Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je Rusija bombardovala termoelektranu u Sumiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/04/2024

-

07:55

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je Rusija bombardovala termoelektranu u Sumiju
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je Rusija bombardovala termoelektranu u Sumiju - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, FoNet/AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 778 dana. Tri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su kada je ukrajinski dron pogodio automobil u selu Apanasovka u ruskoj Kurskoj oblasti, dok su, u vazdušnim napadima ruske vojske, oštećeni energetski objekti u crnomorskom regionu Odese i obližnjem gradu Mikolajevu, a bez struje je ostalo više od 400.000 potrošača. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa predsednicom Švajcarske Violom Amherd o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine. Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda izjavio je u Viljnusu da ta baltička zemlja nikada više neće kupovati ruske energente i dodao da energetska bezbednost Evrope treba da se zasniva na zelenoj energiji.

Ključni događaji:

  • Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine
  • Zelenski: Neodlučnost zapadnih partnera daće Rusiji "dozvolu za globalni teror"
  • Tri osobe, među kojima i dvoje dece, poginule u napadu dronom u regionu Kursk
  • Posle ruskih udara na energetski sistem 400.000 potrošača bez struje
  • Zelenski razgovarao sa predsednicom Švajcarske o pripremi za Globalni samit mira
  • Predsednik Litvanije: Nikada više nećemo kupovati ruske energente

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

21.45 Ukrajina pozvala na prekid saradnje sa Rusijom u OEBS-u

Zamenica šefa ukrajinske misije pri OEBS-u Viktorija Kuvšinjikova pozvala je danas na prekid svake značajne interakcije sa Rusijom, koja, kako je navela, izvodi terorističke napade u pokušaju da uništi ukrajinske termo i hidroelektrane i brane.

"Iznova i iznova vidimo da Rusija ne poštuje svoje političke obaveze prema OEBS-u, niti principe i norme međunarodnog prava. Ruski režim je još jednom pokazao da se ne može smatrati pouzdanim partnerom, ni u okviru OEBS-a.

Štaviše, ovi svakodnevni napadi iznova i iznova pokazuju da ne može biti bilo kakve smislene interakcije sa Moskvom u OEBS-u dok Kremlj ne zaustavi ovaj rat", rekla je Kuvšinjikova tokom sastanka Stalnog saveta ove organizacije u Beču.

19.53 Mediji: Holandija će obezbediti dodatnih 400 miliona evra za pomoć Ukrajini

Privremena holandska vlada poredeliće dodatnih 400 miliona evra pomoći Ukrajini, čime će ukupna finansijska pomoć te zemlje Kijevu 2024. godine iznositi 2,4 milijarde evra, prenela je danas televizija RTL, pozivajući se na vladine izvore.

Holandska agencija ANP je izvestila da vlada takođe planira da izdvoji najmanje 1,5 milijardi evra za pomoć Ukrajini 2025. godine.

17.59 Grosi najavio da će u Savetu bezbednosti UN razgovarati o situaciji u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da su napadi na nuklearku Zaporožje doveli do faze sukoba koja ima izuzetno značajne posledice.

„Najnoviji napadi su jasno kršenje principa i doveli su nas do kritične tačke u ovom ratu“, navodi se u saopštenju IAEA.

Kako se dodaje, napadi na NE u Zaporožju prošle nedelje označili su ozbiljnu eskalaciju pretnji po nuklearnu bezbednost, značajno povećavajući rizik od nuklearnog udesa. Grosi je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na deeskalaciji sukoba u Ukrajini i obećao da će sledeće nedelje sa Savetom bezbednosti UN razgovarati o situaciji u Zaporožju, prenose RIA Novosti.

16.17 Rusija bombardovala termoelektranu u Sumiju

Ruske snage su bombardovale termoelektranu u gradu Sumi na severu Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska regionalna vojna administracija.

Kako se navodi, Rusija je upotrebila navođene bombe za napad, prenosi Rojters. Ukrajinski zvaničnici dodaju da nema žrtava.

16.12 Makron pozvao na ubrzani prelazak na "ratnu ekonomiju" i pomoć Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno da se prepozna nova geopolitička realnost i ubrza prelazak na „ratnu ekonomiju” kako bi se nastavila podrška Ukrajini i jačanje odbrambenih sposobnosti Evrope.

"Potrebno je izdržati, snabdeti Ukrajinu oružjem da bi mogla da se odupre. Uveren sam da je to geopolitička realnost u kojoj ćemo dugoročno živeti. I važno je zapamtiti da svet neće stati ako se rat završi sutra“, rekao je Makron prilikom polaganja kamena temeljca fabrike za proizvodnju baruta u mestu Beržerak u blizini Bordoa, prenosi Mond.

Tanjug AP/Aurelien Morissard

 

16.09 Turska nudi Zelenskom i Putinu nacrt mirovnog sporazuma

Turska je ponudila novi nacrt sporazuma koji bi zamrznuo rat između Rusije i Ukrajine duž postojeće linije fronta, a prema izvoru upoznatom sa dokumentom, on se promoviše uz posredovanje turskog predsednika Redžepa Erdogana i inicijativa je turske strane.

Izvor tvrdi da sve tri strane, odnosno Turska, Rusija i Ukrajina, trenutno imaju tekst dokumenta, prenosi ruski nezavisni list "Nova Gazeta", sa sedištem u Letoniji.

Nacrt je zasnovan na dokumentima sa prvih pregovora u Istanbulu, a u novi tekst su unete neke od formulacija iz maja 2022. godine. Mirovnu inicijativu može podržati veći broj evropskih političara, kao i zemalja globalnog juga, navodi se u tekstu.

U dokumentu se napominje da je međusobna obaveza Sjedinjenih Američkih Država i Rusije da ne koriste nuklearno oružje ni pod kojim okolnostima.

15.21 FSB i MO osujetili iskrcavanje ukrajinske diverzantske grupe koje je planirala Britanija

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) zajedno sa Ministarstvom odbrane osujetila je iskrcavanje ukrajinskih diverzantskih grupa, koje su planirale britanske specijalne službe, na Tendrivsku prevlaku u Hersonskoj oblasti.

"Operacija je bila zasnovana na blagovremenim informacijama koje je FSB dobio o planovima ukrajinskih snaga za specijalne operacije i njihovih britanskih rukovodilaca", saopštio je centar za odnose sa javnošću FSB, preneo je TASS.

U sukobu su uništene ukrajinske desantne snage i zarobljen je državljanin Ukrajine, stariji vojnik 73. Mornaričkog centra snaga za specijalne operacije ukrajinske vojske Jevgenij Gorin, rođen 18. aprila 1985. godine, naveo je FSB.

Aktivnost pomenutog centra snaga za specijalne operacije nadzire Specijalna služba za brodove Britanske kraljevske mornarice, što ukazuje na direktnu umešanost Britanije u sukob, prenosi TASS.

15.02 Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

On je ocenio da je odluka Evropske unije iz 2022. da dozvoli bescarinski uvoz iz Ukrajine, sa ciljem da pomogne da njena ekonomija ostane na površini nakon ruske invazije, dovela do „ozbiljne prekomerne ponude i značajno niskih cena“ na evropskom poljoprivrednom tržištu.

"EU nije zaštitila evropske poljoprivrednike koji nisu mogli da se takmiče sa jeftinijim uvozom. Mađarska će uvesti dodatne zaštite svojim nacionalnim nadležnostima. Brisel i Evropska komisija izdali su mađarske farmere i umesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe“, rekao je Nađ na konferenciji za novinare, prenosi Asošiejted pres.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

On je naveo da je vlada donela odluku o planu u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, uključujući zahtev da prodavci i logističke kompanije izveštavaju mađarsku vladu o ograničenim proizvodima koji se uvoze preko Ukrajine, bez obzira na zemlju porekla tih proizvoda.

Nađ ​​je dodao da će prerađeni proizvodi od ukrajinskog žita takođe biti predmet ograničenja. Mađarska je prošle godine uvela zabranu uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je rekla da će dozvoliti njihov transfer preko svoje teritorije. Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko proizvoda od mesa. Vlada je prošlog meseca skinula ukrajinski prirodni med sa liste.

Mađarska je jedna od zemalja EU koje su pružile najmanju podršku Kijevu tokom rata sa Rusijom. Ubrzo nakon početka potpune ruske invazije u februaru 2022, Mađarska je izjavila da neće obezbediti oružje Kijevu niti dozvoliti njegovo prebacivanje preko svoje istočne granice. Takođe se zalagala protiv sankcija Moskvi i zapretila da će onemogućiti finansijsku pomoć EU njenom ratom razorenom susedu.

14.45 Peskov: Pregovori o Ukrajini nemaju smisla bez Rusije

Bilo kakvi mirovni pregovori o Ukrajini koji ne uključuju Rusiju su besmisleni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima odgovarajući na pitanje o inicijativi Švajcarske da se u junu održi konferencija o takozvanoj ukrajinskoj formuli mira.

"Prvo treba da shvatimo o čemu će oni tamo govoriti, o kakvoj formuli mira. To je prva stvar. Drugo, mi smo više puta napomenuli da je, naravno, pregovarački proces bez Rusije bespredmetan i, u stvari, to je pregovarački proces bez svrhe“, rekao je portparol Kremlja, prenosi TASS.

13.30 Litvanija predala novi paket pomoći Ukrajini

Litvanija je Ukrajini predala još jednu seriju pomoći, uključujući anti-dronove, generatore i sklopive krevete, saopštilo je litvansko Ministarstvo odbrane.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

"Podrška Litvanije Ukrajini je trajna. Pomažemo Ukrajini na sve moguće načine i tražimo načine da povećamo ovu pomoć. Oružje i oprema koju smo isporučili mi i naši saveznici daju najvažniji doprinos borbi Ukrajine za slobodu“, istakao je ministar odbrane Laurinas Kašunas, prenosi LRT.

11.48 Ukrajina: Raste broj dezertera, cena krijumčarenja 6.000 dolara

Broj ukrajinskih muškaraca koji beže od vojne mobilizacije porastao je od najave da će biti spuštena starosna granice sa 27 na 25 godina, ali su porasle i cene usluga sprovođenja preko zapadne granice zbog povećanog opreza Ukrajine, rekao je jedan od krijumčara dezertera za Skaj njuz.

Cene dostižu i 6.000 dolara, a više o ovom problemu možete da pročitate u odvojenom tekstu.

11.43 Uništena termoelektrana Tripilska u ruskom bombardovanju

Rusija je u današnjim napadima potpuno uništila termoelektranu Tripilska u Kijevskoj oblasti, saopštio je šef nadzornog odbora "Centrenergo" Andri Hota. On je dodao da su svi zaposleni preživeli granatiranje, a da se trenutno radi na lokalizaciji požara većih razmera u elektrani, prenosi ukrajinski UNIAN.

X/Lord Bebo/Screenshot

 

TE Tripliska je najveća u Kijevskoj oblasti, a preduzeće "Centrenergo" je najveći snabdevač strujom i Kijevskoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti. Rusija je tokom jutra izvršila napad na energetsku infrastrukturu u regionima Harkova, Zaporožja, Lavova i Kijeva, saopštio je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko. U Harkovskoj oblasti je zbog toga bez struje ostalo više od 200.000 korisnika.

10.51 Ukrajina usvojila zakon o pomeranju starosne granice sa 27 na 25 godina

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada usvojio je danas zakon kojim se uređuje način na koji se mobilišu novi regruti u vojsku, pomerajući tako starosnu granicu sa 27 na 25 godina, saopštio je zamenik šefa skupštinskog Odbora za finansije Jaroslav Železnjak.

Odluku je podržalo 283 od ukupno 450 poslanika posle više meseci odlaganja i hiljada uloženih amandmana, prenosi ukrajinski UNIAN.

10.30 Zelenski: Neodlučnost zapadnih partnera daće Rusiji "dozvolu za globalni teror"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas, povodom sinoćnih ruskih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, da je toj zemlji potrebna podrška zapadnih partnera, a da će njen izostanak dati Rusiji "dozvolu za globalni teror".

"Svi naši evropski susedi i ostali partneri vide kritičnu potrebu Ukrajine za sistemima protivvazduhoplovne odbrane", napisao je Zelenski na mreži X i dodao da "ako ruske rakete i Šahed dronovi nastave da pogađaju, ne samo Ukrajinu, već i odlučnost naših saveznika, to će predstavljati dozvolu za globalni teror".

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

On je upozorio da je Ukrajini potrebna podrška, a ne "okretanje glave i vođenje dugačkih diskusija".

"Svet može da pokaže da se svaki akt terora tretira jednako kao zločin", ukazao je Zelenski i kazao da je "zahvalan svakom lideru koji ne ćuti i koji će nastaviti da podržava Ukrajinu i osuđuje ruski teror".

Kako je naveo Zelenski, Rusija je preko noći ispalila više od 40 raketa i oko 40 dronova kamikaza Šahed, a ti napadi su pogodili civilnu infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, gde je više od 200.000 korisnika ostalo bez struje.

08.45 Rusija napala infrastrukturne objekte u Harkovu, 200.000 bez struje

Rusija je tokom jutra izvršila napad na civilnu infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, zbog kojeg je više od 200.000 korisnika ostalo bez struje, saopštile su ukrajinske vlasti.

U gradu se dogodila serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov, prenosi Ukrinform. Prema rečima načelnika Harkovske vojne oblasti Oleha Sinehubova, ruske snage su izvršile najmanje 10 udara na vitalnu infrastrukturu grada Harkova i regiona, a zabeleženi su nestanci struje.

"Ruski napad na istočni ukrajinski region Harkov prekinuo je strujnu konekciju sa više od 200.000 potrošača danas" rekao je Aleksij Kuleba, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika na Telegramu. Tokom jutra nastavljen je masovan napad Rusije na Ukrajinu, raketama iz strateških bombardera Tu-95MS i hipersoničnim raketama "kindžal". Pre toga, ukrajinski gradovi su bili na udaru dronova, prenosi Ukrinform. Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 18 ruskih raketa i 39 dronova od 82, koliko je ukupno lansirano, a glavna meta je bio zapadnoukrajinski region Lavov, saopštila je danas ukrajinska vojska na Telegramu.

07.45 Borelj pozvao EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

"Ponovo sam razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini, posebno kad je reč o sistemima protivvazdušne odbrane i municiji. Obraćam se državama članicama EU kako bih ih pozvao da identifikuju dostupnu opremu koja je Ukrajini potrebna", naveo je Borelj na platformi X.

On je naveo da na sledećem zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane EU, 22. aprila, "moramo da se okupimo uz opipljive obaveze i akciju".

"Ukrajina ne može da čeka", poručio je Borelj. Kuleba je izjavio da ukrajinska strana zna gde se nalaze sistemi Patriot i radi na svim nivoima na jačanju ukrajinske PVO. Kuleba i Borelj razgovarali su o koracima koji su preduzeti u skladu sa uputstvima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za isporuku dodatnih sistema PVO Patriot za Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine na Telegram kanalu.

"Diplomatija 'Patriot' je u punom zamahu“, istakao je Kuleba.

07.22 Tramp: Ne bi bilo prikladno da posetim Ukrajinu kada nisam na funkciji

Nakon poziva koji je Donaldu Trampu uputio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp da smatra da sada, kada nije na funkciji, ne bi bilo prikladno da poseti Ukrajinu.

U intervjuu za medijsku kuću Aksel Springer, Zelenski je u utorak pozvao Trampa da poseti Ukrajinu navodeći da bi to bila prilika da čuje ideje bivšeg američkog predsednika o mogućem putu za okončanje rata sa Rusijom, prenosi Rojters. Trampova kampanja potvrdila je danas da nije bilo formalnog kontakta između Zelenskog i bivšeg predsednika SAD.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

07.10 Rusija izvela udare na infrastrukturne objekte u Harkovu

Rusija je tokom jutra izvršila napad na infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, saopštile su ukrajinske vlasti.

U gradu se dogodila serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov, prenosi Ukrinform. Gađano je više industrijskih postrojenja i fabrika, piše RIA Novosti.

06.55 Zelenski razgovarao sa predsednicom Švajcarske o pripremi za Globalni samit mira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa predsednicom Švajcarske Violom Amherd o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine.

"Razgovarao sam sa Violom Amherd i zahvalio sam Švajcarskoj na njenoj stabilnoj podršci, posebno na današnjoj odluci da izdvoji pet milijardi švajcarskih franaka za obnovu Ukrajine", rekao je Zelenski.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

06.45 Tri osobe, među kojima i dvoje dece, poginule u napadu dronom u regionu Kursk

Tri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su kada je ukrajinski dron pogodio automobil u selu Apanasovka u ruskoj Kurskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Roman Starojt.

"Ukrajinski bespilotni avion bacio je eksplozivnu napravu na civilni automobil u selu Apanasovka, okrug Korenevski, poginulo je troje ljudi koji su se u tom trenutku nalazili u automobilu, uključujući dvoje dece", napisao je on na Telegram kanalu, prenosi RIA.
 
06.25 Predsednik Litvanije: Nikada više nećemo kupovati ruske energente

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda izjavio je da ta baltička zemlja nikada više neće kupovati ruske energente. On je na međunarodnom forumu o pitanjima energetske bezbednosti, koji se održava u Viljnusu, naglasio da Litvanija nikada neće ponovo da uvozi gas, naftu i struju iz Rusije, što je prestala još 2022. godine, preneo je TASS.

Podsetio je i kako su u Evropi postojale priče da Zapad ne može da opstane bez ruskih energetskih resursa.

"Prošla je još jedna zima i živi smo i zdravi", primetio je Nauseda i dodao da energetska bezbednost Evrope treba da se zasniva na zelenoj energiji.

06.05 Posle ruskih udara na energetski sistem 400.000 potrošača bez struje

U jučerašnjim vazdušnim napadima ruske vojske na Ukrajinu, oštećeni su energetski objekti u crnomorskom regionu Odese i obližnjem gradu Mikolajevu, a bez struje je ostalo više od 400.000 potrošača.

Ukrajinska elektrodistribucija saopštla je da su napadi izazvali nestanke struje u južnim regionima zemlje, najviše u Hersonskoj oblasti, ali da je za većinu njih obnovljen pristup električnoj energiji, prenosi Rojters. 

Komentari (0)

Evropa