Evropa

Belorusija zaoštrava retoriku, Lukašenko poručio: "Ne želimo rat, ali se pripremamo za njega"

Komentari

Autor: Euronews

04/04/2024

-

07:07

Belorusija zaoštrava retoriku, Lukašenko poručio: "Ne želimo rat, ali se pripremamo za njega"
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Ruski lider Aleksandar Lukašenko rekao je da se Poljska i Litvanija spremaju za rat "gradeći utvrđenja i kupovinom ofanzivnog naoružanja".

On je, međutim, istakao mirne namere svoje zemlje tokom posete Grodnu, beloruskom gradu na granici sa Poljskom i Litvanijom, prenosi "Euronews".

"Ne treba nikome da pretimo. Ne želimo ničije strano tle", rekao je on u izjavi koju je preneo njegov kabinet.

"Ne verujte nikome ko kaže da želimo da ratujemo", rekao je Lukašenko dok je polagao kamen temeljac za bolnicu.

Međutim, on je dodao i sledeće:

"Mi se spremamo za rat i to otvoreno kažem".

Tanjug/AP/Belarusian Presidential Press Service

 

Lukašenko je rekao da Belorusija naoružava svoju vojsku u slučaju napada, optužujući članice NATO-a Poljsku i Litvaniju da se pripremaju za rat.

Beloruski predsednik je uverio stanovnike Grodna, koji je između ratova bio poljska teritorija, da "pripadaju Belorusiji" i da ih "neće predati nikome".

Prema njegovim rečima, sve dok dolaze kritike iz neprijateljskih zemalja, to znači da Belorusija radi pravu stvar. On je naveo da bi bila katastrofa kada bi Belorusija dobijala pohvale od, kako je naveo, neprijateljskih zemalja.

EU odgovorila

Evropska unija se sprema da se suoči sa pretnjama koje dolaze iz Belorusije i Rusije, navodi se u odgovoru na Lukašenkove komentare da "ne želi rat, ali se priprema za njega".

Izjava portparola Evropske komisije Petera Stana dolazi u trenutku kada proruski režim u Minsku pojačava svoju retoriku.

"U Evropskoj uniji preduzimamo mere predostrožnosti najranije od početka ruske agresije na Ukrajinu", rekao je Stano.

Prinskrin/Youtube/European Commission

 

On je uputio komentare ka predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, opisujući ga kao "prevaranta koji je ukrao izbore" i kao "saučesnika u zločinima koje je Rusija počinila protiv Ukrajine".

"Radimo na tome da Evropa bude najbolje opremljena da se suoči sa svim pretnjama koje dolaze od ljudi poput Lukašenka ili Putina", rekao je portparol EU, a prenosi "EU Observer".

Neminovna bliskost sa Rusijom

Lukašenkove izjave dolaze u trenutku kada Belorusija započinje trodnevne vojne vežbe u regionima koji se graniče sa Litvanijom, Poljskom i Ukrajinom.
 
U Gomelju, na suprotnom kraju Belorusije, na granici sa Rusijom i Ukrajinom, Nacionalna garda Belorusije započela je trodnevnu vežbu testiranja spremnosti svojih oficira, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Minsku.

Biće održana i vežba regrutovanja dobrovoljaca za odbranu u vreme rata.

Osim toga, prošle nedelje vašingtonski Institut za proučavanje rata saopštio je da su se pojavili izveštaji da Rusija i Belorusija takođe povećavaju zajedničku proizvodnju vrhunske tehnologije, što je verovatno deo ruskih šema za izbegavanje sankcija.

Ali, kritičari kažu da je Lukašenko pokušao da se distancira od sukoba, ali se i dalje umnogome oslanja na Rusiju. Podsetimo, Lukašenko je dozvolio da se Belorusija koristi za raspoređivanje ruskih snaga za invaziju na Ukrajinu, koja je počela 2022. godine.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

 

Potpuno neočekivano, Lukašenko je prošle nedelje demantovao Putina rekavši da su oni koji stoje iza masakra u Krokus siti holu u Moskvu pokušali da pobegnu u Belorusiju, a ne u Ukrajinu, što se u potpunosti kosi sa narativom Kremlja.

Putin je rekao da je Ukrajina pripremila "prozor" za napadače da pređu granicu, a premda je Ukrajina oštro negirala umešanost, predsedavajući Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev i šef službe državne bezbednosti FSB Aleksandar Bortnikov ipak su direktno okrivili Kijev za napad.

Lukašenko je pak, novinarima rekao potpuno drugu priču - da su beloruske i ruske bezbednosne službe koordinirale svoje akcije dok je automobil sa osumnjičenima bežao u Brjansk, oblast koja se graniči sa Ukrajinom i Belorusijom, gde su uhapšeni, prenosi "Reuters".

On je rekao da je Belorusija brzo postavila kontrolne punktove na granici.

"Zbog toga nisu mogli da uđu u Belorusiju. Videli su to, pa su se okrenuli i otišli u područje ukrajinsko-ruske granice", rekao je on, a prenela agencija BelTA.

"Putin i ja nismo spavali ceo dan. Postojala je stalna interakcija", zaključio je Lukašenko.

Komentari (0)

Evropa