Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija zatražila sednicu SB UN o isporuci zapadnog oružja Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Tanjug

09/04/2024

-

09:27

RAT U UKRAJINI Rusija zatražila sednicu SB UN o isporuci zapadnog oružja Ukrajini
RAT U UKRAJINI Rusija zatražila sednicu SB UN o isporuci zapadnog oružja Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, George Ivanchenko, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 776 dana. Situacija na frontu otišla je u drugi plan nakon ukrajinskih napada dronovima na Nuklearnu elektranu Zaporožje. U posledenjm napadu, ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski dron kamikaza iznad elektrane u Zaporožju, nakon čega je letelica pala na krov šestog bloka nuklearke, ali nije pričinjena značajnija šteta. U međuvremenu, generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi osudio je napad dronom na jedan od šest nuklearnih reaktora, poručivši da "to ne sme da se događa".

Ključni događaji: 

  • Ukrajinski dron kamikaza oboren iznad nuklearne elektrane u Zaporožju
  • Grosi: Napad na Zaporožje ne sme da se događa
  • Kremlj o napadu na NE Zaporožje: Kijevski režim nastavlja sa terorizmom
  • Zelenski: Ukrajina će izgubiti rat od Rusije ukoliko Kongres ne odobri pomoć

 Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

19.36 Kartapolov: U Rusiji neće biti mobilizacije u maju

U Rusiji u maju neće biti mobilizacije "ni pod kojim uslovima", rekao je danas šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov u komentaru za rusku globalnu mrežu RTVI.

"Ni pod kojim uslovima neće biti mobilizacije u maju. Mobilizacija je prošla faza", rekao je Kartapolov, preneo je Moskovski komsomoljec.

On je naglasio da je danas u zemlji formiran takav sistem regrutovanja Oružanih snaga koji obezbeđuje ispunjavanje svih zadataka postavljenih u okviru specijalne operacije u Ukrajini. 

19.18 Rusija zatražila sednicu SB UN o isporuci zapadnog oružja Ukrajini

Rusija je zatražila da u petak, 12. aprila bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o isporuci zapadnog naoružanja Ukrajini, saopštio je danas zamenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski.

On je u objavi na svom Telegram kanalu naveo da je Rusija, s obzirom na to da su zapadne zemlje zatražile da u četvrtak bude održana sednica o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, zatražila odvojenu sednicu, kako ne bi dozvolila zapadnim državama da "slobodno koriste svoj narativ", prenose RIA Novosti.

"Pokušaćemo da nađem zanimljivog govornika za to“, naveo je on.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

17.57 SAD isporučile Ukrajini 5.000 komada malokalibarskog oružja zaplenjenog Iranu

Sjedinjene Američke Države su isporučile Ukrajini 5.000 jedinica malokalibarskog oružja zaplenjenog tokom transporta iz Irana u Jemen.

"SAD su predale Ukrajini više od 5.000 jurišnih pušaka AK-47, mitraljeza, snajperskih pušaka i ručnih protivtenkovskih bacača granata RPG-7 zaplenjenih tokom inspekcije brodova koji su isporučivali robu iz Irana jemenskim Hutima", saopštila je danas Američka centralna komanda (CENTCOM).

Transfer je obavljen 4. aprila, navodi se u saopštenju i dodaje da je Oružanim snagama Ukrajine isporučeno i više od pola miliona patrona kalibra 7,62 mm.

16.28 Borelj: Napadi dronova na Zaporožje NE povećavaju rizike od opasnih nesreća

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je nedavne napade dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje, rekavši da to povećava rizik od opasnih incidenata.

"Nepromišljeni napad dronom na nuklearnu elektranu u Zaporožju povećava rizik od opasne nuklearne nesreće. Takvi napadi moraju prestati", upozorio je Borelj na platformi Iks.

On je izrazio punu podršku Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i generalnom direktoru tog tela Rafaelu Grosiju i poručio da bi "Rusija trebalo da se povuče iz Zaporoške nuklearne elektrane".

15.50 Dron napao Zaporošku elektranu deset minuta nakon obilaska predstavnika IAEA

Napad ukrajinske bespilotne letelice na zgradu centra za obuku u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNNP) dogodio se 10 minuta nakon što su predstavnici posmatračke misije IAEA završili obilazak, izjavila je za RIA Novosti Evgenija Jašina, direktorka komunikacija u nuklearnoj elektrani.

Ranije danas je objavljeno da je dron Oružanih snaga Ukrajine pogodio krov zgrade gde se nalazi Jedinstveni centar za obuku Zaporoške elektrane, gde se nalazi jedini simulator reaktorske hale na svetu.

"Napad ukrajinskih snaga se dogodio 10 minuta nakon što su zaposleni IAEA prošli pored centra za obuku, koji su se prethodno posetili spoljnu laboratoriju za praćenje radijacije", rekla je Jašina za RIA Novosti.

10.02 Rusi oborili ukrajinsku raketu Neptun i četiri drona, Ukrajinci 20 ruskih dronova

Ruske snage su noćas dronovima napale Lavovsku oblast na zapadu Ukrajine, a usled pada delova oborenih dronova došlo je do požara na vitalnom infrastrukturnom objektu, saopštile su ukrajinske vlasti.

Požar je brzo ugašen, a vitalni infrastrukturni sistemi u regionu rade normalno, saopštile su ukrajinske vlasti, prenosi Unian.

Prema rečima načelnika Lavovske oblasne vojne administracije Maksima Kozickog, snage PVO oborile su sve dronove koji su ušli u vazdušni prostor te obalsti.

Ruske snage su noćas napale Ukrajinu jurišnim dronovima tipa Šahed-131/136 i sa četiri protivvazdušne vođene rakete S-300, a ukrajinska PVO je oborila svih 20 dronova u iznad Nikolajevske, Odeske, Hersonske, Dnjepropetrovske, Poltavske, Viničke i Lavovske oblasti, prenosi Unian. Istovremeno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sistemi PVO uništili tokom noći ukrajinsku protivbrodsku raketu "Neptun" i četiri drona.

Protivbrodska raketa "Neptun" koju je lansirala Ukrajina uništena je iznad Crnog mora, a četiri bespilotne letelice oborene su iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, navelo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Interfaks.

08.00 EU se privremeno usaglasila oko ograničenja uvoza ukrajinske hrane

Evropska unija danas se privremeno usaglasila oko ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, jer su o tome postigli dogovor poslanici u Evropskom parlamentu i Belgija, koja na šest meseci predsedava EU, rekao je diplomata iz EU.

Ova odluka zahtevaće i zvanično odobrenje drugih članica EU i Evropskog parlamenta, preneo je Rojters. Agencija podseća da su se donosioci odluka u EU nedeljama debatovali oko pomenutih ograničenja bescarinskog pristupa za ukrajinske proizvode.

Za to vreme su farmeri protestovali zbog jeftinog uvoza, a neki poljoprivrednici u Poljskoj blokirali su granicu sa Ukrajinom i demonstrativno prosipali ukrajinsko žito preko železničkih šina.

06.51 Zelenski: Ukrajina će izgubiti rat od Rusije ukoliko Kongres ne odobri pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina izgubiti rat od Rusije ukoliko američki Kongres ne odobri vojnu pomoć Kijevu.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Neophodno je da se pojasni Kongresu da ukoliko ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat", rekao je Zelenski, preneo je Kijev independent.

06.35 Grosi: Napad na Zaporožje ne sme da se događa

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi osudio je napad dronom na jedan od šest nuklearnih reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koju kontroliše Rusija.

"Ovo ne sme da se događa", napisao je Grosi na mreži Iks.

06.17 Kremlj o napadu na NE Zaporožje: Kijevski režim nastavlja sa terorizmom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, povodom napada na nuklearnu elektranu Zaporožje, da, kako je naveo, "kijevski režim nastavlja svoje terorističke aktivnosti".

"Kijevski režim, nažalost, nastavlja svoje terorističke aktivnosti", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

06.00 Ukrajinski dron kamikaza oboren iznad nuklearne elektrane u Zaporožju

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski dron kamikaza iznad nuklearne elektrane u Zaporožju i pao je na krov šestog bloka nuklearke, a nije pričinjena značajnija šteta, saopštila je pres služba nuklearke.

AP Photo

 

Pres služba je na Telegramu navela da Ukrajina nastavlja pokušaje granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, prenela je agencija RIA Novosti. 

 

Komentari (0)

Evropa