Evropa

RAT U UKRAJINI Relativno mirna noć za Ukrajinu posle serije napada na energetsku infrastrukturu, oborena dva ruska drona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2024

-

08:14

RAT U UKRAJINI Relativno mirna noć za Ukrajinu posle serije napada na energetsku infrastrukturu, oborena dva ruska drona
RAT U UKRAJINI Relativno mirna noć za Ukrajinu posle serije napada na energetsku infrastrukturu, oborena dva ruska drona - Copyright FoNet/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 768 dana. Rusija je zatražila od Ukrajine da uhapsi i izruči sve umešane u teroristički napad na "Krokus siti hol" u Moskvi, kao i druge terorističke napade, uključujući i šefa bezbednosne službe Vasilija Maljuka, koga Kremlj optužuje za organizaciju napada na krimski most. Kijev je odmah odbacio ruski zahtev kao "besmislen" i rekao da je rusko ministarstvo spoljnih poslova "zaboravilo" da je Vladimir Putin bio predmet međunarodne poternice. U međuvremenu, Putin je potpisao ukaz o pozivu na prolećno služenje vojnog roka od aprila do jula 2024. godine, a regrutacija obuhvata 150.000 ljudi.

Ključni događaji:

  • Francuska najavila isporuke oklopnih vozila i raketa Ukrajini
  • Rusija zatražila od Ukrajine da izruči umešane u teroristički napad u Moskvi
  • Putin potpisao ukaz o redovnoj prolećnoj regrutaciji
  • Budanov: Rusija "Cirkonima" pokušava da proboije ukrajinski sistem PVO
  • Petoro ranjenih u raketiranju Harkovske oblasti
  • Papa Franja pozvao na razmenu zarobljenika

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

18.04 Zelenski s predstavnicima vojske i vlade o proizvodnji dronova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak sa najvišim predstavnicima vojske i vlade o proizvodnji dronova.

"Na sastanku su ažurirani i detaljni planovi proizvodnje za tekuću godinu za sve tipove dronova: FPV, bombardere, izviđače, kao i dronove velikog dometa za specijalne zadatke. Razgovarali smo o tome kako da obezbedimo fleksibilnost naše odbrambene industrije. Potrebe fronta se stalno menjaju. Naši proizvođači moraju na vreme da odgovore na njih", istakao je Zelenski na Fejsbuku.

12.10 Ukrajinska SBU privela radnicu vrtića zbog pomaganja Rusima u raketnim napadima na Harkov

Sajber specijalisti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) zadržali su radnicu vrtića u Harkovu koja je dostavljala informacije ruskim obaveštajnim službama i pomagala ruskim snagama da gađaju baze odbrambenih strana Ukrajine i usmeravala raketne i bespilotne udare na Harkov, saopštila je SBU.

"U cilju navođenja neprijateljske vatre, osumnjičena je od okupatora dobijala geolokacije potencijalnih ciljeva, a zatim je na tim mestima vršila preliminarna izviđanja. Krišom je posmatrala objekte iz neposredne blizine, kako bi utvrdila približan broj ljudstva i vojne opreme", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

profimedia

 

Kako se dodaje, ona je putem mesindžera slala tekstualne poruke sa koordinatama naznačenim na Gugl mapama.

Na osnovu obaveštajnog izveštaja, ruske snage su pripremale vazdušne napade na grad koristeći raketno oružje i dronove kamikaze tipa Šahed.

Osumnjičena je, dodaje se u saopštenju, razotkrivena u početnoj fazi  obaveštajne aktivnosti i privedena je u svom stanu.

Istragom je utvrđeno da je ženu onlajn regrutovala ruska obaveštajna služba u jesen 2023. godine. 

12.04 Rusija će tužiti Ukrajinu zbog njene uloge u terorističkom napadu u Moskvi

Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova najavila je danas da će Rusija tužiti Ukrajinu zbog njene uloge u terorističkom napadu na tržni centar u Moskvi 22. marta.

"Rusija namerava da ide na međunarodne sudove, i relevantna papirologija je trenutno u pripremi, i ovi papiri i naša država prolaze kroz neophodne procedure", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Russian Emergency Ministry Press Service

 

U terorističkom napadu na "Krokus siti hol" u Moskvi život su, prema zvaničnim podacima, izgubile 143 osobe.

Istražni komitet Rusije saopštio je 28. marta da je dokazao vezu između direktnih izvršilaca i "ukrajinskih nacionalista".

09.35 Ruska raketna krstarica Varjag ušla u Sredozemno more

Ruska raketna krstarica Vargaj, vodeći brod ruske Pacifičke flote, prošla je danas kroz Suecki kanal i ušla u Sredozemno more, saopštila je ruska Pacifička flota. Navedeno je da je dan ranije Varjag prošao kroz Crveno more, prenosi agencija TASS.

Dodaje se da će u Sredozemnom moru Varjag operisati u skladu sa prethodno odobrenim planom vežbi flote.

08.13 Kijev: Oborena dva od tri ruska drona lansirana tokom noći

Ukrajinske vazduhoplovne snage su tokom noći oborile dve od tri bespilotne letelice "šahed" koje je lansirala Rusija, saopštila je ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

Generalštab nije naveo dodatne detalje o napadu u svom izveštaju na Fejsbuku. Nije jasno da li je dron koji nije presretnut stigao do cilja.

Kako konstatuje Rojters, noć je bila relativno mirna za Ukrajinu nakon serije napada na energetsku infrastrukturu koje je Rusija intenzivirala pre desetak dana.

AP Photo/Andrew Kravchenko

 

06.55 Rusija zatražila od Ukrajine da izruči umešane u teroristički napad u Moskvi

Rusija je zatražila od Ukrajine da uhapsi i izruči sve umešane u teroristički napad na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta, kao i druge terorističke napade u Rusiji, uključujući šefa Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) Vasilija Maljuka, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da Rusija poziva Ukrajinu da "prekine svaku podršku terorizmu i nadoknadi štetu nanesenu žrtvama terorističkog napada u Moskvi", prenela je agencija RIA Novosti.

06.40 Francuska najavila isporuke oklopnih vozila i raketa Ukrajini

Francuska će isporučiti Ukrajini više stotina starih oklopnih vozila i nove rakete zemlja-vazduh, izjavio je  francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

On je, u intervjuu za list La Tribune Dimanche, rekao da ga je francuski predsednik Emanuel Makron nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim zamolio da pripremi novi paket pomoći koji će uključivati i staru, ali još funkcionalnu francusku vojnu opremu, prenosi Rojters.

06.30 Putin potpisao ukaz o redovnoj prolećnoj regrutaciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o pozivu na prolećno služenje vojnog roka od aprila do jula 2024. godine, a regrutacija obuhvata 150.000 ljudi.

"Od 1. aprila do 15. jula 2024. godine izvršiti regrutaciju u vojnu službu državljana Ruske Federacije starosti od 18 do 30 godina koji nisu u rezervnom sastavu i podležu regrutaciji u vojnu službu u skladu sa saveznim zakonom... 150.000 ljudi je pozvano na služenje vojnog roka", piše u ukazu, prenosi Interfaks.

Istim ukazom, iz vojne službe su otpušteni vojnici, mornari, narednici i starešine kojima je istekao rok služenja.

06.05 Budanov: Rusija "Cirkonima" pokušava da proboije ukrajinski sistem PVO

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da Rusija upotrebom raketa "Cirkon" pokušava da probije ukrajinski sistem PVO.

"Raketa 'Cirkon' je, pre svega, protivbrodska raketa. Ima prilično ozbiljne taktičko-tehničke karakteristike.

Ruska Federacija se nada da će pomoću 'Cirkona' uspeti da probije naš sistem PVO - to je cela logika", rekao je Budanov, prenosi Unian.

Dodao je da Rusija ima tehničke mogućnosti da sa Krima lansira rakete "Cirkon" na Ukrajinu.

Komentari (0)

Evropa