Fokus

Stoltenberg: Nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica NATO

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2024

-

14:31

Stoltenberg: Nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica NATO
Stoltenberg: Nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica NATO - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica Alijanse.

"Moskva mora da razume da neće ostvariti svoje ciljeve na bojnom polju" izjavio je Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO i najavio da će se na sastanku razgovarati o tome kako NATO može da preuzme više odgovornosti za koordinisanje dostave oružja i obuku Ukrajine.

"Transformišemo sveobuhvatni NATO paket pomoći u višegodišnji program pomoći", rekao je Stoltenberg i dodao da će se 4. aprila, na 75. godišnjicu NATO, sastati sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine.

Stoltenberg je pozdravio članice saveza koje dostavljaju Ukrajini pomoć, ali i upozorio da Evropi preti rat "na skali za koju smo mislili da je ostala u istoriji" i da Ukrajina ima hitne potrebe čije odlaganje stvara "posledice na bojnom polju upravo dok razgovaramo".

Sastanak ministara će pripremiti teren za postizanje konsenzusa o ovim problemima na Vašingtonskom samitu u julu, naveo je Stoltenberg i ukazao da će ove godine rekordan broj država članica dostići izdvajanja za savez od dva odsto BDP-a.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

On je istakao da su azijske zemlje naklonjene Rusiji ključne za "nastavak rata".

"Kina ojačava rusku ratnu ekonomiju. Zauzvrat, Moskva stavlja svoju budućnost pod hipoteku Pekingu. Severna Koreja i Iran dostavljaju značajne količine oružja i municije. Zauzvrat, Pjongjang i Teheran dobijaju rusku tehnologiju i zalihe koje im pomažu u unapređenju raketa i nuklearnih sposobnosti", rekao je on.

Zato države koje slično razmišljaju moraju da rade zajedno jer, kako je naveo Stoltenberg, sve mogu mnogo da dobiju od praktične saradnje u oblasti tehnologije, sajber i hibridnih pretnji, ali i jer je njihova saradnja važna za Ukrajinu i evropsku i indopacifičku bezbednost.

"Napad na jednog saveznika je napad na sve članice"

Dodao je da je NATO osnovan na jednoj jedinoj pretpostavci, a to je da je napad na jednog saveznika napad na sve članice.

"Na toj osnovi, izgradili smo najmoćniji i najuspešniji savez u istoriji i u proteklih 75 godina, otvorena vrata NATO su pomogla da se prošire demokratije i prosperitet širom Evrope", naveo je Stoltenberg.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i u četvrtak u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

Očekuje se da će se na sastanku ministara razgovarati o Stoltenbergovom predlogu o petogodišnjem paketu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra, čime bi NATO preuzeo neke obaveze koordinisanja od tzv. Ramštajn grupe koju predvode SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet