Evropa

Poljski farmeri blokirali prelaz s Nemačkom u znak protesta

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

14:52

Poljski farmeri blokirali prelaz s Nemačkom u znak protesta
Poljski farmeri blokirali prelaz s Nemačkom u znak protesta - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljski poljoprivrednici blokirali su danas prelaz Sviecko na granici sa Nemačkom, u okviru protesta zbog jeftinijih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na poljskom tržištu.

''Koliko znamo, sa nemačke strane prelaz blokiraju nemački poljoprivrednici, prelaz je blokiran sa obe strane. To je pokazivanje zajedničke solidarnosti, da poljski i nemački farmeri neće dozvoliti da roba iz Ukrajine nastavi da ulazi na evropsko tržište, to je zajednički cilj'', rekao je portparol poljskog sindikata Solidarnost Adrijan Vavržinjak, prenosi Rojters.

On je dodao da poljoprivrednici planiraju veliki protest sutra u Varšavi. Poljski premijer Donald Tusk i predsednik Andžej Duda su rekli da probleme poljoprivrednika treba rešiti na nivou EU.

''Poljska je prva zemlja EU na granici sa Ukrajinom, ali to je u stvari problem EU i evropske poljoprivrede u celini, to treba posmatrati u tom kontekstu'', rekao je Tusk.

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov pozvao je Poljsku da kazni odgovorne za izlivanje ukrajinskog tovara žitarica na poljskoj strani granice za vikend.

Poljoprivrednici širom Evrope poslednjih nedelja protestuju protiv ograničenja koja im postavljaju mere Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena, kao i zbog povećanja troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije izvan EU, posebno Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa