Evropa

Jermak: Tramp i republikanci moraju da imaju na umu Reganov "hladnoratovski pohod protiv moskovskog carstva zla"

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

10:33

Jermak: Tramp i republikanci moraju da imaju na umu Reganov "hladnoratovski pohod protiv moskovskog carstva zla"
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Američki republikanci i njihov predsednički kandidat Donald Tramp moraju da imaju na umu da su stranka (nekadašnjeg predsednika SAD) Ronalda Regana i da podrže Ukrajinu u trenutku kada se ruske snage pripremaju za veliku ofanzivu u maju ili junu, izjavio je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

On je u intervjuu za "Politico" rekao da se ne brine zbog činjenice da bi Tramp mogao ponovo da bude izabran za predsednika SAD i da veruje da će paket pomoći za Ukrajinu od 60 milijardi dolara na kraju biti usvojen u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca, gde ga mesecima koče Trampu lojalni kongresmeni. 

Jermak je dodao da ne veruje da republikanci mogu da zaborave dva mandata svog predsednika SAD Ronalda Regana i njegov, kako je rekao, "hladnoratovski pohod protiv moskovskog carstva zla.

Jermak, koji je pred intervju razgovarao sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, rekao je da nije siguran kada će nova pomoć SAD biti odobrena, ali je naglasio da da to mora da bude uskoro. 

"U međuvremenu nas to košta života i snažno verujem da će biti usvojeno ovog meseca jer se Ukrajina približava kritičnom trenutku", istakao je ukrajinski zvaničnik.

"Siloviti napadi Rusije su priprema za veliku ofanzivu"

Jermak je rekao da su siloviti napadi Rusije na Ukrajinu u poslednje tri nedelje deo priprema za veliku rusku ofenzivu, dodajući da očekuje da će glavni cilj napada biti severoistočni grad Harkov, drugi najveći ukrajinski grad.

"Znamo da Putin priprema novi talas mobilizacije i računamo da bi nove velike ruske operacije mogle započeti krajem maja ili početkom juna. Naravno, moramo biti spremni na to", rekao je Jermak. 

Dodao je da su Kijevu "kritično potrebni" dodatni PVO sistemi i više raketa zemlja-vazduh Patriot za odbranu prvih linija.

Na pitanje da li će Ukrajina poslušati američke molbe da izbegne napade na ruska naftna postrojenja, Jermak je izbegao direktan odgovor i rekao: "Ukrajina mora da uzvrati za ono što nam Rusi rade. Moramo da uništimo njihovu vitalnu infrastrukturu jer jedini jezik koji razumeju sila".

Zelenski je prošle nedelje u intervjuu za Vašington post rekao da su napadi na rusku energetsku infrastrukturu legitimna vojna strategija. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa