Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska PVO oborila ukrajinski dron iznad NE u Zaporožju, Zelenski: Izgubićemo rat ako ne dobijemo pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2024

-

08:45

RAT U UKRAJINI Ruska PVO oborila ukrajinski dron iznad NE u Zaporožju, Zelenski: Izgubićemo rat ako ne dobijemo pomoć
RAT U UKRAJINI Ruska PVO oborila ukrajinski dron iznad NE u Zaporožju, Zelenski: Izgubićemo rat ako ne dobijemo pomoć - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 775 dana. Ukrajinski napad dronovima na NE Zaporožje, koja se nalazi pod ruskom kontrolom, podigao je tenzije, kako zbog ranjavanja troje zaposlenih, od kojih je jedan umro, tako i zbog straha od eventualne nuklearne katastrofe. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nuklearna bezbednost nije ugrožena, ali je Marija Zaharova izjavila da čitav svet mora da osudi napad Ukrajine na elektranu. U međuvremenu, nemački borbeni avioni "Eurofighter" presreli su ruske letelice iznad Baltičkog mora. U pitanju je ruska obaveštajna letelica Il-20 koja je letela bez transpondera, uređaja koji otežava njeno praćenje, dok je jedna devojčica poginula u Belgorodu od posledica udara gelera.

Ključni događaji:

  • Devojčica poginula u Belgorodu od posledica udara gelera
  • Troje zaposlenih povređeno u nuklearnoj elektrani Zaporožje u ukrajinskom napadu, jedna od povređenih osoba preminula
  • IAEA: Nuklearna bezbednost nakon napada na Zaporožje nije ugrožena
  • Zaharova: Svet treba da osudi napad Ukrajine na nuklearnu elektranu Zaporožje
  • Nemački borbeni avioni presreli rusku letelicu iznad Baltičkog mora

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

17.13 Najveći deo novca američke pomoći Ukrajini troši se u SAD

Najveći deo novca koji je SAD namenila za pomoć Ukrajini troši se u SAD, a ne na terenu, preneo je danas Glas Amerike. Najveći deo novca troši se u fabrikama oružja poput fabrike Jork u Skrentonu u Pensilvaniji, jedne od mnogih vojnih industrijskih postrojenja koja su dobila kongresne fondove kao podršku ukrajinskoj borbi.

''Ta postrojenja idu od privatnih fabrika, preko vladinih laboratorija, do fabrika municije koje su iz vremena Prvog ili Drugog svjetskog rata, pa im je očajnički potrebna modernizacija'', rekla je članica organizacije ''Ameički preduetnčki institut'' Mekenzi Iglen.

14.42 Ukrajinski dron kamikaza oboren iznad nuklearne elektrane u Zaporožju

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas ukrajinski dron kamikaza iznad nuklearne elektrane u Zaporožju i pao je na krov šestog bloka nuklearke, a nije pričinjena značajnija šteta, saopštila je pres služba nuklearke.

Pres služba je na Telegramu navela da Ukrajina nastavlja pokušaje granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, prenela je agencija RIA Novosti. Direktor nuklearke Jurij Černičuk rekao je da nakon današnjeg napada dronom nije zabeležena kritična šteta na infrastrukturi. Oružane snage Ukrajine su u nedelju napale nuklearnu elektranu u Zaporožju pomoću drona, a nije pričinjena značajnija šteta. Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su posetili nuklearku dvadesetak minuta pre napada dronom u nedelju.

14.06 Ukrajina: Usaglašeni sledeći koraci sa Velikom Britanijom o nabavci PVO sistema

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom usaglasio sledeće korake u pronalaženju i dostavljanju dodatnih odbrambenih protivvazdušnih sistema (PVO) Ukrajini.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

"Posle naše diskusije u štabu NATO prošle nedelje, usaglasili smo sledeće korake u nalaženju i dostavljanju dodatnih PVO sistema Ukrajini", napisao je Kameron na društvenoj mreži "Iks" .

On je naglasio da je najvažnije da se prvo nabave "patriot" PVO sistemi i da ceni, kako je naveo, proaktivan pristup Kamerona da se stvari završe.

12.07 Kremlj o napadu na NE Zaporožje: Kijevski režim nastavlja sa terorizmom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, povodom jučerašnjih napada na nuklearnu elektranu Zaporožje, da, kako je naveo, "kijevski režim nastavlja svoje terorističke aktivnosti".

"Kijevski režim, nažalost, nastavlja svoje terorističke aktivnosti", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

profimedia

 

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su juče nekoliko objekata Zaporoške nuklearne elektrane koju su, 20 minuta pre napada, obišli inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). U napadu je povređeno troje zaposlenih, a iz IAEA je saopšteno da nuklearna bezbednost nije ugrožena, iako je reč o "ozbiljnom incidentu koji ima potencijal da naruši integritet sistema koji zadržava radijaciju u reaktoru".

11.43 Grosi: Napad na Zaporožje ne sme da se događa

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi osudio je napad dronom na jedan od šest nuklearnih reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koju kontroliše Rusija.

"Ovo ne sme da se događa", napisao je Grosi mreži Iks.

On je dodao da niko ne može da ima nikakvu vojnu ili političku prednost od napada na nuklearna postrojenja.

"Ovo je zabranjeno", poručio je on.

 

 

11.32 Tokom rata u punom obimu, Ukrajina privukla više od 83 milijarde dolara pomoći

Od početka invazije u punom obimu, Ukrajina je već uspela da privuče više od 83 milijarde dolara pomoći zahvaljujući koordinisanoj saradnji sa međunarodnim partnerima saopštila je pres služba Ministarstva finansija.

"Od februara 2022. godine, zahvaljujući koordinisanoj saradnji sa međunarodnim partnerima, Ministarstvo finansija Ukrajine je već uspelo da privuče više od 83 milijarde američkih dolara. Najveći donatori su EU, SAD, MMF, Kanada, Japan, Svetska banka, Velika Britanija", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da Ukrajina uprkos ratu u punom obimu nastavlja da sprovodi reforme i ispunjava sve obaveze u okviru saradnje sa partnerima.

09.46 Molotovljevi kokteli dva puta bačeni na rusku ambasadu u Viljnusu

U noći između nedelje i ponedeljka oko 2.15 časova, neidentifikovano lice bacilo je flašu sa Molotovljevim koktelom na zgradu ruske ambasade u Viljnusu, saopštila je Policijska uprava. Nešto kasnije, oko 2.46 časova, na zgradu ambasade bačena je druga flaša sa zapaljivom tečnošću, pri čemu je oštećen zid zgrade, navodi se u saopštenju, prenosi litvanski javni servis LRT.

08.42 Zelenski: Ukrajina će izgubiti rat od Rusije ukoliko Kongres ne odobri pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina izgubiti rat od Rusije ukoliko američki Kongres ne odobri vojnu pomoć Kijevu.

"Neophodno je da se pojasni Kongresu da ukoliko ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat", rekao je Zelenski, preneo je Kijev independent.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Zelenski je istakao da će biti "teško" za Ukrajinu da "opstane" bez pomoći, dodajući da će, prema njegovoj oceni, porasti namere Rusije da osvoji još teritorija ukoliko bude uspešna u Ukrajini.

"Ukoliko Ukrajina izgubi rat, druge države će biti napadnute", rekao je Zelenski.

08.20 Predsednik Finske: Nema uslova za pregovore sa Rusijom

Finski predsednik Aleksandar Stub izjavio je da je vojna akcija jedini način za postizanje mira u Ukrajini i da ne postoje uslovi za pregovore sa Rusijom.  

"U ovom konkretnom slučaju, jedini način da se postigne mir je borba“, rekao je Stub u intervjuu za CNN.

Napomenuo je da je postizanje mira dvosmeran proces.Prema njegovim rečima, neophodno je da se dve strane "ukrste u nekoj fazi, kada za to budu stvoreni uslovi". Stub je naveo da ne zna kada će se pojaviti neophodni uslovi za to.

Markku Ulander/Lehtikuva via AP, File

 

06.50 IAEA: Nuklearna bezbednost nakon napada na Zaporožje nije ugrožena

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je prošle večeri da nuklearna bezbednost nije ugrožena nakon napada dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje na istoku Ukrajine.

U saopštenu objavljenom na platformi X je istaknuto da oštećenje na bloku šest nije ugrozilo nuklearnu bezbednost, ali da je u pitanju "ozbiljan incident sa potencijalom da naruši integritet sistema koji zadržava radijaciju u reaktoru".

IAEA je saopštila i da je u napadu poginula jedna osoba, kao i da je pričinjana manja šteta.

06.45 Zaharova: Svet treba da osudi napad Ukrajine na nuklearnu elektranu Zaporožje

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da svetska zajednica treba da osudi jučerašnji napad Ukrajine na nuklearnu elektranu Zaporožje.

"Svetska zajednica je u obavezi da prepozna i odgovori na akt nuklearnog terorizma kijevskog režima", napisala je Zaharova na društvenoj mreži "Telegram", prenosi RIA.

06.30 Troje zaposlenih povređeno u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Troje zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje povređeno je u napadu dronovima Oružanih snaga Ukrajine na tu elektranu, saopštila je ruska kompanija Rosatom. Jedan od troje povređenih je podlegao povredama, a na elektrani ne postoji veća šteta i nivo radijacije nije preko prirodne mere, prenosi RIA Novosti.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

06.25 Devojčica poginula u Belgorodu od posledica udara gelera

Jedna devojčica poginula je kada su na automobil u kojem je bila pali geleri usled dejstva ruske protivvazdušne odbrane u Belgorodskoj oblasti.

"Kao rezultat odbijanja vazdušnog napada ukrajinskih oružanih snaga u selu Šagarovka, geleri su pogodili automobil u kojem se nalazila šestočlana porodica, a na našu žalost, jedna devojčica podlegla je povredama pre nego što je stigla hitna pomoć'', saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

06.10 Nemački borbeni avioni presreli rusku letelicu iznad Baltičkog mora

Nemački borbeni avioni "Eurofighter" presreli su ruske letelice iznad Baltičkog mora, saopštile su vazduhoplovne snage Nemačke. Ruska obaveštajna letelica Il-20 letela je juče bez transpondera, uređaja koji pomaže vlastima da identifikuju i prate tu letelicu, prenosi Njuzvik. Nemački borbeni avioni su poleteli iz grada Lielvarde iz Letonije.

 

Komentari (0)

Evropa