Evropa

Poljski farmeri blokirali punkt sa Slovačkom, razlog - "nekontrolisani priliv žita iz Ukrajine u Evropsku uniju"

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

15:24

Poljski farmeri blokirali punkt sa Slovačkom, razlog - "nekontrolisani priliv žita iz Ukrajine u Evropsku uniju"
Poljski farmeri blokirali punkt sa Slovačkom, razlog - "nekontrolisani priliv žita iz Ukrajine u Evropsku uniju" - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Poljski poljoprivrednici iz regiona Orava i Podgalja blokirali su pre podne kontrolni punkt Čižne na slovačkoj granici, preko kojeg se u Poljsku dovoze poljoprivredni proizvodi iz Ukrajine i Ruske Federacije.

Poljoprivrednici su obavestili opštinu Jablonka u južnoj Poljskoj o novom protestu, a kao razlog su naveli "nekontrolisani priliv žita iz Ukrajine u Evropsku uniju, koji izaziva destabilizaciju na tržištu žitarica i stvara tešku ekonomsku situaciju za poljoprivrednike".

Poljoprivrednici su najavili blokade do kraja marta, a prolaz će biti zabranjen kamionima koji prevoze žito i naftu iz Ukrajine u Poljsku, prenosi poljski radio RMF24.

Oni su naveli da će proveravati kamione i propuštati po jedan kamion na sat vremena, dok za automobile, bicikliste i pešake neće biti ograničenja.

Vozačima kamiona koji odbiju da se podvrgnu kontroli neće biti dozvoljen ulazak u Poljsku, rekli su demonstranti.

Poljski demonstranti su od četvrtka potpuno blokirali pet kontrolnih punktova - Jagodin, Ustilug, Ugriniv, Rava-Ruska i Šegini za kamione iz Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa