Fokus

Sankcije su "priča za malu decu" - Velika Britanija uveliko uvozi gorivo napravljeno od ruske nafte

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

15:38

Sankcije su "priča za malu decu" - Velika Britanija uveliko uvozi gorivo napravljeno od ruske nafte
Sankcije su "priča za malu decu" - Velika Britanija uveliko uvozi gorivo napravljeno od ruske nafte - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija, uprkos sankcijama protiv Rusije, uvozi milione barela goriva koje je napravljeno od ruske nafte, navedeno je u dva odvojena izveštaja u koje je imao uvid BBC.

Međunarodna pravila definišu da se nafta koja je prerađena u određenoj zemlji za potrebe trgovine klasifikuje kao nafta poreklom iz zemlje prerade, što znači da države kao Kina i Indija mogu da uvoze rusku naftu i nakon prerade je legalno izvezu u zapadne zemlje. 

Stručnjak Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) Isak Levi saopštio je da ova "rupa u sankcijama" povećava potražnju za ruskom naftom i utiče na rast njene cene.

U odvojenom izveštaju nevladine organizacije Global Witness se procenjuje da je Ujedinjeno Kraljevstvo u 2023. godini uvezlo oko 5,2 miliona barela rafinisanih naftnih derivata koji su proizvedeni iz ruske sirove nafte.

Većina uvezenog goriva, konkretno 4,6 miliona barela, je bilo mlazno gorivo.

U oba izveštaja se tvrdi da je Kremlj na ovaj način prihodovao više od 117 miliona evra.

Procena koje su napravili CREA i Global vitnes se zasniva na analizi podataka o isporuci nafte kompanije Kpler, dok su podaci o cenama zasnovani na podacima Evrostata i nekim drugim izvorima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet