Evropa

Raste bes grčke javnosti povodom brutalnog femicida i propusta policije: "Patrolno vozilo nije taksi"

Komentari

Autor: Protothema

04/04/2024

-

18:30

Raste bes grčke javnosti povodom brutalnog femicida i propusta policije: "Patrolno vozilo nije taksi"
Raste bes grčke javnosti povodom brutalnog femicida i propusta policije: "Patrolno vozilo nije taksi" - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Grčka javnost i dalje je u šoku nakon brutalnog ubistva do kojeg je došlo pre tri dana ispred policijske stanice u Atini kada je tridesetdevetogodišnji muškarac nožem usmrtio bivšu partnerku.

Napad se dogodio na samo 50 metara od lokalne policijske stanice u naselju Agios Anargiros u kojoj je žena prethodno bila da prijavi bivšeg partnera za uznemiravanje.

Dvadesetosmogodišnja žrtva je primetila da je bivši partner prati i zatražila od policije pratnju do kuće, ali kako u stanici nisu imali nijedno raspoloživo vozilo, rečeno joj je da pozove hitnu službu policije, odnosno drugo odeljenje i zatraži da oni pošalju vozilo.

Dok se nalazila na samo 50 metara od stanice iz koje je upravo izašla i istovremeno bila na telefonskoj liniji sa policijom, s leđa joj je prišao bivši partner i usmrtio je sa više uboda nožem.

Dva dana nakon brutalnog ubistva TV Mega objavila je i snimak na kojem se vidi kojom brzinom je napadač dotrčao i usmrtio žrtvu.

Nesrećna žena danas je sahranjena u Atini, dok je napadač uhapšen.

Niz fatalnih grešaka

U međuvremenu se ispostavilo da je niz fatalnih grešaka doveo do ubistva dvadesetosmogodišnje Kirjaki, u vreme kada je razgovarala sa policijom i nalazila se policijske stanice u naselju Agios Anargiros.

Osim činjenice da je nesrećna žena očajnički tražila pomoć policije, bes grčke javnosti svakako je pojačao i snimak razgovora koji je juče objavio najčitaniji portal "Proto thema".

Žena je objasnila policajcu zaposlenom u kol centru da se plaši da ide kući jer je bivši partner neprestano prati i da ga trenutno takođe vidi, te da joj je potrebno patrolno vozilo. Međutim, policajac joj je na to odgovorio da "patrolni auto nije taksi" i da može da je čeka tek ispred adrese na kojoj živi.

Dvadesetosmogodišnja devojka je pristala čak i na to, te rekla da će se kući vratiti kolima sa prijateljem. Međutim, u jednom trenutku je ugledala bivšeg partnera, nakon čega ju je policajac upitao da li ipak želi da pošalje patrolni auto na lokaciju na kojoj se sad nalazi.

Nažalost, devojka nije stigla ni da odgovori na to pitanje, pre nego što se začuo vrisak i povici prolaznika: "Ubio ju je".

profimedia

 

Pomenuti policajac koji je poslednji razgovarao sa žrtvom objasnio je razloge zbog kojih je nesrećnoj ženi rekao da "patrolna kola nisu taksi". Kako je u sredu preneo grčki "Star", policajac je navodno rekao svojim pretpostavljenima da je tu frazu izgovorio u toku razgovora jer "nije osećao da je žena u neposrednoj opasnosti".

On je u svom svedočenju objasnio i da nije razumeo šta se tačno dešavalo u trenutku telefonskog poziva.

"Star" je preneo i da je reč o mladom policajcu, koji ima oko 25 godina i koji je na toj funkciji od oktobra prošle godine.

Pomenuti policajac uklonjen je sa funkcije i pod istragom je policije jer se suočava sa krivičnom i administrativnom odgovornošću.

Inače, iz policijske stanice u Agios Anargirosu sa dužnosti je udaljeno još pet policijskih službenika koji su se u noći ubistva nalazili u stanici.

TV Mega je u međuvremenu objavila pismo tridesetdevetogodišnjeg bivšeg partnera i počinioca zločina, ne precizirajući da li ga je nesrećna žena dobila, a u kojem je poručio da ima psihičkih problema i problema sa narkoticima.

"Bilo je raspoloživih patrola"

Povodom ovog slučaja oglasila se i portparolka Grčke policije (ΕΛ.ΑΣ) Konstantija Dimulidu koja je u izjavi za TV Antena rekla da policija ne spori činjenicu da od prvog trenutka nije postupala kako treba.

Za policajca koji je tog dana rekao da "policijski auto nije taksi", Dimulidu je rekla da je u okolini ipak "bilo nekoliko patrolnih automobila koji su mogli žrtvu da odvezu kući". Međutim, kako je istakla, nije ispoštovan protokol po kojem se postupa kada je u pitanju porodično nasilje.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Predsednica Grčke Katarina Sakelaropulu takođe je komentarisala femicid koji je uznemirio naciju.

"Pokazuje nam na okrutan i bolan način jedan od najmračnijih i najtužnih aspekata našeg društva, kao i hitnu odgovornost koju Država ima u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i kriminala. Nema tolerancije ili neaktivnosti kada su u pitanju ovakve pojave", rekla je Sakelaropulu.

Osim toga, veliki broj javnih ličnosti u Grčkoj komentarisao je ovaj slučaj i kritikovao rad policije na društvenim mrežama, ali izrazio bespovodom rečenice da "patrolni automobil nije taksi".

Komentari (0)

Evropa