Evropa

Protesti u Poljskoj se nastavljaju: Vlada i poljoprivrednici za sada bez dogovora

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

17:54

Protesti u Poljskoj se nastavljaju: Vlada i poljoprivrednici za sada bez dogovora
Protesti u Poljskoj se nastavljaju: Vlada i poljoprivrednici za sada bez dogovora - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik poljskog ministra poljoprivrede Mihal Kolodjejčak izjavio je danas da na sastanku poljskog premijera Donalda Tuska sa vođama protesta poljoprivrednika nije postignut dogovor, ali da će razgovori biti nastavljeni. 

On je rekao da su razmotreni zahtevi poljoprivrednika i da će Vlada 15. marta saopštiti kakve će izmene biti unete u Zeleni dogovor.

"Važno je to što ćemo 15. marta moći da kažemo koje promene će biti unete u Zeleni dogovor. Postoji veoma velika verovatnoća da će najštetnije odredbe biti ukinute", rekao je Kolodjejčak nakon tročasovnog sastanka, prenosi agencija PAP.

On je podvukao da da ukidanje određenih ekoloških propisa nije "jednostavno" i da ne zavisi od jedne zemlje ili jednog premijera.

"Govorimo o poljoprivrednim protestima širom EU... Poljska vlada je najglasnija u pogledu napuštanja pojedinih propisa", rekao je zamenik ministra.

On je napomenuo da je premijer obećao poljoprivrednicima da će vlada obezbediti sredstva za otkup nekoliko miliona tona žita.  

"Biće to veoma težak razgovor. Imamo određene finansijske okvire kojih se moramo držati", rekao je on, napominjući da vlada veoma ozbiljno shvata aktuelne probleme.

Međutim, jedan od vođa protesta Tomaš Obšanski rekao je novinarima da će poljski farmeri nastaviti proteste, pošto na sastanku sa Tuskom nije postignut dogovor. 

"Ništa nije odlučeno. U stvari, ništa nije rečeno. Generalno, veliki je haos... Premijer je rekao da su mu ruke vezane i da ne može ništa da uradi", dodao je on.

Obšanski je poručio da će protesti biti nastavljeni i najavio da će 20. marta biti organizovana naredna velika blokada puteva i gradova. 

Poljoprivrednici širom Evropske unije pozivaju na izmene ograničenja koja im postavlja Zeleni dogovor, u okviru borbe protiv klimatskih promena. 

Oni takođe zahtevaju ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute 2022. godine, nakon početka ruske invazije.  

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa