Biznis vesti

"Financial Times" o upozorenju iz SAD: Ukrajina da obustavi napade na ruske rafinerije zbog porasta cena nafte

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

10:50

"Financial Times" o upozorenju iz SAD: Ukrajina da obustavi napade na ruske rafinerije zbog porasta cena nafte
"Financial Times" o upozorenju iz SAD: Ukrajina da obustavi napade na ruske rafinerije zbog porasta cena nafte - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države pozvale su Ukrajinu da obustavi udare dronovima na ruske rafinerije nafte i drugu energetsku infrastrukturu uz obrazloženje da ti napadi mogu da rezultiraju povećanjem globalne cene nafte i pokretanjem ruske odmazde, potvrdila su tri neimenovana izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Ponovljena upozorenja iz Vašingtona upućena su visokim zvaničnicima SBU, ukrajinske službe državne bezbednosti i njenog vojno-obaveštajnog direktorata poznatog kao GUR, saznaje "Financial Times".

Od početka ruske invazije ove dve ukrajinske obaveštajne službe kontinuirano su širile sopstvene programe bespilotnih letelica za gađanje ruskih ciljeva na kopnu, moru i u vazduhu.

Neimenovani, dobro upućeni izvor "Financial Times" potvrdio je da je Bela kuća sve više frustrirana ukrajinskim napadima dronovima na rafinerije, terminale i skladišta širom zapadne Rusije, šteteći ruskim proizvodnim kapacitetima.

Cene nafte su ove godine porasle za oko 15 odsto, na 85 dolara po barelu, povećavajući troškove goriva baš u trenutku kada američki predsednik Džozef Bajden počinje svoju kampanju za reizbor.

AP Photo/Manu Brabo, File

 

Zvanični Vašington je takođe zabrinut da bi Rusija mogla da uzvrati napadom na energetsku infrastrukturu na koju se oslanja Zapad, što uključuje i naftovod CPC koji prenosi naftu iz Kazahstana preko Rusije i dalje na globalno tržište, a zapadne kompanije, uključujući Ekson Mobil i Ševron, koriste ovaj gasovod koji je Moskva nakratko zatvorila 2022. godine.

"Mi ne ohrabrujemo niti omogućavamo napade unutar Rusije", izjavio je portparol Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

CIA je odbila da komentariše ovo pitanje, kao i portparol ukrajinske SBU, ali i zvaničnici GUR i kabinet predsednika Zelenskog.

Od 2022. godine bilo je najmanje 12 napada na velike ruske rafinerije, a najmanje devet ove godine, potvrdio je neimenovani zvaničniku vojne obaveštajne službe u Kijevu.

Rusija ostaje jedan od najvažnijih svetskih izvoznika energenata uprkos sankcijama koje je zvaničnoj Moskvi uveo Zapad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis