Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage pogodile višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2024

-

09:04

RAT U UKRAJINI Ruske snage pogodile višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih
RAT U UKRAJINI Ruske snage pogodile višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih - Copyright AP/Vadim Ghirda, File, Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP, Ihor Moroz

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 763 dana. Ruska PVO oborila je 18 granata iz višecevnog raketnog bacača "Vampir" koje su ispalile ukrajinske oružane snage iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. U Harkovu i delovima jugoistočnog regiona Zaporožja, 200.000 stanovnika ostalo je bez struje posle napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je sekretara ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i zamenio ga šefom svoje inostrane špijunske agencije Olegom Svašćenkom u novoj rekonstrukciji koja je usledila nakon remonta vojne komande prošlog meseca. Nije naveden razlog za promene. U međuvremenu, poljski ministar spoljnih poslova Andžej Šejna rekao je da NATO razmatra obaranje ruskih projektila koji se previše približe granici. Podsetimo, Rusija je narušila vazdušni prostor Poljske u nedelju ujutro u 4:23 krstarećim projektilom lansiranim na ciljeve u zapadnoj Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Putin: Pripadnici Ruske garde blizu zone borbenih dejstava štite državne granice
  • Zelenski imenovao Olega Ivaščenka za šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine
  • Više od 200.000 stanovnika ostalo je bez struje u Harkovu i Zaporožju 
  • Kuleba pozvao Zapad da pošalje Ukrajini PVO sisteme "patriot"
  • Francuska bi mogla da ubrza proizvodnju oružja kako bi pomogla Ukrajini
  • Sijarto: Izjave o slanju trupa u Ukrajini povećavaju rizik od svetskog rata
  • MO Rusije: Izveden grupni udar na centre odlučivanja Službe bezbednosti Ukrajine

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

             Dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

21.16 Rojters: Rusija povećava uvoz benzina iz Belorusije

Rusija je u martu povećala uvoz benzina iz susedne Belorusije kako bi se uhvatila u koštac sa rizikom od nestašice na svom domaćem tržištu zbog neplaniranih popravki u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, preneo je Rojters, pozivajući se na četiri izvora iz industrije i trgovine.

Rusija je već zabranila izvoz benzina od 1. marta kako bi pokušala da obezbedi dovoljno goriva za svoje domaće tržište nakon ponovljenih ukrajinskih napada dronovima na ruske rafinerije od početka godine, navodi agencija.

Ove godine Rusija je ponovo povećala uvoz benzina iz Belorusije, koji je u prvoj polovini marta dostigao skoro 3.000 metričkih tona, rekli su izvori upoznati sa statistikom, prenosi Rojters.

20.29 Zelenski: Jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 vitalni zadaci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da su jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 Ukrajini vitalni zadaci.

„Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom sveta, još uvek ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista. Radimo svaki dan na tome da obezbedimo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine“, naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Zelenski je podsetio da je u današnjem napadu ruskih trupa na Harkov poginula jedna osoba, a da je povređeno najmanje 19, među kojima i dvoje male dece.

18.26 Kuleba: Obezbediti Ukrajini više PVO sistema Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je Rusija pojačala vazdušni teror protiv Ukrajine i lansirala 190 raketa različitih tipova, 140 dronova Šahed i 700 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine za samo nedelju dana od 18. do 24. marta.

On je ukazao na hitnu potrebu Ukrajine za više PVO sistema Patriot i sličnih na pozadini sve većeg intenziteta ruskih vazdušnih udara balističkim projektila, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

„Ukrajina je trenutno jedina zemlja na svetu koja skoro svakodnevno doživljava napade balističkih raketa. Sistem 'Patriot' treba da bude raspoređen sada ovde u Ukrajini da zaštiti stvarne ljudske živote, a ne da se zadržava na mestima gde je raketna pretnja nula“, rekao je Kuleba.

16.25 Ukrajina: Rusi pogodili višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih

Ruske snage granatirale su stambenu zgradu u Harkovu, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

"Napad na stambene zgrade u harkovskom naselju. Ima mrtvih i ranjenih. Ovo je još jedan čin krvavog terora protiv Ukrajinaca", napisao je gradonačelnik na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

15.45 Gradonačelnik: Rusi granatirali stambenu zgradu u Harkovu, ima mrtvih i ranjenih

Ruske snage granatirale su stambenu zgradu u Harkovu, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

"Napad na stambene zgrade u harkovskom naselju. Ima mrtvih i ranjenih. Ovo je još jedan čin krvavog terora protiv Ukrajinaca“, napisao je gradonačelnik na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

"Okupatori su izvršili dva udara u harkovskom okrugu Ševčenkov. Prema preliminarnim podacima ima žrtava. Civilna stambena infrastruktura je oštećena",  navodi se u saopštenju.

Ukrajinska agencija je prethodno javila da su se oko 16 časova po lokalnom vremenu u Harkovu začule eksplozije. 

14.17  Ukrajina upozorava da Rusija granatira njene položaje cilindričnim kasetnim bombam

Rusija koristi cilindrične fragmentacione kasetne vazdušne bombe SHOAB-0,5 u pograničnim regionima Ukrajine objavila je Državna služba za vanredne situacije na Fejsbuku.

"Neprijatelj njima daljinski 'minira' našu zemlju. Izgledaju kao male srebrne lopte. Njihov izgled može privući pažnju dece. Zato upozorite svoje najmilije na opasnost", upozorila je Služba za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Ruska Federacija koristi takve kasetne bombe u pograničnim regionima Ukrajine.

AP/Bernat Armangue

 

"Jedan kertridž RBK-500 sadrži 565 kugličnih bombi SHOAB-0,5 težine po 400 grama. Imaju veliku zonu oštećenja: kada se razlete i padnu na zemlju, neke od njih ne eksplodiraju, tako da se mogu slomiti od bilo kakvog dodira, iako nemaju seizmički senzor", ističe se u saopštenju.

Državna služba za vanredne situacije pozvala je građane da hitno prijave nadležnima ukoliko primete ovakve eksplozivne naprave.

Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je bacila dve vođene vazdušne bombe na školu u opštini Velikopisar u Sumskoj oblasti.

13.30 SBU tvrdi da su uhapšena dva ruska špijuna

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je uhapsila dva navodna ruska špijuna optuženih da su preneli lokaciju osetljivih vojnih ciljeva.

"Kao rezultat specijalne operacije, dva agenta FSB (Fedealna služba bezbednosti) su privedena u Kijevu i Odesi“, navodi se u saopštenju SBU.

"Zločinci su pokušali da identifikuju lokacije ukrajinskih trupa, a zatim da pošalju okupatorima relevantne koordinate radi navođenja vazdušnih napada“, dodaje se u saopštenju.

08.41 Rusko MO: Oboreno 18 raketa iz "Vampira" iznad Belgorodske oblasti

Ruska PVO oborila je 18 granata iz višecevnog raketnog bacača „Vampir“ koje su ispalile ukrajinske oružane snage iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Večeras je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije pomoću višecevnog raketnog sistema RM-70 Vampir“, saopštilo je Ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov kaže da je protivvazdušna odbrana oborila 18 vazdušnih ciljeva iznad Belgorodske oblasti i Belgoroda na prilazu gradu. Jedna osoba je povređena.

06.55 Putin: Pripadnici Ruske garde blizu zone borbenih dejstava štite državne granice

Pripadnici Ruske garde, koji služe u ukrajinskim regionima koje je Rusija pripojila i blizu zona borbenih dejstava, neustrašivo se bore, izvode smele operacije, uništavaju diverzante i pomažu u zaštiti državnih granica, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je, u obraćanju povodom Dana Nacionalne garde, 27. marta, rekao da će Rusija uvek pamtiti svoje poginule heroje koji su poginuli u pravednoj borbi za Rusiju i budućnost ruskog naroda, prenela je agencija RIA Novosti.

06.45 Kuleba pozvao Zapad da pošalje Ukrajini PVO sisteme "patriot"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je juče zapadne zemlje da obezbede Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" jer su oni, kako je naveo, oružje koje je Kijevu očajnički potrebno.

"Dajte nam proklete "patriote". Kada bismo imali dovoljno PVO sistema, odnosno 'patriota', mogli bismo da zaštitimo, ne samo živote naših ljudi, već i našu ekonomiju od uništenja", poručio je Kuleba na onlajn konferenciji za novinare.

06.40 Zelenski imenovao Olega Ivaščenka za šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je juče Olega Ivaščenka, bivšeg zamenika šefa Odbambene obaveštajne službe (GUR), za šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine. 

U toku jučerašnjeg dana, Zelenski je razrešio Aleksija Danilova sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i na tu funkciju imenovao sada bivšeg šefa Spoljne obaveštajne službe Aleksandra Litvinjenka, javlja Ukrajinska pravda.

06.35 Sijarto: Izjave o slanju trupa u Ukrajini povećavaju rizik od svetskog rata

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto juče je poručio da izjave zvaničnika pojedinih članica NATO-a o slanju vojnih trupa u Ukrajinu povećavaju rizik od novog svetskog rata.

"U ovako kritičnoj situaciji nisu samo akcije te koje imaju značaj, već i reči imaju ogroman značaj. Dakle, kada je reč o izjavama o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu u ime određenih država članica NATO-a, to je zaista opasno, jer mi ne želimo da gledamo tu pretnju i zastrašujući rizik od izbijanja svetskog rata koji se približava", rekao je Sijarto, prenosi TASS.

06.20 Francuska bi mogla da ubrza proizvodnju oružja kako bi pomogla Ukrajini

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorn izjavio je juče da je spreman da iskoristi svoja ovlašćenja kako bi naterao proizvođače oružja da ubrzaju proizvodnju oružja i granata koji su potrebni Ukrajini.

"Te opcije su očigledno na stolu", rekao je francuski ministar na konferenciji za medije, dodavši da su zalihe i proizvodne linije napregnute posebno u pogledu protivvazdušnih raketa i artiljerijskih granata, prenosi Rojters.

06.10 Ministarstvo odbrane Rusije: Izveden grupni udar na centre odlučivanja Službe bezbednosti Ukrajine

Ruska vojska izvela je grupni udar sa kopna i mora oružjem dugog dometa na centre odlučivanja i objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane.

"Oružane snage Ruske Federacije su tokom poslednja 24 sata izvele grupni udar visoko preciznim oružjem dugog dometa, sa mora i kopna i bespilotnim letelicama, na centre odlučivanja, objekte SBU i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa", navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.

Komentari (0)

Evropa