Evropa

RAT U UKRAJINI Posle Kijeva, usledio raketni napad na Nikolajev poginula jedna, povređene četiri osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

21/03/2024

-

07:42

RAT U UKRAJINI Posle Kijeva, usledio raketni napad na Nikolajev poginula jedna, povređene četiri osobe
RAT U UKRAJINI Posle Kijeva, usledio raketni napad na Nikolajev poginula jedna, povređene četiri osobe - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Ukrainian Emergency Service, Victor Sajenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 757 dana. U noćašnjem ruskom raketnom napadu na Kijev povređeno je desetoro ljudi, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko. On je na Telegramu naveo da je pričinjena šteta na zgradama, da su u Podolskom okrugu ostaci rakete pali na nekoliko preduzeća, a da u Ševčenkovskom okrugu gori stan u stambenoj zgradi. U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je oborilo 10 ukrajinskih raketa RM-70 iznad Belgorodske oblasti. Neposredno pre toga,  u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost, a iznad grada su se čule eksplozije, navodi ruska agencija.

Ključni događaji:

  • U raketnom napadu na Kijev povređeno 10 ljudi
  • Ukrajinske bespilotne letelice napale vazdušnu bazu Engels duboku unutar ruske teritorije
  • Dva civila poginula u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti
  • Zelenski pozvao svetske lidere da se suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka
  • Šolc: Rusija nije tako jaka kao što ljudi sada misle
  • Medvedev: Francuska vojska biće uništena ako se pojavi u Ukrajini
  • Modi razgovarao s Putinom i Zelenskim o Ukrajini i jačanju odnosa

  Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

21.20 Zaharova: Izjava Liz Trus je direktno podsticanje terorizma

Izjava bivše britanske premijerke Liz Trus da SAD treba da dozvole Ukrajini da koristi sve vrste oružja protiv Rusije je direktno podsticanje terorizma, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ovo je direktno podsticanje terorizma!" - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti. 

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

21.06 Gruško:Ne savetujemo Makronu da testira spremnost za brutalan odgovor Rusije

Rusija nikome ne bi savetovala da testira njenu spremnost za adekvatan i brutalan odgovor, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju evropskih trupa u Ukrajinu. Gruško u je u intervjuu za Komsomolsku pravdu rekao da će se rizici od eskalacije ukrajinskog sukoba značajno povećati ako zemlje NATO-a „pokušaju otvoreno da uđu u Ukrajinu pojedinačno ili kao deo koalicije“.

20.45 Rute: Podrška Ukrajini ključna tema u Briselu

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da je nastavak podrške Ukrajini ključna tema na dvodnevnom sastanku Evropskog saveta u Briselu i najavio pokretanje Fonda za pomoć Ukrajini.

"Pokreće se Fond za pomoć Ukrajini, ključni resurs kada je u pitanju intenziviranje naših napora. Fond će pomoći u jačanju odbrambene proizvodnje EU. To nam je potrebno ne samo da bismo nastavili da podržavamo Ukrajinu, već i da bismo zaštitili sopstvenu bezbednost. Jer snažno odvraćanje je najbolja odbrana. Imajući to na umu, predmet evropske odbrambene saradnje je takođe na dnevnom redu", napisao je Rute na platformi Iks.

18.45 Zelenski sa grčkim premijerom razgovarao o jačanju ukrajinske PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i grčki premijer Kirijakos Micotakis razgovarali su telefonom o jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine.

"Razgovarao sam sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom o primeni naših sporazuma postignutih tokom njegove nedavne posete Ukrajini, kao i o našoj tekućoj saradnji u oblasti odbrane, posebno u smislu jačanja naše protivvazdušne odbrane", objavio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

18.41 Sirski razgovarao sa načelnikom Generalštaba Francuske o situaciji na ratištu

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski u telefonskom razgovoru sa načelnikom Generalštaba Francuske, Tjerijem Burkhardom, razgovarao je o situaciji na ratištu u Ukrajini.

profimedia

 

"Imao sam telefonski razgovor sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Republike Francuske, armijskim generalom Burkhardom. Upoznao sam ga sa situacijom na bojnom polju. Konkretno, da su ukrajinske odbrambene snage uspele da stabilizuju situaciju na istoku", objavio je Sirski na Fejsbuku.

18.38 Kuleba razgovarao sa Bauerom o pomoći Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba istakao je značaj nastavka podrške Ukrajini, posebno obezbeđivanje zemlje kritično važnim vrstama naoružanja i vojne opreme. On je tokom sastanka sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom, koji boravi u poseti Ukrajini, ukazao na važnu ulogu zemalja članica NATO-a u pružanju sveobuhvatne pomoći Ukrajini za odbijanje oružane agresije Ruske Federacije.

18.17 Zelenski pozvao lidere EU da pruže dodatnu pomoć Ukrajini u PVO i municiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere EU da Ukrajini pruže dodatnu pomoć u protivvazdušnoj odbrani i municiji, kao i na putu Ukrajine ka evropskim integracijama.

Zelenski je rekao, obraćajući se putem video linka učesnicima samita EU, da Rusija ne vodi samo rat protiv Ukrajine, već protiv cele Evrope i evropskog načina života, objavio je Gardijan.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Zelenski je istakao da postojeći sistemi protivvazdušne odbrane u Ukrajini nisu dovoljni da zaštite celu ukrajinsku teritoriju od ruske agresije i da je zbog toga potrebna dodatna pomoć EU.

16.42 "Komersant": Rusija će ukinuti nekoliko zatvora, zatvorenici se regrutuju za rat

Vlasti u ruskom Krasnojarskom regionu planiraju da ukinu nekoliko zatvora ove godine zbog pada broja zatvorenika zbog regrutovanja osuđenika za rat u Ukrajini, objavio je danas dnevnik "Komersant". List je citirao Marka Denisova, regionalnog komesara za ljudska prava Krasnojarska, koji je rekao pravodusnim organima da će najmanje dva lokalna zatvora biti ukinuta zbog "velikog jednokratnog smanjenja broja osuđenika u kontekstu specijalne vojne operacije (u Ukrajini )", preneo je Rojters.

15.31 U ruskom raketnom napadu na Nikolajev poginula jedna, povređene četiri osobe

U ruskom raketnom napadu na grad Nikolajev, na jugu Ukrajine, danas je poginula najmanje jedna osoba, a četiri su povređene, izjavio je guverner regiona Vitalij Kim. Za sada se ne zna šta je bio cilj napada, preneo je Rojters. Kim je rekao da su spasilačke ekipe na licu mesta. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkevič naveo je da je u napadu korišćena balistička raketa. Prema njegovim rečima, stambeni objekti nisu oštećeni. Napad je usledio nakon ruskog napada izvedenog tokom noći na glavni grad Ukrajine Kijev i okolni region, u kojem je ranjeno najmanje 17 osoba i u kojem su oštećeni civilni i industrijski objekti, navela je agencija.

15.15 Rusija počela masovnu proizvodnju vazdušnih bombi FAB-3000 od tri tone

U Rusiji je počela masovna proizvodnja visokoeksplozivnih vazdušnih bombi teških tri tone FAB-3000, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Ministar odbrane Sergej Šojgu proverio je sprovođenje državnih narudžbina u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnji Novgorod, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

Šojgu je obavešten da je preduzeće višestruko povećalo proizvodnju avionskih bombi FAB-500, udvostručilo proizvodnju FAB-1500, a od februara ove godine organizovana je masovna proizvodnja FAB-3000, navodi se u saopštenju. Proširen je i asortiman proizvedene artiljerijske municije, napominje Ministarstvo odbrane Rusije. Od prošle godine, obim proizvodnje modernog artiljerijskog i avijacionog naoružanja u fabrici povećan je pet puta, a većina odeljenja fabrike radi 24 sata dnevno u tri smene.

13.28 Šolc: Profit od zamrznute ruske imovine koristiti za kupovinu oružja za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi članice EU trebalo da se dogovore da profit od zamrznute ruske imovine upotrebe za kupovinu oružja i municije za Ukrajinu. "To najpre treba da se upotrebi za kupovinu onog oružja i municije koji Ukrajini trebaju da se brani", rekao je Šolc uoči samita lidera EU u Briselu. On je dodao da je veoma optimističan kada je reč o šansama da se lideri saglase po tom pitanju, prenosi "Reuters".

"Sasvim sam siguran da ćemo odavde poslati veoma jasan signal Putinu. Preračunao se ako misli da nismo u stanju da podržavamo Ukrajinu sve dok to bude potrebno. A upotreba profita je mali, ali važan element", rekao je Šolc.

profimedia

 

13.20 Mađarska i Slovačka se ne pridružuju inicijativi Češke o slanju oružja Ukrajini

Mađarska i Slovačka se neće pridružiti inicijativi Češke za kupovinu municije i slanje oružja Ukrajini, izjavili su danas šefovi diplomatije te dve zemlje Peter Sijarto i Juraj Blanar. "Mađarska nije i neće isporučiti nikakvo oružje Ukrajini. Mi ne učestvujemo ni u kakvim zajedničkim akcijama koje završavaju zajedničkom isporukom oružja", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova Višegradske grupe, prenosi Rojters. Sijarto je naglasio da bi držanje kanala komunikacije sa Rusijom otvorenim bilo od koristi.

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar rekao je da se Slovačka neće pridružiti inicijativi Češke za kupovinu municije za Ukrajinu od trećih zemalja, prenosi agencija TASR. On je rekao da se Slovačka neće pridružiti toj inicijativi jer sukob Rusije i Ukrajine nema vojno rešenje. Višegradsku grupu čine Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska.

12.01 Kijev nakon jutrošnjeg napada

Euronews TV

10.36 Medvedev: Slanje francuskih trupa u Ukrajinu bi bilo ravno giljotini 

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je danas da će uništenje francuske vojske biti prioritetni zadatak ruskih oružanih snaga ako se pojave u Ukrajini.
Medvedev je napomenuo da bi bilo lepo da Francuzi pošalju nekoliko pukova u Ukrajinu. 

"Veoma je problematično sakriti toliki broj vojnog osoblja, a pitanje njihovog sistematskog uništavanja biće ne najteži, ali izuzetno važan zadatak. Sa toliko kovčega koji će Francuskoj biti isporučeni iz strane, daleke zemlje, nemoguće je sakriti masovnu smrt profesionalnog vojnog osoblja“, napisao je on na Telegram kanalu, prenosi Vedomosti. 

Prema njegovim rečima, francuski vojnici će postati punopravni borci kao deo interventnog kontingenta, a "njihovo uništavanje biće prioritet za Oružane snage Rusije". 

Medvedev je ocenio da bi za francusko rukovodstvo to bilo "ravno giljotini".

"Njima će se baviti predstavnici opozicije, kojima je rečeno da Francuska nije u ratu sa Rusijom. Ovo će biti dobra lekcija za Evropu", kaže zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

09.22 Gladkov: Pet osoba povređeno u granatiranju Belgoroda, 5.000 ljudi bez struje

Pet osoba je povređeno jutros u ukrajinskom granatiranju Belgoroda, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov. On je naveo da je oštećeno više od 30 stanova u šest višespratnica i 10 automobila, a da je bez struje ostalo oko 5.000 stanovnika, prenosi RIA Novosti.

Tanjug AP/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

Ilustracija

07.18 Rusko Ministarstvo odbrane: Deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir oboreno iznad Belgorodske oblasti

Deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir oboreno je iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da su jutros oko osam sati po moskovskom vremenu snage PVO zaustavile pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napad na ciljeve na ruskoj teritoriji, prenosi RIA Novosti. Neposredno pre toga, u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost, a iznad grada su se čule eksplozije, navodi ruska agencija.

07.10 Kličko: U ruskom raketnom napadu na Kijev 10 povređenih

U noćašnjem ruskom raketnom napadu na Kijev povređeno je desetoro ljudi, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko. On je na Telegramu naveo da je pričinjena šteta na zgradama, da su u Podolskom okrugu ostaci rakete pali na nekoliko preduzeća, a da u Ševčenkovskom okrugu gori stan u stambenoj zgradi.

Vojna uprava Kijeva navela je da su u Svjatošinskom okrugu razbijeni  prozori na jednoj zgradi, a da je u Ševčenkovskom okrugu usled napada izbio požar u jednom vrtiću, prenosi "Unian". "U okrugu Podolsk, kao posledica pada raketnog otpada, izbio je požar na trafo stanici i u dvospratnoj nestambenoj zgradi", naveo je Kličko.

06.50 Šolc: Rusija nije tako jaka kao što ljudi sada misle

Sa vojne tačke gledišta, ruski rat u Ukrajini je "brutalan", ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu i istakao da Rusija ipak nije jaka.  Na domaćem planu kako tvrdi, "represivni" ruski sistem pokazuje znake nedostatka snage, preneo je "Velt". Šolc je naglasio da će Nemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle. 

Printscreen Youtube/ZEIT ONLINE

 

06.40 Zelenski pozvao svetske lidere da se suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je svetske lidere da učine da međunarodni poredak zasnovan na pravilima "ponovo funkcioniše", tako što će se međunarodna zajednica suprotstaviti ruskoj upotrebi sile. U video obraćanju na globalnoj konferenciji o demokratiji, koju organizuje Južna Koreja, Zelenski je rekao da će mnoge nacije i regioni sveta imati koristi od obnove međunarodne vladavine prava, javlja Rojters.

06.35 Medvedev: Francuska vojska biće uništena ako se pojavi u Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio da će uništenje francuske vojske biti prioritetni zadatak ruskih oružanih snaga ako se pojave u Ukrajini. Medvedev je napomenuo da bi bilo lepo da Francuzi pošalju nekoliko pukova u Ukrajinu.

"Veoma je problematično sakriti toliki broj vojnog osoblja, a pitanje njihovog sistematskog uništavanja biće ne najteži, ali izuzetno važan zadatak. Sa toliko kovčega koji će Francuskoj biti isporučeni iz strane, daleke zemlje, nemoguće je sakriti masovnu smrt profesionalnog vojnog osoblja", napisao je on na Telegram kanalu, prenosi "Vedomosti".

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina/Sputnik

 

06.20 Modi razgovarao s Putinom i Zelenskim o Ukrajini i jačanju odnosa

Indijski premijer Narendra Modi razgovarao je sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim, o situaciji u Ukrajini i jačanju odnosa Nju Delhija s obe zemlje.

Indija je tradicionalno imala bliske ekonomske i odbrambene veze sa Moskvom i, prema navodima Rojtersa, uzdržala se od kritike Rusije nakon invazije Ukrajine 2022, a umesto toga dovela svoju kupovinu ruske nafte na rekordni nivo.

Indijski premijer je potom, na platformi "Iks", objavio da je sa Zelenskim razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa i da mu je preneo "doslednu podršku Indije za sve napore za mir i brzo okončanje tekućeg sukoba".

Komentari (0)

Evropa