Evropa

Povlači se posle 52 godine: Danska kraljica Margareta se pojavila u javnosti posednji put pre abdikacije

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

13:20

Povlači se posle 52 godine: Danska kraljica Margareta se pojavila u javnosti posednji put pre abdikacije
Tanjug / Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP - Copyright Tanjug / Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Danska kraljica Margreta provozala se danas glavnim gradom Kopenhagenom u pozlaćenoj kočiji završavajući poslednje novogodišnje proslave pre abdikacije. Hiljade ljudi okupilo se duž rute kojom je prolazila na niskim temperaturama, jakim vetrom i susnežicom kako bi bodrilo kraljicu u njenom poslednjem javnom pojavljivanju kao monarha, preneo je AP.

Ona će se povući 14. januara posle 52 godine na tronu. Kraljica Margreta se vozila u takozvanoj Zlatnoj kočiji koju je vuklo šest belih konja, koja se koristi kada se kreće od kraljevske rezidencije u palati Amalijenborg do palate Kristijansborg tokom tradicionalne novogodišnje proslave u kojoj učestvuju, između ostalih, oficiri oružanih snaga Danske.

Danska kraljica (83) predaće tron svom najstarijem sinu, prestolonasledniku Frederiku.

Kraljica će potpisati formalnu abdikaciju 14. januara na državnom savetu, tokom sastanka sa danskom vladom, čime će Frederik (55) i njegova supruga Meri (51) rođena u Australiji, postati kralj i kraljica Danske.

Tanjug / Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

 

Iako su monarsi u nekoliko evropskih zemalja abdicirali kako bi mlađi članovi kraljevskih porodica preuzeli vlast, u Danskoj ne postoji takva tradicija.

Kada je stupila na tron 1972. posle smrti svog oca, kralja Frederika IX, samo 42 odsto Danaca je podržavalo monarhiju. Najnovije ankete pokazuju da 84 odsto Danaca podržava monarhiju.

Komentari (0)

Evropa