Evropa

Vođa Poljske seljačke stranke: Blizu smo postizanja sporazuma sa Ukrajinom o uvozu poljoprivrednih proizvoda

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

14:47

Vođa Poljske seljačke stranke: Blizu smo postizanja sporazuma sa Ukrajinom o uvozu poljoprivrednih proizvoda
Kžištof Pašik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljska i Ukrajina bi uskoro trebalo da postignu sporazum o uvozu poljoprivrednih proizvoda, izjavio je danas Kžištof Pašik, vođa Poljske seljačke stranke (PSL) za agenciju PAP.

On je to rekao uoči pregovora između vlada ovih zemalja, dok Varšava nastoji da ublaži proteste poljoprivrednika, koji zahtevaju ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, preneo je Rojters.

Poljski ministar poljoprivrede Česlav Sjekjerski sastaće se danas u Varšavi sa svojim ukrajinskim kolegom Mikolom Solskim, dok će se vlade dveju zemalja sastati sutra.

"Blizu smo zajedničkog rešenja problema dijalogom", istakao je Pašik.

Prema njegovim rečima, jedna od tema je pitanje žitarica i taj problem se može rešiti.

"Mislim da će danas i sutra biti moguće (pronaći rešenje) da ono što se ponekad zove tranzit postane zapravo tranzit... Optimista sam u pogledu rezultata", dodao je on.

Poljski poljoprivrednici navode da veliki deo ukrajinskog žita koje bi trebalo da prođe kroz Poljsku završava na domaćem tržištu.

Kijev navodi da su protesti, koji su uključivali blokade granica i prosipanje ukrajinskog žita preko železničkih šina, naneli štetu njenim ratnim naporima i ekonomiji.

On, takođe, ističe da samo mali deo žitarica koje izvozi prolazi kroz Poljsku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa