Evropa

Lokalni izbori u Turskoj: Opozicioni kandidati proglasili pobedu u Istanbulu i Ankari

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

19:25

Lokalni izbori u Turskoj: Opozicioni kandidati proglasili pobedu u Istanbulu i Ankari
Lokalni izbori u Turskoj: Opozicioni kandidati proglasili pobedu u Istanbulu i Ankari - Copyright Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Ekrem Imamoglu, aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije  (CHP), proglasio je večeras pobedu na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u Turskoj.

Imamoglu je rekao da vodi na lokalnim izborima u Istanbulu sa više od milion glasova podrške nakon što je prebrojano 96 odsto glasačkih listića, preneo je Rojters.

On je ranije izjavio da na osnovu podataka koje su prikupili, može da kaže da su građani zaista pokazali naklonost i poverenje u njih i dodao da ih trenutna slika veoma raduje.

Huseyin Yavuz/Dia Images via AP

 

Prethodno je aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat CHP, Mansur Javas proglasio pobedu na izborima samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta  na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće AKP za skoro 20 odsto.

Turska agencija Anadolija objavila je i delimične zvanične izveštaje koji pokazuju da glavna opoziciona stranka vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Prema delimičnim rezultatima, CHP vodi u celoj zemlji sa skoro 39 odsto glasova, prvi put u poslednih 35 godina.

Turski građani danas su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina.

Tanjug/AP Photo/Ali Unal

 

Agencija Rojters navodi da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušati da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveći izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom. Pobeda gradonačelnika Istanbula mogla bi da signalizira nadolazeće promene i očekivanja da postane budući nacionalni lider, navodi agencija.

Lokalne izbore pratilo nasilje

U sukobu oružjem, motkama i kamenjem i na jugoistoku zemlje poginula je jedna, a povređeno 11 osoba. 

U drugom incidentu ubijena je jedna osoba, a četiri su ranjene u tuči, javila je Anadolija.
Sukobi su izbili i u Sanliurfi, gde je povređeno 16 ljudi osoba, dok je jedna osoba izbodena u Afjonkarahisaru na zapadu zemlje.  

Demiroren je javio da je jedna osoba ubijena, a dve ranjene tokom noći u Bursi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa