Evropa

Ko je Ekrem Imamoglu - čovek koji je pobedio Erdogana u Istanbulu?

Komentari

Autor: Reuters, Protothema

03/04/2024

-

13:15

Ko je Ekrem Imamoglu - čovek koji je pobedio Erdogana u Istanbulu?
Ko je Ekrem Imamoglu - čovek koji je pobedio Erdogana u Istanbulu? - Copyright AP Photo/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Na lokalnim izborima u Turskoj pobedila je Republikanska narodna stranka (CHP) koja osvojila 37 odsto glasova širom zemlje. Najveća opoziciona stranka u zemlji sačuvala je vlast u ključnim gradovima u Turskoj, a ovaj rezultat smatra se njenom najvećom izbornom pobedom od dolaska na vlast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana pre dve decenije. Posebno, novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu najveća je "kost u grlu" aktuelnom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu.

Imamoglu je poručio da su birači Erdoganu poslali direktnu poruku, a da će "oni koji ne razumeju takvu poruku nacije, na kraju izgubiti".

Zanimljivo je pak, da je Imamoglu, kojem se predviđa svetla politička karijera, krenuo sličnim stopama kao aktuelni lider koji je vodio Istanbul devedesetih godina prošlog veka.

Osim što su obojica vodili najveći grad u zemlji, takođe potiču iz istog crnomorskog regiona i karijere su im ometale sudske presude. I jedan, i drugi su igrali fudbal u mladosti i ljubitelji su istog, uporedio je "Reuters".

Nakon što je ostvario ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Turskoj i postao gradonačelnik Istanbula, mnogi analitičari smatraju da je pedesettrogodišnji Imamoglu potencijalni budući predsednik Turske.

Premda dele snažnu sposobnost da privlače birače, razlikuju se kada je u pitanju politika. Erdogan je u politiku ušao sa islamističkom strankom i pobožnom vizijom, dok je Imamoglu iz čvrste sekularističke Republikanske narodne stranke (CHP) kojoj se pridružio 2008. i postao gradonačelnik istanbulskog okruga Bejlikduzu pre 10 godina.

"Ovo je više od izbora za gradonačelnika. To je slanje ovog mentaliteta u istoriju. Ako postane istorija, demokratija će oživeti, a pravo i pravda se oporaviti", rekao je Imamoglu tokom kampanje.

AP Photo/Francisco Seco

 

Baš kao i Erdogan, i Imamoglu je imao problema sa vlastima. Nakon prvobitne pobede 2019. godine, sud ga je osudio na dve i po godine zatvora, nametnuvši mu političku zabranu zbog vređanja javnih funkcionera.

Isto iskustvo imao je i Erdogan, koji je 1999. nakratko bio u zatvoru zbog recitovanja pesme za koju je sud ocenio da je podsticanje verske mrženje.

Prošle godine, drugi sud je pokrenuo postupak protiv Imamoglua po optužbi za nameštanje tendera za koju je zaprećena kazna od tri do sedam godina. Uprkos onome što je opisao kao "prepreke iz Ankare", Imamoglu je rekao da je njegova administracija pružila "usluge i razvoj" u Istanbulu, gradu od 16 miliona stanovnika koji pokreće tursku ekonomiju.

Častio Erdogana ćuftama

Iako ga često nazivaju "Grkom", Imamoglu nije Grk, ali jeste rođen 1970. godine u grčkom selu Kastana, nedaleko od crnomorske provincije Trabzon. I ne samo da pleše pontski, već ga i govori. Iako je odrastao daleko od Istanbula, Imamoglu kaže da je proveo srećno detinjstvo usred "bujne vegetacije, nemirnog mora i kamenih ulica".

Studirao je na Univerzitetu u Istanbulu i diplomirao poslovnu administraciju 1994. godine, baš kada je Erdogan postao gradonačelnik, a pre nego što je počeo da se bavi porodičnom građevinskom firmom. Oženjen je i ima troje dece.

AP Photo/Emrah Gurel

 

Poslednja pobeda je u suprotnosti sa onom iz 2019. Tada ga je podržao opozicioni savez koji se raspao prošle godine nakon poraza na opštim izborima. Imamoglu sada kaže da je njegova podrška napravila "snažan savez savesti, koji su uspostavili milioni žedni demokratije i pravde".

Upravo zato, sve je više analitičara koji predviđaju dalji uspeh Imamoglua.

"Ako ovi izbori na neki način ne budu otkazani prigovorima, on će postati predsednik 2028. godine", rekao je za "Reuters" pre izbora Ozer Seničar, direktor agencije za anketiranje Metropoll.

AP Photo/Emrah Gurel

 

Dakle, rivalstvo između Imamoglua i Erdogana moglo bi se zahuktati na nacionalnom nivou u godinama koje dolaze, a istanbulski gradonačelnik je nedavno podsetio na dan kada su im se prvi put ukrstili putevi pre mnogo godina.

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada je Erdogan postao gradonačelnik Istanbula, posetio je restoran u četvrti Gungoren koji je vodio mladi Imamoglu.

"Dok je još bio u prvim mesecima na funkciji gradonačelnika, ugostio sam ga. Jeo je ćufte u mom restoranu. Nisam mu uzeo novac. Neće platiti taj račun dok je živ", rekao je Imamoglu.  

Prva dama Istanbula

AP Photo/File

 

Baš kao i suprug, ni Dilek Imamoglu nije tipična "prva dama", niti konvencionalna supruga turskog političara. Ona obacuje nošenje marame u korist ofarbane plave kose, nosi poslednju modu i često pokazuje tetovažu na ruci - škorpiona, što je direktna referenca na njen horoskopski znak.

Veoma je aktivna kada je reč o mnogim društvenim pitanjima i učestvuje u raznim aktivnostima koje imaju za cilj podizanje svesti o osobama sa invaliditetom, pravima žena i obrazovanju dece.

Štaviše, za potrebe jedne akcije obišla je Istanbul u invalidskim kolicima u pratnji Semre Četinkaje, potpredsednice Turskog udruženja paralizovanih "kako bi osetila poteškoće sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i podigla svest" za šta je i nagrađena 2014. godine.

Komentari (0)

Evropa