Evropa

Šta znači poraz Erdoganove stranke u velikim gradovima: "Impozantna pobeda opozicije, ali nema potrebe za euforijom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2024

-

14:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na lokalnim izborima u Turskoj pobedila je Republikanska narodna stranka (CHP) koja osvojila 37 odsto glasova širom zemlje. Najveća opoziciona stranka u zemlji sačuvala je vlast u ključnim gradovima u Turskoj, a ovaj rezultat smatra se njenom najvećom izbornom pobedom od dolaska na vlast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana pre dve decenije. 

Republikanska narodna stranka pobedila je u 33 opštine zemlje osvojivši mnoga uporišta Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP). Nakon gubitka Istanbula na lokalnim izborima 2019. godine, Erdogan je pokušao da povrati vlast u najvećem gradu zemlje. 

Ostanak opozicionog lidera Ekrema Imamoglua na mestu gradonačelnika smatra se Erdoganovim teškim porazom, jer je njegov politički uspon upravo i počeo u ovom gradu. Prema Imamogluovim rečima, Istanbul je mesto oporavka turske demokratije. 

"31. mart 2024. je dan kada se demokratska erozija u Turskoj završava i demokratija ponovo počinje da raste. Moj sugrađani, danas srce demokratije kuca u Istanbulu. Simbolika demokratske pobede je velika za našu celu zemlju. Oni koji su nesrećni, potlačeni pod autolitarnim rezimima, danas su pogledali ka Istanbulu", kazao je Imamoglu posle pobede.

profimedia

 

Uprkos porazu, Erdogan poručuje da rezultat lokalnih izbora nije kraj za njegovu stranku, već prekretnica. Iako se nakon zemljotresa na jugu Turske u februaru prošle godine spekulisalo da bi u pogođenim provincijama mogla da opadne podrška njegovoj stranci, Erdogan ipak pobedio u nekim opštinama u toj regiji. 

"Fokusiraćemo se na hitna pitanja naše zemlje, posebno na oporavak oblasti pogođenih zemljotresom i rešavanje naših ekonomskih problema. Do danas smo odlučno sprovodili naš srednjoročni program i 12. razvojni plan, koji su putokaz našoj privredi", rekao je Erdogan.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Najveći gradovi Turske i ekonomski centri poput Istanbula, Ankare i Izmirа ostali su pod vlašću opozicije. Međutim, ovog puta su i Erdoganova uporišta sa prethodnih izbora, poput Bursе i Sivasа, prešli u ruke Republikanske narodne stranke. 

Profesor Ajzenhamer: Impozantna pobeda opozicije, ali nema potrebe za euforijom

Profesor na Fakultetu Bezbednosti Vladimir Ajzenhamer smatra da je rezultat koji je opozicija ostvarila na lokalnim izborima impozantan

"Ovo je nastavak trenda koji je započeo 2019. godine, dakle kada je Erdogan prvi put izgubio Istanbul, a potom i sve veće gradove u Turskoj. I očigledno, bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora prošle godine i predsedničkih izbora, pokazalo se da postoji ta jedna jasna distinkcija između politike na lokalu i politike koja je, ona viša, državna politika", kazao je stručnjak za Euronews jutro. 

Ipak, profesor kaže da nema razloga za euforiju od strane opozicije, imajući u vidu izbore 2023. godine i razliku koju Turci prave između lokalnih i državnih pitanja.

"Turski birači, bez obzira na to kako glasaju na lokalnim izborima, kada dođe do više politike države, ipak preferiraju jakog lidera i političku opciju koja se sada sve teže održava na vlasti. To je AKP zajedno u koaliciji sa MHP-ovim drugim partijama. Da li je ovo, kako sada naglašavaju mediji bombastično, nagoveštaj nove zore i buđenja Turaka, videćemo. Dakle, ja bih tu bio poprilično obazriv, baš zbog rezultata prošlogodišnjih koji su, za sve nas koji pratimo Tursku, bili iznenađenje jer ako sledimo tu matricu ko uzme Istanbul, uzeće Tursku kasnije, to se nije dogodilo. Sada, videćemo šta će za nekoliko godina na predsedničkim i parlamentarim izborima biti rezultat. Za sada opozicija ima zašto da bude zadovoljna", smatra Ajzenhamer.

profimedia

 

Profesor ističe da je opozicija, po njegovom mišljenju, prošle godine imala katastrofalno loš izbor kandidata jer bi rezultat možda bio potpuno drugačiji da se Imamoglu kandidovao za predsednika.

"Samo pratite kakva je, između ostalog, bila sada taktika Erdogana na lokalnim izborima. Dakle, izbor samog Murata Kuruma, protivkandidata Ekremovog je potpuno različit u odnosu na 2019. godinu kada je Binali Jerdim, bivši premijer, bio kandidat. Tada smo imali starijeg političara, nekako šablon AKP političara, iskusnog i tako dalje. Protiv njega je izašao Ekrem Imamoglu kao mladi biznismen. To je nešto potpuno novo. Dakle, mlada krv, tako je i predstavljen, i porazio je tog protivkandidata. Erdogan je sada izabrao mlađeg kandidata. Dakle, Kurum je 76. godište takođe. Jedno novo lice bio je ministar za urbanizam i prirodnu sredinu. On se bavio pitanjem sanacije posledica zemljotresa. Ostvario je određenu popularnost. Međutim, ni on nije uspeo da porazi Ekrema", kazao je Ajzenhamer i dodao da da se i sam Erdogan prilagođava situaciji i objasnio da Turci procenjuju kakav je učinak njihovih političara po širokom spektru pitanja od ekonomije do sanacije posledica zemljotresa.

Ostatak analize profesora Ajzenhamera možete pogledati u videu na kraju teksta.

Euronews TV

Komentari (0)

Evropa