelnik kijevske vojne administracije. Prema njegovim rečima "pliminarne informacije ukazuju da nema žrtava ili veće materijalne štete".

"Treće jutro ove nedelje, pred zoru, cela Ukrajina je bila pod vazdušnom uzbunom, a građanima je savetovano da se odu u skloništa", objavila je rano jutros na svom Iks nalogu ambasadorka SAD u Kijevu Bridžit Brink.

profimedia

 

08.20 Ruska raketa ušla dva kilometra u vazdušni prostor Poljske

Rano jutros jedan ruski balistički projektil je uleteo oko dva kilometra u vazdušni prostor Poljske, da bi nastavio svoj let prema cilju u Ukrajini, izjavio je portparol poljske vojske.

"Jedna od ruskih raketa je u 04.23 uletela u naš vazdušni prostor brzinom od skoro 800 kilometara na sat i letela je poljskim nebom oko dva kilometra", izjavio je Jacek Goriševski i potvrdio da je meta ruske balističke rakete bio cilj na teritoriji Ukrajine, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da je ruski projektil ušao u poljski vazdušni prostor u blizini grada Oserdova (Ljublinsko vojvodstvo), kao i da je vojnim radarskim nadzorom ustanovljeno da je u poljskom vazdušnom prostoru proveo 39 sekundi.

"Pokrenute su sve neophodne procedure za obezbeđivanje bezbednosti poljskog vazdušnog prostora. Između ostalog, aktivirane su i poljska i saveznička ratna avijacija", navodi se u Iks objavi oružanih snaga Poljske.

08.20 Razvožajev: U napadu na Sevastopolj poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene u sinoćnjem masovnom vazdušnom napadu na Sevastopolj, saopštio je na Telegram kanalu guverner grada Mihail Razvožajev.

"Naša vojska je odbila napad na Sevastopolj. Bio je najmasovniji u poslednje vreme. Usled udara rakete pokraj jedne kuće, poginuo je šezdesetpetogodšinji Sevastopoljac", rekao je on i dodao da su povređene još četiri osobe.

08.10 Saobraćaj na Krimskom mostu bio nakratko blokiran

Zbog upozorenja na vazdušnu opasnost, saobraćaj na Krimskom mostu bio je nakratko blokiran. Čim upozorenje o vazdušnoj opasnosti više nije bilo na snazi, saobraćaj na Krimskom mostu je obnovljen, izvestio je Telegram kanal Informacionog centra o situaciji na putnim prilazima mostu

08.00 Moskva: Uništeno 19 "Vampira" iznad Belgoroda

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je sinoć iznad Belgorodske oblasti uništeno 19 MLRS raketa "Vampir". Prethodno je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov rekao da je PVO oborila 10 projektila i da su dve osobe ranjene, prenosi TASS.

Komentari (0)

Evropa