Evropa

Hipi komuna u Kopenhagenu u akciji proterivanja dilera droge: "Pušer ulica mora da umre da bi Kristijanija živela"

Komentari

Autor: AP, CNN

07/04/2024

-

11:34

Hipi komuna u Kopenhagenu u akciji proterivanja dilera droge: "Pušer ulica mora da umre da bi Kristijanija živela"
Hipi komuna u Kopenhagenu u akciji proterivanja dilera droge: "Pušer ulica mora da umre da bi Kristijanija živela" - Copyright Tanjug AP/Nils Meilvang/Ritzau Scanpix via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici čuvene hipi enklave Kristijanije u Kopenhagenu počeli su u subotu da kopaju njenu glavnu ulicu poznatu po trgovini kanabisom, nadajući se da će tako "osloboditi" područje od kriminalnih grupa nakon višestrukih smrtonosnih pucnjava.

Nakon što su više od 50 godina tolerisali ilegalnu prodaju kanabisa u bivšoj kasarni koju su zauzimali hipiji tokom sedamdesetih, vlasti i stanovnici Kristijanije odlučili su ove godine da iskopaju ono što je meštanima poznato kao "Pušer ulica", piše CNN.

"Fritaun Kristijanija" se razvio u veliku turističku atrakciju sa više od pola miliona posetilaca godišnje, ali porast nasilja bandi povezanih sa trgovinom drogom u toj oblasti zabrinuo je i stanovnike i vlasti.

Tanjug AP/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP

 

Policija je poslednjih godina s vremena na vreme uklanjala štandove sa kanabisom ali oni su vrlo brzo posle toga ponovo nicali.

"Pušer ulica mora da umre da bi Kristijanija živela", rekla je za Rojters gradonačelnica Kopenhagena Sofi Hestorp Andersen.

U avgustu je 30-godišnji muškarac je ubijen, a još četvorica su povređena na ulicama Kristijanije, što je poslednja u nekoliko smrtonosnih pucnjava povezanih sa organizovanim kriminalom.

Meštani su u subotu pozvani da uzmu delove kaldrme kao suvenire iz čuvene ulice. Plan je da se stvori "nova Kristijanija bez kriminalnog tržišta hašiša", rekla je Mete Prag, koordinatorka novog projekta javnog stanovanja u enklavi, prenosi AP.

Tanjug AP/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP

 

Nakon uklanjanja kaldrme, u ulici Pušer biće postavljene nove vodovodne cevi i novi trotoar i renovirani obližnji objekti. To je prvi korak u sveobuhvatnom planu da se hipi oaza pretvori u integrisani deo danske prestonice, iako treba zadržati duh kreativnosti i života u zajednici.

Danska policija će ostati prisutna u Kristijaniji i okolini "sve dok bude potrebno" da spreči nastavak prodaje ilegalnih droga, rekao je zamenik glavnog nadzornika Sajmon Hansen.

Stanovnici Kristijanije žive autonomno sa samoproglašenim pravilima, iako ih vlasti u Kopenhagenu ne priznaju kao samostalni grad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa