Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao svetske lidere da se suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2024

-

08:28

RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao svetske lidere da se suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka
RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao svetske lidere da se suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka - Copyright Tanjug/AP/Alex Babenko, Vadim Ghirda, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 756 dana. Nemačka je spremila novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 500 miliona evra. Paket, prema rečima nemačkog ministra odbrane, uključuje 10.000 artiljerijskih granata iz sopstvenih vojnih rezervi, 100 oklopnih vozila za pešadiju i 100 logističkih vozila, a isporuka bi počela tokom godine. Sa druge strane, ruska obaveštajna služba saopštila je da Francuska priprema vojni kontingent od 2.000 vojnika za slanje u Ukrajinu. Pariz je ove tvrednje demantovao uz komentar da je reč o dezinformaciji.

Ključni događaji:

  • Ostin: Nećemo dozvoliti poraz Kijeva
  • Nemačka najavila novi paket pomoći Ukrajini vredan 500 miliona evra
  • Kuleba: U julu očekujemo "snažan i dalekosežan korak" ka članstvu u NATO-u
  • Putin: Neprijatelji Rusije ne shvataju s kim imaju posla

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

               Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

20.31 Šolc: Rusija nije tako jaka kao što ljudi sada misle

Sa vojne tačke gledišta, ruski rat u Ukrajini je "brutalan", ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu i istakao da Rusija ipak nije jaka.  Na domaćem planu kako tvrdi, "represivni" ruski sistem pokazuje znake nedostatka snage, preneo je "Velt". Šolc je naglasio da će Nemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle. 

"Ako predsednik Rusije veruje da samo mora da obustavi ovaj rat i da će naša podrška oslabiti, onda je pogrešio", dodao je on. 

Prema njegovim rečima, Nemačka i Francuska, Vajmarski trougao, cela Evropska unija su zajedno i to je, takođe, poruka koju šalju Rusiji svim ovim odlukama. 

19.05 Zelenski pozvao svetske lidere da se suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je pozvao svetske lidere da učine da međunarodni poredak zasnovan na pravilima "ponovo funkcioniše“, tako što će se međunarodna zajednica suprotstaviti ruskoj upotrebi sile.

U video obraćanju na globalnoj konferenciji o demokratiji, koju organizuje Južna Koreja, Zelenski je rekao da će mnoge nacije i regioni sveta imati koristi od obnove međunarodne vladavine prava, javlja Rojters.

"Zajedno moramo da učinimo da sila koja je poludela ponovo poštuje pravila i moramo da učinimo da ta pravila ponovo funkcionišu“, istakao je on na Samitu za demokratiju.

18.25 Medvedev: Francuska vojska biće uništena ako se pojavi u Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je danas da će uništenje francuske vojske biti prioritetni zadatak ruskih oružanih snaga ako se pojave u Ukrajini.

Medvedev je napomenuo da bi bilo lepo da Francuzi pošalju nekoliko pukova u Ukrajinu.

"Veoma je problematično sakriti toliki broj vojnog osoblja, a pitanje njihovog sistematskog uništavanja biće ne najteži, ali izuzetno važan zadatak. Sa toliko kovčega koji će Francuskoj biti isporučeni iz strane, daleke zemlje, nemoguće je sakriti masovnu smrt profesionalnog vojnog osoblja“, napisao je on na Telegram kanalu, prenosi Vedomosti.

16.17 Modi razgovarao s Putinom i Zelenskim o Ukrajini i jačanju odnosa

Indijski premijer Narendra Modi razgovarao je sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim, o situaciji u Ukrajini i jačanju odnosa Nju Delhija s obe zemlje.

Indija je tradicionalno imala bliske ekonomske i odbrambene veze sa Moskvom i, prema navodima Rojtersa, uzdržala se od kritike Rusije nakon invazije Ukrajine 2022, a umesto toga dovela svoju kupovinu ruske nafte na rekordni nivo.

Modi je Putinu čestitao na pobedi na predsedničkim izborima u Rusiji, a dvojica lidera su takođe razgovarala o Ukrajini, navodi se u saopštenju Kremlja. Indijski premijer je potom, na platformi "Iks", objavio da je sa Zelenskim razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa i da mu je preneo "doslednu podršku Indije za sve napore za mir i brzo okončanje tekućeg sukoba“.

15.48 Dva civila poginula u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Dva civila poginula su danas tokom ukrajinskog granatiranja grada Grajvoron, u ruskoj Belgorodskoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su poginula dva muškarca koji su bili na ulici u trenutku granatiranja, prenose RIA Novosti.

Ruske vlasti odlučile su u utorak da iz Belgorodske oblasti evakuišu oko 9.000 dece zbog svakodnevnih udara ukrajinske vojske.

15.15 EU će predati Ukrajini 3 milijarde evra profita godišnje od zamrznute ruske imovine

Evropska komisija (EK) predložila je danas da se Ukrajini preda godišnji profit od zamrznute ruske imovine u zemljama Evropske unije u iznosu između 2,5 i tri milijarde evra. Prema predlogu Komisije, 90 odsto ovih sredstava će biti iskoriščeno za kupovinu oružja za Ukrajinu, a ostatak za obnovu i rekonstrukciju te zemlje, prenosi Rojters. Tačan iznos profita od ruske imovine će zavisiti od globalne kamatne stope. Pored ovih profita, Ukrajina će od Vlade Belgije takođe dobijati porez na profit na rusku imovinu koji iznosi 25 odsto vrednosti imovine.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Ukupan finansijski doprinos za Ukrajinu od zamrznute ruske imovine u Evropskoj uniji će ove godine iznositi između četiri i 4,5 milijardi evra. Vlade Evropske unije moraju da potvrde predlog EK da bi on stupio na snagu, a nakon toga će se Kijevu isplaćivati profit dva puta godišnje, sa prvom tranšom u julu.

14.27 Ukrajini uplaćeno prvih 4,5 milijardi evra podrške u okviru fonda EU

Evropska komisija uplatila je Ukrajini prvih 4,5 milijardi evra podrške u okviru novog fonda EU za Ukrajinu od namnjenih 50 milijardi evra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je u saopštenju da je uplata, u vidu kratkoročnog finansiranja, ključna za pomoć Ukrajini kako bi održala funkcionisanje države u teškom trenutku, prenosi Gardijan. 

Dodala je da je Ukrajina dostavila svoj plan, koji prikazuje kako ta zemlja može da se vrati brzom rastu i počne da nadoknađuje gubitke koje je rat prouzrokovao. 

14.14 U ruskom napadu u Harkovu ubijeno troje, petoro povređeno

U ruskom napadu na osmospratnicu i fabriku u Harkovu danas su poginule tri osobe, a pet ranjeno, saopštila je ukrajinska policija.

"Obična izdavačka kuća, fabrika nameštaja i farbe su pogođeni", napisao je šef policije Serhij Bolvinov na društvenoj mreži Fejsbuk, prenosi Rojters.

Napad je izazvao vatru na preko 1.000 kvadratnih metara, dodao je Bolvinov.

14.08 Peskov: Predlog o ruskoj imovini još jedan korak ka rušenju evropskog zakona

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da predlog Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja da se oduzme 90 odsto prihoda ruske zamrznute imovine u Evropi i kupi oružje za Ukrajinu prdstavlja još jedan korak ka rušenju evropskog zakona.

On je na konferenciji za medije rekao da će Moskva na pokušaje EU da iskoristi  zamrznutu imovinu ili prihode Rusiji odgovoriti dugogodišnjim sudskim postupcima, prenosi Tass.

"Evropljani su savršeno svesni štete koju takve odluke mogu da nanesu i njihovoj ekonomiji i njihovom imidžu, njihovoj reputaciji pouzdanih garanta nepovredivosti imovine. Šteta će biti neizbežna i postaće predmet krivičnog gonjenja dugi niz decenija", rekao je on.

Oko 70 odsto sve ruske zamrznute imovine na Zapadu nalazi se u Belgiji, ukupne vrednosti od oko 190 milijardi evra.

profimedia

 

12.13 U grantiranju Belgoroda poginuo muškarac, u napadu na Herson dvojica

U današnjem granatiranju Belgoroda od strane ukrajinskih oružanih snaga, jedna osoba je poginula, a dvoje je povređno, saopštio guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Prema preliminarnim informacijama, muškarac je bio u automobilu kada su u njega uleteli komadići projektila i on je od zadobijenih povreda premuno na licu mesta, naveo je Gladkov, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruske PVO snage oborile su danas 13 projektila Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tanjug AP/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

 

07.37 EU postigla privremeni sporazum o suspenziji carina i kvota na izvoz iz Ukrajine

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o suspenziji uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski izvoz u EU za još godinu dana, do 5. juna 2025.

Ova obnova potvrđuje nepokolebljivu političku i ekonomsku podršku EU Ukrajini, nakon dve godine ničim izazvane i neopravdane vojne agresije Rusije, saopštio je Savet EU.

Zajedno sa opsežnom vojnom, finansijskom i humanitarnom podrškom EU, ovo će pomoći Ukrajini u njenom dugoročnom oporavku, kao i njenoj postepenoj integraciji u unutrašnje tržište EU, navodi se u saopštenju. Ukrajinski proizvođači hrane prema privremenom dogovoru imaće bescarinski pristup tržištima EU do dogovorenog datuma.

06.45 Francuska pozvala na ograničavanje uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Francuska je pozvala na primenu ograničenja uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, pridružujući se Poljskoj, što bi zvanični Kijev moglo da košta 1,2 milijarde evra manjka od trgovinskih prihoda, preneli su danas evropski mediji.

Neimenovane diplomate su potvrdile da je dogovor o ovoj meri postignut između francuskog predsednika Emanuela Makrona i poljskog premijera Donalda Tuska prošle nedelje tokom sastanka na samitu Vajmarske grupe u Berlinu.

06.40 Ostin: Nećemo dozvoliti poraz Kijeva

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je da je Rusija platila neverovatnu cenu za rat u Ukrajini i poručio da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da Ukrajina propadne.

"Ali Ukrajina neće odustati, a neće ni SAD. Naša današnja poruka je jasna: SAD neće dozvoliti da Ukrajina propadne, ova koalicija neće dozvoliti da Ukrajina propadne i slobodni svet neće dozvoliti da Ukrajina propadne", kazao je američki ministar odbrane na sastanku predstavnika više od 50 zemalja, koji su u Ramštajnu, u Nemačkoj, prenosi Glas Amerike.

06.35 Pistorijus najavio novi paket pomoći Ukrajini vredan 500 miliona evra

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra. On je nakon sastanka ukrajinske kontakt grupe za odbranu (UDCG) održanog u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj precizirao da novi paket Nemačke uključuje 10.000 artiljerijskih granata iz sopstvenih vojnih rezervi, kao i 100 oklopnih vozila za pešadiju i 100 logističkih vozila.

06.29 Putin: Neprijatelji Rusije ne shvataju s kim imaju posla

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da neprijatelji Rusije "ne shvataju s kim imaju posla" i da "neće uspeti u zastrašivanju ruskog naroda".

"Rusija je takva zajednica ljudi ujedinjenih zajedničkim ciljevima, bez obzira na etničku ili religioznu pripadnost. Imamo zajedničku kulturu, nešto što nas sve ujedinjuje. Nedavno sam rekao da je neprijatelj rešio da zastraši ruski narod, multinacionalnu zajednicu Rusije. To se nikada nije desilo, niti će se desiti. Pokušaji neprijatelja da zastraše Ruse imaju suprotan efekat", rekao je Putin tokom razgovorima sa liderima frakcija u Državnoj dumi, preneo je TASS.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

 

06.20 Nariškin: Francuska priprema oko 2.000 ljudi za Ukrajinu

Rusija ima informacije da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi brojati oko 2.000 ljudi, izjavio je direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

"Sadašnje rukovodstvo zemlje (Francuske) ne brine o pogibiji običnih Francuza i brigama generala. Prema podacima koje je dobila ruska spoljna obaveštajna služba, već se sprema kontingent za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi to će biti oko 2.000 ljudi", rekao je Nariškin, preneo je Tass.

06.05 Kuleba: U julu očekujemo "snažan i dalekosežan korak" ka članstvu u NATO-u

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da Kijev očekuje "snažan i dalekosežan korak" ka članstvu u NATO-u na samitu Alijanse u julu, u Vašingtonu.

"Mi naporno radimo na tome da na samitu u Vašingtonu napravimo snažan i dalekosežan korak ka članstvu Ukrajine u NATO-u", rekao je Kuleba na onlajn konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa