Evropa

Turska se povlači iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

15:22

Turska se povlači iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi
Turska se povlači iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi - Copyright AP Photo/Ghaith Alsayed

veličina teksta

Aa Aa

Turska se u petak povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

"Doneta je odluka da se od 8. aprila 2024. obustavi primena Ugovora između Republike Turske i drugih država potpisnica Ugovora, u skladu sa članom 3 Predsedničkog dekreta br. 9", navodi se u u Službenom listu zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Ugovor su 19. novembra 1990. godine u Parizu potpisale 22 zemlje. Sporazum je zaključen tokom poslednjih godina Hladnog rata, s ciljem da se  smanji postojeće konvencionalno ofanzivno naoružanje koje poseduju države članice NATO i bivše zemlje Varšavskog pakta, kao i mogućnost iznenadnog oružanog napada i pokretanja velikih ofanzivnih operacija u Evropi.

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je prošle nedelje Zakon o suspenziji Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

"Suspenzija ovog akta će značiti da Republika Poljska, kao i druge zemlje koje to odluče, iako formalno ostaju potpisnice ovog sporazuma, neće biti u obavezi da sprovode njegove odredbe", navedeno je u saopštenju Dudinog kabineta.

U novembru prošle godine Rusija se zvanično povukla iz velikog pakta o kontroli naoružanja iz doba hladnog rata sa vojnim blokom NATO-a, rekavši da je "zastareli sporazum već godinama mrtav i da je potpuno izgubio dodir sa realnošću u savremenom svetu".

Komentari (0)

Evropa