Evropa

"Istorijska" odluka britanske vojske: Posle više od 100 godina ukinuta zabrana nošenja brade

Komentari

Autor: Fonet

29/03/2024

-

19:42

"Istorijska" odluka britanske vojske: Posle više od 100 godina ukinuta zabrana nošenja brade
"Istorijska" odluka britanske vojske: Posle više od 100 godina ukinuta zabrana nošenja brade - Copyright AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Nakon višegodišnjeg razmatranja, britanska vojska je odlučila da posle više od 100 godina ukine zabranu nošenja brade, koja je važila i za vojnike i za oficire.

Odluka je doneta nakon što je vojska sprovela reviziju svojih pravila o ličnom izgledu njenih pripadnika, koja su do sada dozvoljavala samo nošenje brkova.

Pre usvajanja odluke konsultovani su kralj Čarls, britanski političari i saveznici Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Politiko.

"Ogromna većina je smatrala da vojska treba da promeni dosadašnje pravilo i da dozvoli vojnicima i oficirima da nose brade. Slušali smo i doneli odluku", rekao je portparol britanske vojske Pol Karni.

On je naveo da će oficirima i vojnicima biti dozvoljeno da puštaju bradu, ali moraju da održavaju profesionalni izgled i da se pridržavaju posebnih uputstava o tome kako njihova brada može da izgleda.

Oni koji puste bradu trebalo bi da očekuju da se njihov izgled proverava, kako bi se osiguralo da su brade u skladu sa propisima, a povremeno će morati da se obriju, ako to bude zahtevala operativna situacija.

Ovom odlukom Velika Britanija se pridružuje vojskama Danske, Nemačke i Belgije, koje već dozvoljavaju svojim vojnicima i oficirimja da nose brade. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa