Evropa

Sijarto: Mađarska odbija da gurne NATO u rat i pretvori ga u ofanzivni savez

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2024

-

12:22

Sijarto: Mađarska odbija da gurne NATO u rat i pretvori ga u ofanzivni savez
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska odbija da podrži bilo koji predlog na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO koji bi gurnuo tu alijansu bliže ratu ili ga pretvorio u ofanzivni savez, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"NATO je odbrambeni savez", rekao je on u Briselu pre početka sastanka, preneo je MTI.

Kako je istakao, Mađarska će odbaciti svaki predlog koji bi NATO transformisao u ofanzivni savez jer bi to dovelo do ozbiljne opasnosti od eskalacije.

"Rat je užasan, naravno da ga osuđujemo", rekao je on.

On je naglasio da rat u Ukrajini nije ni rat Mađarske, ni NATO.

Sijarto je kazao da bi vitalni cilj dvodnevnih sastanaka trebalo da bude sprečavanje da rat u Ukrajini preraste u rat koji uključuje NATO.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

On je istakao da se mora učiniti sve "da se izbegne direktan sukob između NATO i Rusije u narednom periodu".

On se osvrnuo i na "izjave zapadnoevropskih političara poslednjih nedelja" o mogućnosti slanja vojnika u Ukrajinu, rekavši da Mađarska odbacuje svaki predlog koji bi eskalirao rat.

"Nadamo se da će zdrav razum i želja za mirom i bezbednošću prevladati na sastanku u naredna dva dana", rekao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i sutra u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa