Politika

Stoltenberg: NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Srbijom, prisustvo NATO-a na KiM ključno za stabilnost

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

14:42

Stoltenberg: NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Srbijom, prisustvo NATO-a na KiM ključno za stabilnost
Stoltenberg: NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Srbijom, prisustvo NATO-a na KiM ključno za stabilnost - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, u danas objavljenom godišnjem izveštaju za 2023. godinu istakao da NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Srbijom u cilju rešavanja pitanja relevantnih za regionalnu bezbednost i poručio da je prisustvo NATO-a na KiM ključno za stabilnost Zapadnog Balkana. 

Stoltenberg se u delovima izveštaja, koji se odnose na rad Kfora i angažman i saradnju NATO na Zapadnom Balkanu, osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, navodeći da on predstavlja glavnu platformu za pronalaženje rešenja.

Naglasio je i da Alijansa nastavlja da bude snažno angažovana na Zapadnom Balkanu, čija je stabilnost, kako je naveo, od strateškog značaja za NATO. 

"NATO ostaje posvećen podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Dijalog je glavna platforma za pronalaženje rešenja kojim se poštuju prava svih zajednica i gradi trajni mir, koji koristi bezbednost širom Kosova i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana", poručio je Stoltenberg.

U izveštaju, u kojem se opisuju rad i postignuća NATO tokom godine, navodi se da je nastavljena partnerska saradnja sa Vojnom kancelarijom za vezu NATO u Beogradu, koja pruža podršku aktivnostima Srbije u okviru programa Partnerstvo za mir.

Tanjug

 

Ističe se i da su snage Kfora, od kako su dobile mandat po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, nastavile rad kako bi pomogle u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja za sve zajednice na KiM i slobode kretanja, u bliskoj saradnji sa EU, UN i drugim međunarodnim akterima.

"Ključna uloga NATO-a u obezbeđivanju stabilnsoti na Kosovu"

Navodi se i da su NATO snage na KiM u 2023. odigrale ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na KiM, usred pojačanih tenzija i povećane nestabilnosti na severu.

"Posle nasilja u maju i septembru, saveznici su rasporedili oko 1.000 rezervnih snaga u misiju, obezbedivši najveće pojačanje za deceniju", naveo je Stoltenberg i dodao da je to omogućilo Kforu da utrostruči broj patrola i učetvorostručiti prisustvo na severu KiM. 

Kako se dodaje, od 31. decembra, 27 saveznika i partneri obezbedilo je približno 4.700 vojnika misiji, uključujući raspoređeni rezervni sastav. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Stoltenberg je naveo da su NATO snage na KiM, uprkos povećanim tenzijama, nastavile da se angažuju sa svim zajednicama da pomognu u održavanju bezbednog pokruženja i istakao da je ponosan što je podržao NATO prisustvo na KiM 2023. godine

On je dodao i da je NATO nastavio da obezbeđuje podršku za izgradnju kapaciteta bezbednosnim organizacijama na KIM, preko savetodavnog i tima za vezu NATO, civilnog i vojnog tima od oko 40 pripadnika osoblja iz 13 zemalja.

"U 2023. tim je ponudio savete i pomoć u oblastima kao što su medicinska podrška, logistika, nabavke, izvršenje budžeta i ljudsko upravljanje resursima", naveo je Stoltenberg. 

U izveštaju se navodi i da je posetom Stoltenberga BiH, Srbiji, Prištini i Severnoj Makedoniji u novembru prošle godine prenet snažan signal trajne posvećenosti NATO miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u kontekstu složenog regionalnog i globalnog bezbednosnog okruženja.

Komentari (0)

Srbija