Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da je odbijen masovni napad na Sevastopolj i Belgorod, Krimski most nakratko blokiran

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2024

-

07:46

RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da je odbijen masovni napad na Sevastopolj i Belgorod, Krimski most nakratko blokiran
RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da je odbijen masovni napad na Sevastopolj i Belgorod, Krimski most nakratko blokiran - Copyright Tanjug AP/Alex Babenko, Ukrainian Emergency Service via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 759 dana. Juče se ukrajinski energetski sistem našao pod žestokim napadom raketa i dronova.General-pukovnik kopnene vojske Ukrajine Oleksandr Pavljuk izjavio je da Rusija priprema 100.000 vojnika za novu letnju ofanzivu ili radi popune oslabljenih jedinica. Ponovo se pominje mogućnost pregovora, a ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg je izjavio da čim iz Moskve stignu signali da želi da vodi ozbiljne razgovore, otvoriće se prostor za mirovne napore i diplomatiju. 

Ključni događaji

  • Ukrajina tvrdi: Rusija spremila 100.000 vojnika za ofanzivu ili popunjavanje redova
  • Nabenzja: Ukrajinska vojska preživljava samo zahvaljujući pomoći Zapada
  • Gutereš osudio napade na ukrajinski energetski sistem
  • Šalenberg: Prostor za mirovne napore će se otvoriti kad stignu signali iz Moskve

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

23.29 Razvožajev: U napadu na Sevastopolj poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene u masovnom vazdušnom napadu na Sevastopolj, saopštio je na Telegram kanalu guverner grada Mihail Razvožajev.

"Naša vojska je odbila napad na Sevastopolj. Bio je najmasovniji u poslednje vreme. Usled udara rakete pokraj jedne kuće, poginuo je šezdesetpetogodšinji Sevastopoljac", rekao je on i dodao da su povređene još četiri osobe.

22.50 Obnovljen saobraćaj na Krimskom mostu

Saobraćaj na Krimskom mostu je obnovljen, javlja Telegram kanal Informacionog centra o situaciji na putnim prilazima mostu. Upozorenje o vazdušnom napadu više nije na snazi ni u Sevastopolju.

21.57 Moskva: Uništeno 19 "Vampira" iznad Belgoroda

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno 19 MLRS raketa "Vampir". Prethodno je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov rekao da je PVO oborila 10 projektila i da su dve osobe ranjene, prenosi TASS.

21.52 Razvožajev: Dvoje ranjeno u napadu na Sevastopolj

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se večeras na Krimu, a PVO je oborila više od 10 projektila, objavio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

"Vojska nastavlja da odbija masovni napad. Prema preliminarnim podacima, oboreno je više projektila. Prema informacijama iz Sevatospoljske spasilačke službe, jedno dete je zadobilo ranu od gelera", napisao je on i potom dodao da je ranjena još jedna osoba.

Prethodno je Krimski most bio privremeno blokiran za saobraćaj i proglašena je uzbuna za vazdušni napad.

20.50 Blokiran saobraćaj na Krimskom mostu

Kako piše TASS, saobraćaj na Krimskom mostu je trenutno blokiran, dok su se u Sevastopolju oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Belgorodskoj oblasti, uključujući i grad Belgorod.

07.45  Napad dronom izazvao požar u rafineriji nafte u ruskoj Samarskoj oblasti

Ukrajinski dronovi napali su sinoć dve rafinerije nafte u ruskoj Samarskoj oblasti, što je izazvalo požar u pogonu rafinerije Kujbišev, a žrtava nije bilo, izjavio je načelnik oblasti Dmitrij Azarov.

Azarov je istakao da je ugašen požar koji je izbio u jedinici za primarnu preradu nafte u rafineriji Kujbišev, saopštila je pres služba regionalne vlade, preneo je TASS.

Azarov je rekao da je napad dronom na Rafineriju nafte Novokujbiševsk  odbijen i da nije pričinjena šteta.

07.08 Gutereš osudio napade na ukrajinski energetski sistem

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je ruske napade na ukrajinske na energetski sistem Ukrajine. 

"Prema izveštajima u ovim napadima ubijeno je i povređeno mnogo civila, a pričinjena je značajna šteta, posebno na Dnjeprovskoj hidroelekratani (HE) u regionu Zaporožja, zbog čega je više od milion Ukrajinaca ostalo bez pristupa struji i vodu u Harkovu, Krivom Rogu i Zaporožju", rekao je novinarima zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Gak.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN je zapanjen „ubistvima i razaranjima”. 
Gutereš je ponovio da napadi na civilno stanovništvo i infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo.

"Oni su neprihvatljivi i treba ih odmah zaustaviti“, rekao je zamenik portparola.

06.54 Nabenzja: Ukrajinska vojska preživljava samo zahvaljujući pomoći Zapada

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je cilj, kako je naveo, specijalne vojne operacije demilitarizacije Ukrajine praktično ispunjen, budući da se Oružane snage Ukrajine (AFU) već duže vreme ne bore sopstvenim oružjem, već preživljavaju isključivo zalihama iz država NATO-a.

"Uzimajući u obzir činjenicu da se Oružane snage Ukrajine već duže vreme ne bore sopstvenim oružjem, možemo reći da je cilj našeg Severnog vojnog okruga da demilitarizuje samu Ukrajinu ispunjen. Sada militanti preživljavaju isključivo zahvaljujući snabdevanju iz zemalja NATO-a. Ali uprkos prinudnom prebacivanju na front najskuplje zapadne opreme, ruske oružane snage dosledno nastavljaju da uništavaju Abramse i Leoparde", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi TASS.

Nebenzja je istovremeno naglasio da je već sada beskorisno negirati direktnu umešanost zemalja NATO-a u sukob u Ukrajini. On je pozvao "kustose i lutkare kijevskog režima" da razmisle o tome kako izgleda spolja njihova podrška "diktaturi u Ukrajini, koja je svakim danom sve jača".

06.31 Šalenberg: Prostor za mirovne napore će se otvoriti kad stignu signali iz Moskve

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je da čim iz Moskve stignu signali da želi da vodi ozbiljne razgovore, ponovo će se otvoriti prostor za mirovne napore i diplomatiju. 

"Ruski predsednik Vladimir Putin snosi isključivu odgovornost za to što se u Evropi više od dve godine vodi rat, sa desetinama hiljada mrtvih, milionima raseljenih ljudi i traumatizovanim čitavim generacijama. Putin je započeo rat i mogao bi ga prekinuti. Čim iz Moskve stignu signali da želi da vodi ozbiljne razgovore, mirovnim naporima i diplomatiji će se ponovo dati prostor", rekao je Šalenberg na sednici Odbora za spoljnu politiku Nacionalnog saveta, predstavljuju izveštaj o aktuelnim EU projektima iz svoje nadležnosti.

Po njegovom mišljenju, treće zemlje kao što su Kina, Indija i Južna Afrika takođe treba da budu uključene u takve diskusije; potrebne su dugoročne bezbednosne garancije, saopšteno je na sajtu austrijskog parlamenta.

06.11 Ukrajina tvrdi: Rusija spremila 100.000 vojnika za ofanzivu ili popunjavanje redova

General-pukovnik kopnene vojske Ukrajine Oleksandr Pavljuk izjavio je da Rusija priprema 100.000 vojnika za novu letnju ofanzivu ili radi popune oslabljenih jedinica.

"Neće nužno biti ofanziva, možda će popuniti jedinice koje su izgubile borbenu sposobnost, ali postoji mogućnost da će početkom leta imati određene snage za sprovođenje ofanzivnih operacija", rekao je Pavliuk za ukrajinsku televiziju, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar odbrane Ivan Havriljuk naveo je da Rusija ima više municije od Ukrajine u odnosu sedam prema jedan, ali da će se taj odnos smanjiti u aprilu.

Komentari (0)

Evropa