Evropa

EU i Ukrajina osnivaju specijalni tribunal za Putina i ratne vođe Rusije, Holandija se ponudila da bude domaćin suda

Komentari

Autor: Euronews

06/04/2024

-

16:43

EU i Ukrajina osnivaju specijalni tribunal za Putina i ratne vođe Rusije, Holandija se ponudila da bude domaćin suda
Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Vladimir Putin i drugi visoki ruski politički i vojni zvaničnici mogli bi da se nađu pred posebnim tribunalom koji bi uspostavile EU i Ukrajina.

Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders kaže da se "razmatraju dve glavne opcije: međunarodni sud zasnovan na multilateralnom sporazumu ili pojednostavljeno rešenje zasnovano na bilateralnom sporazumu između Ukrajine i Saveta Evrope".

Pored toga, biće stvoren poseban mehanizam za prenos predmeta sa ukrajinskih sudova na ovaj novi sud. Holandija je izrazila spremnost da, pored Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine (ICPA), koji je već operativan, bude domaćin suda.

Rejnders smatra da je osnivanje tribunala poslednji korak: 

"Sledeći korak je stvar političke volje. Počeće tek početkom sledeće godine, a do kraja godine bi to moglo da bude realnost".

Rusija koristi taktiku "ponovljenih napada“

U Ukrajini se nastavljaju ruski napadi na civilnu infrastrukturu. U petak je nekoliko projektila pogodilo stambena naselja na jugoistoku.

Prijavljeno je da su najmanje četiri osobe poginule i 20 ranjeno, među kojima i deca, a novinari su stigli na lice mesta. Veruje se da su ruske snage ponovo primenile taktiku "ponovljenih udara", kada je nova raketa pogodila mesto prethodnog napada baš kada je stigla spasilačka oprema i počela sa radom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa