Evropa

Peter Pelegrini vodi na predsedničkim izborima u Slovačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

23:39

Peter Pelegrini vodi na predsedničkim izborima u Slovačkoj
Peter Pelegrini vodi na predsedničkim izborima u Slovačkoj - Copyright AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat koga podržava vladajuća koalicija  Peter Pelegrini vodi sa neznatnom prednošću na predsedničkim izborima u Slovačkoj, pokazuje model predviđanja novinskog sajta dennikn.sk, zasnovan na delimičnim rezultatima.

Očekuje se da će Pelegrini, koga podržava vladajuća koalicija levice, dobiti 50,4 odsto glasova, u odnosu na 49,6 procenata za prozapadnog opozicionog kandidata Ivana Korčoka, pokazao je model, koristeći rezultate iz 15,1 odsto biračkih okruga, preneo je Rojters.

Rezultati iz 67,6 odsto biračkih okruga pokazuju da Pelegrini vodi sa 57,6 odsto glasova naspram 42,4 procenata, koliko je osvojio Korčok, saopštio je statistički zavod.

Prvi rezultati obično dolaze iz ruralnih oblasti u kojima Pelegrini ima veću podršku.

"Želim da budem na početku procesa koji bi značio poboljšanje života našeg naroda i definitivno jasno stavim do znanja gde Slovačka pripada", rekao je Korčok posle glasanja u Senecu, 35 kilometara severoistočno od Bratislave.

AP/Denes Erdos

 

Pelegrini, koji se smatra umerenijim od Fica, rekao je da njegov izbor ne bi značio ubrzanu promenu spoljne politikem navodi Rojters.

"Ne radi se o budućem pravcu spoljne politike, ja sam takođe garancija, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti jaka članica EU i NATO", rekao je on posle glasanja u Rovinki na periferiji glavnog grada.

Ovo su šesti direktni predsednički izbori od sticanja nezavisnosti Slovačke.

Zvaničan ishod izbora trebalo bi da bude objavljen sutra, nakon što Državna komisija za izbore i nadzor nad finansiranjem političkih partija da saglasnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa