Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski potpisao zakon o smanjenju starosne granice za mobilizaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/04/2024

-

07:38

RAT U UKRAJINI Zelenski potpisao zakon o smanjenju starosne granice za mobilizaciju
RAT U UKRAJINI Zelenski potpisao zakon o smanjenju starosne granice za mobilizaciju - Copyright AP/ Alex Babenko/Libkos/ Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 769 dana. Ukrajinska vojska je prethodnog dana odbila 46 napada ruskih trupa u nekoliko regiona, a najviše u Bahmutu. Navodi se i da je izvršeno sedam raketnih, kao i više od 60 vazdušnih udara. Rusija je napala grad Vovčansk u Harkovskoj oblasti, pri čemu je ranjena 27-ogodišnja žena. U međuvremenu, predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski najavio je proizvodnju dronova i sistema za sajber ratovanje u cilju odbrane od ruskih trupa, dok sa druge strane stižu najave da će Moskva tužiti Kijev zbog navodne uloge u terorističkom napadu u "Krokus siti holu".

Ključni događaji:

  • Zaharova najavljuje tužbu protiv Kijeva za napad u "Krokus siti holu"
  • SBU odbacuje zahtev Moskve kao ciničan: Tribunal u Hagu čeka Putina
  • Zelenski s predstavnicima vojske i vlade o proizvodnji dronova
  • SBU privela radnicu vrtića zbog pomaganja Rusima u raketnim napadima na Harkov
  • Ukrajina tvrdi da su odbili 46 ruskih napada tokom prethodnog dana

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

22.15 Stoltenberg predložio paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi €

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je predložio petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra, kojim bi severnoatalntski savez pružio direktniju podršku Kijevu, potvrdila su danas petorica neimenovanih diplomata.

Oni navode da će u skladu sa tim planom NATO preuzeti neke obaveze koordinisanja od tzv. Ramštajn grupe koju predvode SAD, s ciljem da se NATO zaštiti od bilo kakvog smanjenja američke podrške ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se o ovom predlogu razgovarati za dva dana na sastanku ministara spoljnih poslova NATO kako bi se stekli uslovi da ovaj paket pomoći bude usvojen tokom samita severnoatlantske allijanse koji se održava u julu u Vašingtonu.

20.49 Ukrajina: Smanjena starosna granica za mobilizaciju sa 27 na 25 godina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o smanjenju starosne granice regruta koji ispunjavaju uslove za mobilizaciju sa 27 na 25 godina, preneli su danas ukrajinski mediji.

Predlog zakona je bio na stolu Zelenskog otkako je odobren krajem maja 2023. godine u ukrajinskoj skupštini, Vrhovnoj Radi i za sada nije jasno šta je podstakao ukrajinskog predsednika da ga sada potpiše, prenosi Rojters.

Ovim zakonom se proširuje broj civila koje vojska može da mobiliše i uključi u borbe u vreme trajanja vanrednog stanja koje je na snazi od kada je izbio sukob sa Rusijom u februaru 2022. godine. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

18.08 Zaharova: Zavera MOK i Ukrajine da ruski sportisti ne učestvuju na OI

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je danas predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha da je učestvovao u ''zaveri'' sa Ukrajinom kako bi se ruski najbolji sportisti isključili iz učešća na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Ona je to saopštila nakon što su dvojica ruskih šaljivdžija, poznati kao Vovan i Leksus, objavila snimak razgovora sa Bahom, u kojem on veruje da navodno razgovara sa sportskim zvaničnikom iz Afrike, i kada kaže da je MOK uspostavio poseban panel za praćenje medija i interneta i postarao se da sportisi koji otvoreno podržavaju rusku vladu ne mogu da učestvuju na igrama, preneo je Rojters.

Ona je ocenila razgovor Baha sa šaljivdžijama ''aferom Votergejt'' za MOK i Baha.

16.34 Rusko Ministarstvo odbrane: Za 24 sata oboreno 195 ukrajinskih dronova i 41 raketa

Ruska vojska je u jednom danu oborila 195 ukrajinskih dronova, a uništila je i radionicu za proizvodnju i održavanje dronova Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

''U jednom danu PVO sistemi su oborili 195 ukrajinskih bespilotnih letelica i 41 raketu iz višestrukih raketnih sistema HIMARS i Vampir", navodi se u saopštenju.

Prema navodima vojne i operativno-taktičke avijacije, raketnih snaga i artiljerije ruske vojske uništeno je ukrajinsko skladište avijacionog naoružanja, radionica za proizvodnju i održavanje dronova, kao i vojna oprema ukrajinske vojske u 152. okruga.

16.14 Blinken: Kritičan trenutak za Ukrajinu u ratu protiv Rusije

Ukrajina se nalazi u "kritičnom trenutku" rata sa Rusijom i hitno joj je potrebna veća podrška Zapada, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Apsolutno je neophodno da Ukrajinci dobiju potrepštine za odbranu, posebno kada je reč o municiji i protivvazdušnoj odbrani", rekao je Blinken tokom posete Francuskoj, prenosi Rojters.

On je istakao da je iz tog razloga američki predsednik Džozef Bajden zatražio od Kongresa da što pre obezbedi dopunski budžet za vojnu pomoć Kijevu.

16.04 Šojgu imenovao nove komandante ratne mornarice

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je danas nove komandante flote ruske Ratne mornarice, javlja RIA. Vrhovni komandant mornarice biće admiral Aleksandar Mojsejev, komandant Severne flote viceadmiral Konstantin Kabancov, a komandant Crnomorske flote viceadmiral Sergej Pinčuk. Šojgu je njima trojici čestitao imenovanje na nove funkcije, dodajući da velika odgovornost počiva na njihovim plećima.

12.55 Ruske rafinerija na udaru dronova koji koriste veštačku inteligenciju

CNN je geolocirao snimke na kojima se vide udari ukrajinskih dronova na rafineriju u ruskom gradu Rjazanj, za koju piše da je jedna od najvećih u zemlji. Taj grad se inače nalazi na više od 500 kilometara udaljenosti od ukrajinske granice. Navodi se da je u konkretnom snimku reč o napadu koji je izveden 13. marta, ali da je to samo jedan od udara na to postrojenje koji je deo koncentrisanih ukrajinskih napora da napadaju ruske rafinerije dronovima dugog dometa.  

Cilj je da se napadne ruska industrija nafte i gasa koja je, uprkos zapadnim sankcijama i ograničenju cena, ostala najveći izvor prihoda za rusku ekonomiju. Takvi napadi su postali mogući zbog upotrebe dronova dužeg dometa i naprednijih sposobnosti. U nekim letelicama se čak koriste i osnovni oblici veštačke inteligencije koji im omogućavaju da se bolje kreću, rekao je izvor blizak ukrajinskom programu dronova za CNN.

profimedia

 

"Tačnost pod ometanjem je omogućena upotrebom veštačke inteligencije. Svaka letelica ima računar sa satelitskm podacima i podacima o terenu", objasnio je.

Dodaje da se letovi unapred planiraju u dogovoru sa saveznicima, a da letelice prate plan leta kako bi se mete gađale veoma precizno. Preciznost omogućavaju senzori.

"Dronovi imaju ono što se naziva mašinski vid, što je oblik veštačke inteligencije", rekao je  

Ukrajina je povećavala upotrebu dronova od početka ruske invazije, odnosno vremenom se sve više oslanja na tu tehnologiju. U početku je Kijev koristio uglavnom postojeću opremu za nadzor prilagođenu za bacanje malih bombi. Međutim, vremenom je razvio sve naprednije dronove. 

11.57 Ukrajina tvrdi da ju uništila rusku fabriku dronova

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine tvrdi da su ukrajinske snage u napadu dronovima uništile proizvodni pogon u ruskoj republici Tatarstan u kojem se sklapaju dronovi.

"Napadnuta je fabrika za sklapanje dronova kamikaza Šahed. Rusi ih označavaju kao Geranijum-2", rekao je pripadnik obaveštajnih službi za Ukrinform.

Pres služba šefa Tatarstana Rustama Minihanova saopštila je da u tom napadu niko nije povređen i da tehnološki proces preduzeća nije narušen, prenosi TASS.

10.41 Nemačka će podržati Ukrajinu kupovinom 180.000 artiljerijskih granata

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je danas da će ta zemlja pomoći češki plan za povećanje isporuke municije u Ukrajinu finansiranjem kupovine 180.000 artiljerijskih granata.

Ova pomoć vredna je 576 miliona evra, a prošlog meseca je ministar odbrane Boris Pistorijus najavio paket pomoći Ukrajini vredan 478 miliona evra.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

"Tako je ukupna vrednost mera podrške preko milijardu evra", naveo je portparol ministarstva za Rojters.

Češki premijer Petr Fijala izjavio je 8. marta da je kroz češku inicijativu skupljeno dovoljno sredstava od saveznika za kupovinu prve serije od 300.000 komada artiljerijskih granata, kao i da je ukupno 800.000 tih granata dostupno u trećim zemljama.

Češki predsednik Petr Pavel tada je dodao da je dostupno 500.000 municije kalibra 155 milimetara i 300.000 municije kalibra 122 milimetra, koji mogu da budu isporučeni pošto su sredstva obezbeđena.

09.25 Šest osoba povređeno u napadu dronovima u ruskoj republici Tatarstan

Šest osoba je jutros povređeno u napadu  dronovima u ruskoj republici Tatarstan, a njihovi životi nisu ugroženi, saopštilo je  Ministarstvo zdravlja te ruske republike.

"Troje povređenih je već pušteno kući nakon pregleda lekara, troje je hospitalizovano", navedeno je saopštenju, prenosi RIA Novosti.

 

 

Ruske vlasti su ranije izvestile da su jutros bespilotne letelice napale preduzeća u Elabugi i Nižnjekamsku.

Navedeno je da ozbiljnije štete nema i da tehnološki proces preduzeća nije narušen, kao i da su sve službe u stanju pripravnosti.

08.17 FSB: Sprečen šverc eksploziva iz Ukrajine u Rusiju skrivenog u ikonama

Službenici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) su, zajedno sa carinicima, sprečili šverc iz Ukrajine u Rusiju 27 improvizovanih eksplozivnih naprava, sakrivenih u pravoslavnim ikonama, saopštila je danas FSB. O tome u posebnoj vesti

07.55 Kijev: U ruskom napadu oštećena energetska infrastruktura u Kirovogradskoj oblasti

U noćašnjem napadu ruskih dronova oštećen je objekat energetske infrastrukture u Kirovogradskoj oblasti, saopštila je ukrajinska vojska.

Kako je navedeno, ruske snage su sa juga lansirale dronove kamikaze tipa Šahed-131/136, a meta je bila energetska infrastruktura Dnjepropetrovske i Kirovogradske oblasti, prenosi Ukrinform.

U Dnjepru su odjeknule eksplozije, a u nizu regiona Ukrajine objavljena je vazdušna opasnost.

Jedinice ukrajinske PVO uništile su devet od deset lansiranih ruskih dronova, saopštio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

AP Photo/Vadim Ghirda

 

07.36 Putin i Lukašenko razmenili čestitke za Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko razmenili su čestitke povodom Dana jedinstva naroda dve zemlje, koji se danas obeležava.

Putin je u čestitki istakao da su, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, Moskva i Minsk uspeli da urade mnogo na razvoju višestranih veza i jačanju institucija Saveza, prenosi RIA Novosti.

"Koordinacija napora u sferi spoljne politike, odbrane i bezbednosti daje dobre rezultate", naveo je Putin, dodajući da je ujednačavanje zakonodavstva Rusije i Belorusije u najvažnijim oblastima stvorilo osnovu za sprovođenje jedinstvene makroekonomske i monetarne politike, kao i za formiranje zajedničkog socio-ekonomskog prostora.

Lukašenko je naveo da je savezna država jedinstven zajednički projekat i primer najuspešnije integracije na postsovjetskom prostoru. 

"Iskustvo stečeno tokom četvrt veka omogućava nam da brzo i efikasno odgovorimo na izazove i pretnje bez presedana sa kojima su se naše zemlje suočile, da konsolidujemo i branimo zajedničke interese na međunarodnoj sceni", naveo je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije obeležava se u znak sećanja na 2. april 1996. godine, kada su predsednici dve države potpisali sporazum "O formiranju Saveza Rusije i Belorusije", što je označilo početak procesa međusobne integracije zemalja.

06.55 Zelenski s predstavnicima vojske i vlade o proizvodnji dronova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak sa najvišim predstavnicima vojske i vlade o proizvodnji dronova.

"Na sastanku su ažurirani i detaljni planovi proizvodnje za tekuću godinu za sve tipove dronova: FPV, bombardere, izviđače, kao i dronove velikog dometa za specijalne zadatke. Razgovarali smo o tome kako da obezbedimo fleksibilnost naše odbrambene industrije. Potrebe fronta se stalno menjaju. Naši proizvođači moraju na vreme da odgovore na njih", istakao je Zelenski.

06.37 Zaharova: Nota upućena Kijevu nema zahteve u vezi sa napadom na dvoranu Krokus

U noti o borbi protiv terorizma koju je Rusija uputila Ukrajini, nema zahteva u vezi sa terorističkim napadom u Krokus siti holu, saopštila je juče portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nota u vezi sa ovim terorističkim napadom biće posebno poslata Kijevu po okončanju rada policije", rekla je Zaharova, preneo jeTASS.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Ona je naglasila da nota koja je poslata Ukrajini sadrži materijale i reference koji se odnose na eksploziju na Krimskom mostu, ubistva ruske novinarke Darije Dugine i ratnog dopisnika Vladlena Tatarskog, kao i pokušaj atentata na kopredsednika partije Pravedna Rusija – Za istinu Zahara Prilepina.

06.20 Ukrajinska SBU privela radnicu vrtića zbog pomaganja Rusima u raketnim napadima na Harkov

Sajber specijalisti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) zadržali su juče radnicu vrtića u Harkovu koja je dostavljala informacije ruskim obaveštajnim službama i pomagala ruskim snagama da gađaju baze odbrambenih strana Ukrajine i usmeravala raketne i bespilotne udare na Harkov, saopštila je SBU.

"U cilju navođenja neprijateljske vatre, osumnjičena je od okupatora dobijala geolokacije potencijalnih ciljeva, a zatim je na tim mestima vršila preliminarna izviđanja. Krišom je posmatrala objekte iz neposredne blizine, kako bi utvrdila približan broj ljudstva i vojne opreme", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

06.14 Rusija će tužiti Ukrajinu zbog njene uloge u terorističkom napadu

Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova najavila je da će Rusija tužiti Ukrajinu zbog njene uloge u terorističkom napadu na tržni centar u Moskvi 22. marta.

"Rusija namerava da ide na međunarodne sudove, i relevantna papirologija je trenutno u pripremi, i ovi papiri i naša država prolaze kroz neophodne procedure", rekla je Zakarova, prenosi TASS.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

Podsetimo, u terorističkom napadu na "Krokus siti hol" u Moskvi život su, prema zvaničnim podacima, izgubile 143 osobe. Istražni komitet Rusije saopštio je 28. marta da je dokazao vezu između direktnih izvršilaca i "ukrajinskih nacionalista".

06.05 Ruska raketna krstarica Varjag ušla u Sredozemno more

Ruska raketna krstarica Vargaj, vodeći brod ruske Pacifičke flote, prošla je juče preko dana kroz Suecki kanal i ušla u Sredozemno more, saopštila je ruska Pacifička flota.

Navedeno je da je dan ranije Varjag prošao kroz Crveno more, prenosi agencija TASS. Dodaje se da će u Sredozemnom moru Varjag operisati u skladu sa prethodno odobrenim planom vežbi flote.

Komentari (0)

Evropa