Evropa

Sančez: Hitno povećati potrošnju za odbranu širom Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

11:18

Sančez: Hitno povećati potrošnju za odbranu širom Evrope
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez istakao je da je potrebno hitno povećati potrošnju za odbranu širom Evrope kako bi bili spremni da se suprotstave ruskoj "agresiji".

Evropski bezbednosni i odbrambeni sektor, kako je istakao Sančez, zanemarivan je, što je rezultiralo manjkom investicija od 56 milijardi evra, preneo je Jurovikli njuz.

"Imamo manje mogućnosti, trpimo digitalne ranjivosti koje su pogoršane porastom veštačke inteligencije, imamo ozbiljnih nedostataka u odbrambenoj industriji, uprkos činjenici da je evropska ekonomija sedam puta veća od ruske ekonomije", rekao je Sančez, objavio je "Informasion".

On je podvukao da je neophodno hitno opremiti EU kako bi mogla da parira drugim globalnim silama u vojnoj snazi, ne radi agresije, već zbog zaštite i da bi je drugi poštovali.

Sančez želi da pozicionira Španiju kao ključnog igrača u ovoj strateškoj promeni, s obzirom na njen status četvrte po veličini privrede u Evropi i četvrte zemlje po brojnosti vojske.

Štaviše, spoljna politika Španije, ambiciozna i ona koja pruža podršku, kako je Sančez opisuje, jača njenu međunarodnu ulogu, posebno u kontekstu Ukrajine i Bliskog istoka.

Dok se zalaže za povećanje izdataka za odbranu, španski premijer je ponovo potvrdio posvećenost svoje vlade diplomatiji i miru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa