Evropa

RAT U UKRAJINI Najmanje četiri osobe poginule u ruskom napadu na Harkov

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2024

-

07:24

RAT U UKRAJINI Najmanje četiri osobe poginule u ruskom napadu na Harkov
RAT U UKRAJINI Najmanje četiri osobe poginule u ruskom napadu na Harkov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 771 dan. Izjava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se u Rusiji sprema nova mobilizacija za leto nije tačna, saopštio je zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Zelenski je prethodno na konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom u Kijevu, rekao da se Rusija navodno sprema da mobiliše dodatnih 300.000 ljudi do 1. juna. U međuvrmenu, ministri spoljnih poslova država članica NATO-a sastaju se i danas u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sada vode Sjedinjene Države.

Ključni događaji:

  • Stoltenberg: Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije
  • Ministri spoljnih poslova država članica NATO-a u Briselu raspravljaju o dostavi oružja Ukrajini
  • Kremlj demantovao Zelenskog: Ne mobilišemo 300.000 ljudi
  • Kuleba razgovarao sa Boreljom o vojnoj podršci Ukrajini
  • Ukrajina: Partnerske države nam ne daju dovoljno PVO sistema

      Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.11 Stoltenberg na kraju samita NATO pozdravio povećanje podrške Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, danas je govoreći na kraju ministarskog sastanka u Briselu, pozdravio to što saveznici nastavljaju da pojačavaju novu podršku Ukrajini.

"Poslednjih dana, ovo uključuje skoro 600 miliona evra iz Nemačke za artiljerijsku inicijativu koju predvodi Češka; kao i 10.000 dronova iz Velike Britanije; više projektila i oklopnih vozila iz Francuske; a samo juče novi paket pomoći iz Finske vredan 188 miliona evra", rekao je on, saopštio je NATO.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

19.50 Dve osobe poginule u granatiranju Njujorka u Donjeckoj oblasti

Dve osobe su poginule, a jedna povređena nakon što su ruske snage granatirale selo Njujork u Donjeckoj oblasti, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin. Prema njegovim rečima, selo Njujork je pretrpelo četiri vazdušna udara.

"Postoje informacije o dvoje mrtvih i jednoj ranjenoj osobi. Oštećene su brojne privatne kuće", naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform. Načelnik Donjecke uprave je dodao da se posledice granatiranja utvrđuju.

19.48 Nauseda: NATO fond bi obezbedio podršku Ukrajini nezavisno od političkih procesa

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozdravio je inicijativu za stvaranje petogodišnjeg NATO fonda za podršku Ukrajini u iznosu od 100 milijardi evra i ocenio da bi to omogućilo da se obezbedi podrška Alijanse Ukrajini bez obzira na političke procese.

"Pozitivno ocenjujem samu ideju, zaista nam je potreban mehanizam koji bi ovaj proces podrške učinio objektivnim, na osnovu određenih kriterijuma“, rekao je Nauseda, prenosi LRT.

19.47 Dve osobe poginule u granatiranju Njujorka u Donjeckoj oblasti

Dve osobe su poginule, a jedna povređena nakon što su ruske snage granatirale selo Njujork u Donjeckoj oblasti, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin.

Prema njegovim rečima, selo Njujork je pretrpelo četiri vazdušna udara. "Postoje informacije o dvoje mrtvih i jednoj ranjenoj osobi. Oštećene su brojne privatne kuće", naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

18.45 Kuleba: Stoltenberg je spreman da pomogne u jačanju PVO Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je u današnjem razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom istakao hitnu potrebu da se Ukrajini obezbedi više raketnih sistema Patriot.

„Naglasio sam hitnu potrebu da se Ukrajini obezbedi više Patriot sistema za zaštitu naših ljudi, energetskog sistema i privrede od ruskog terora. Iskreno sam zahvalan generalnom sekretaru na njegovoj spremnosti da doprinese jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine“, naveo je Kuleba na platformi Iks.

18.20 Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu.

"NATO nema planove za raspoređivanje trupa u Ukrajini, a ukrajinska vlada nije postavila takav zahtev", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse.

Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bio je nastavak vojne pomoći Ukrajini, rekao je Stoltenberg i naveo da je održan i sastanak u formatu Saveta Ukrajina-NATO uz učešće ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe.

17.29 Finska zatvorila granicu sa Rusijom do daljeg

Finsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da će granica te zemlje sa Rusijom biti zatvorena do daljeg. Odluka o zatvaranju granice obuhvata i granične prelaze u tri luke za male čamce, koji će biti zatvoreni od sredine aprila, prenosi finski javni servis YLE.

Tanjug AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

 

16.33 Tusk: Poljska ne planira direktno učešće u ratu na teritoriji Ukrajine

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da Poljska ne planira da direktno učestvuje u ratu na ukrajinskom tlu.

"O tome sam obavestio i francuskog predsednika Emanuela Makrona i američkog predsednika Džozefa Bajdena", rekao je on na konferenciji za novinare u Glivicama upitan o tekućim pregovorima u Briselu između ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, o mogućem stvaranju misije Alijanse u Ukrajini.

Dodao je da neće da komentariše to pitanje dok ne bude imao pune informacije o sadržaju tih pregovora i njihovim rezultatima. "Za sada mogu da ponovim ono što sam rekao predsedniku Makronu, ono što sam izneo i drugim liderima, uključujući predsednika Bajdena - Poljska ne planira nikakvo direktno učešće u ratu na ukrajinskom tlu", rekao je Tusk, prenosi agencija PAP.

16.26 Pistorijus: Nemačka skeptična prema finansijskoj podršci Ukrajine u okviru NATO

Predlog generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se stvori fond od 100 milijardi evra za Ukrajinu je vredan razmatranja, ali je važno sprečiti udvostručavanje struktura, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Takav fond bi takođe morao da uzme u obzir nacionalne doprinose koje su već dale zemlje NATO-a", rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare u Berlinu.

Prethodno je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da Nemačka podržava stvaranje dugoročnih struktura u NATO-u za koordinaciju snabdevanja oružjem i obuku ukrajinskih vojnika, ali je skeptična u pogledu stvaranja finansijske strukture za podršku Ukrajini u okviru Alijanse, prenosi Rojters. 

14.30 Lavrov: Kineski predlog o okončanju rata u Ukrajini najrazumniji do sada

Kina je predložila do sad najrazumniji mirovni plan za rešavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

''Najvažnije za nas je da se kineski dokument zasniva na analizi razloga za ono što se dešava i na potrebi da se ti osnovni uzroci eliminišu. Logički je strukturiran od opšteg ka specifičnom'', rekao je Lavrov, prenosi RIA.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

On je istakao da kineski plan, koji se sastoji od 12 tačaka, sadrži stavke koje su međusobno uzajamno povezane.

13.39 Sijarto: Mađarska i Ukrajina će potpisati sporazum o graničnom saobraćaju

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je danas da očekuje da će Mađarska i Ukrajina u ponedeljak potpisati sporazum o graničnom saobraćaju, koji će otvoriti put za otvaranje novog prelaza između dve zemlje.

"Danas smo se sastali u Budimpešti, Kijevu, Briselu i Mađarskoj, makar virtuelno, kako bismo nastavili zajednički rad. Mađarsko-ukrajinski sporazum o pograničnom saobraćaju će konačno biti potpisan u ponedeljak što predstavlja dobar temelj za dalji napredak", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

13.31 Makron: Ne sumnjam da će Rusija targetirati Olimpijske igre u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ''ne sumnja'' da će Rusija ovog leta ''zlonamerno targetirati'' predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

''Nemam nikakve sumnje, uključujući to da će oni to činiti u pogledu informacija'', rekao je Makron, prenosi Rojters.

Ranije ove sedmice, ministar inostranih poslova Stefan Sežurne rekao je da će Francuska predložiti sankcije na nivou cele EU onima koji stoje iza širenja dezinformacija zbog onoga što Pariz naziva porastom ruskih pokušaja da destabilizuje EU.

12.00 SAD: Glasanje Predstavničkog doma o pomoći Ukrajini najranije polovinom aprila

Glasanje američkog Predstavničkog doma o 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini biće najranije polovinom aprila, izjavilo je nekoliko zvaničnika za Blumberg.

Razlog za ovo odlaganje je što predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, inače Republikanac, pokušava da "omekša" tvrđu struju njegove stranke po pitanje pomoći Ukrajini. Otežavajuća okolnost za prikupljanje podrške u Republikanskoj stranci jeste to što Džonsonov tim nije objavio zahteve koji bi bili upućeni administraciji predsednika Džozefa Bajdena u zamenu za podršku.

Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

 

Džonson je u intervjuu za Foks njuz naveo da će uputiti Bajdenu nove uslove za podršku, a oni bi mogli da uključuju pretvaranje novčane pomoći Ukrajini u kredit koji bi ona jednog dana vratila, zaplenu ruske imovine kao nadoknadu za pomoć i ukidanje Bajdenovog zamrzavanja novih licenci za izvoz tečnog prirodnog gasa.

Američki Senat je demokratskom većinom u februaru odobrio paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 miliona dolara, ali je Džonson odbio da ga stavi na glasanje u Predstavničkom domu.

11.12 Stoltenberg: Podrška Ukrajini nije dobrotvorna akcija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je podrška Ukrajini ulaganje u bezbednost, kao i da je suprotstavljanje ruskoj agresiji na Ukrajini važno kako za tu zemlju, tako i za ceo svet.

"Ono što radite je važno za sve nas. I zato sam mnogo, mnogo puta izjavio da podrška Ukrajini nije dobrotvorna akcija. Podrška Ukrajini je ulaganje u sopstvenu bezbednost. Radujem se što ćemo danas da razgovaramo o tome kako da dodatno ojačamo našu saradnju, ali i kako da vas pokrenemo ka članstvu u NATO", rekao je prvi čovek NATO Alijanse na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom u Briselu.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

On je istakao da 99 odsto vojne podrške Ukrajini dolazi od NATO saveznika, ali da mora da se obezbedi pravedna podela tereta i da će to potrajati, zbog čega je neophodna još jača podrška.

11.03 Ugašena jedna od dve visokonaponske linije koje snabdevaju nuklearku u Zaporožju

Jedna od dve visokonaponske linije koje snabdevaju nuklearnu elektranu Zaporožje isključena je danas, saopštila je pres služba te elektrane na svom zvaničnom "Telegram" kanalu.

"Danas u 10.06 je u nuklearnoj elektrani Zaporožje isključen visokonaponski vod od 330 kilovolti Ferosplavnaja", piše u saopštenju, prenosi RIA.

AP Photo

 

Nivo radijacije u elektrani i susednoj teritoriji je na normalnom nivou, a iz elektrane podsećaju da je svih šest njenih reaktora ugašeno.

Snabdevanje nuklearne elektrane strujom je potrebno za, između ostalog, hlađenje njenih reaktora.

08.42 Rusija: Nemamo nameru da uđemo u konflikt sa NATO ili njegovim članicama

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je danas da Rusija nema nameru da uđe u vojni konflikt sa NATO-om ili zemljama članicama Alijanse.

"Da li je taj vojni blok spreman za otvoreni konflikt sa Rusijom? Moramo da pitamo članice NATO. U svakom slučaju, nemamo takve namere u vezi sa zemljama članicama saveza", rekao je Gruško u intervjuu za RIA novosti.

profimedia

 

07.21 Najmanje četiri osobe poginule, više njih povređeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje četiri osobe su poginule, a više njih je povređeno tokom noći u ruskom napadu na Harkov, koji je izvršen u nekoliko talasa dronovima tipa Šahed, saopštile su ukrajinske vlasti.

"U napadu neprijateljskih udarnih dronova na stambene zgrade u Harkovu, ima mrtvih i ranjenih", objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov .

On je dodao da su na jednom od pogođenih mesta u drugom udaru dronova kamikaza poginula tri spasioca, a da je jedan povređen“, prenosi Ukrinform.

Terehov je naveo da su napadi izvedeni i na privatne i stambene zgrade. U pojedinim oblastima, dodao je gradonačelnik, mogući su nestanci struje. Na sanaciji rade sve hitne i komunalne službe, kao i volonteri. Pored toga, dodao je Terehov, oštećena je oprema Državne službe za vanredne situacije. Prema rečima Oleha Sinegubova, načelnika Harkovske vojne oblasti, u ovom trenutku se zna da su četiri osobe poginule.

"Pronađeno je i telo jedne žene. Najmanje pet civila je povređeno“, napisao je on na Telegramu.

Tri osobe su, prema njegovim rečima, hospitalizovane, jedna od žrtava je u teškom stanju.

Ranije su ukrajinske vlasti saopštile da su ruski dronovi napali Harkov, a u gradu je odjeknulo nekoliko eksplozija i na mestu jednog od pogodaka je izbio požar. U nizu regiona na istoku i jugu Ukrajine trenutno je na snazi vazdušna opasnost zbog pretnje balističkim oružjem, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Profimedia

 

06.50 Stoltenberg: Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajini ne ponestaje hrabrosti, već municije i dodao da su se ministri spoljnih poslova EU na jučerašnjem sastanku u Briselu saglasili da nastave planiranje veće uloge Alijanse u koordinaciji bezbednosne pomoći Ukrajini.

"Svi saveznici se slažu da je neophodno da se podrži Ukrajina u ovom kritičnom trenutku", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara inostranih poslova NATO-a.

06.45 Kuleba razgovarao sa Boreljom o vojnoj podršci Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarali su u Briselu o vojnoj podršci Ukrajini i sledećem paketu sankcija Rusiji.

"Zahvalio sam Borelju na njegovim naporima da mobiliše veću podršku EU Ukrajini i na spremnosti da intenzivira rad na pronalaženju dostupnih sistema Patriot za Ukrajinu. Takođe me je obavestio o trenutnom stanju snabdevanja Ukrajine artiljerijskom municijom iz EU. Razgovarali smo o načinima da ih ubrzamo“, objavio je šef ukrajinske diplomatije na društvenoj mreži X.

06.40 Kremlj demantuje Zelenskog: Ne mobilišemo 300.000 ljudi

Izjava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se u Rusiji sprema nova mobilizacija za leto nije tačna, saopštio zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovo nije tačno", rekao je Peskov u komentaru za Tas.

Zelenski je na konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom u Kijevu, rekao da se Rusija navodno sprema da mobiliše dodatnih 300.000 ljudi do 1. juna.

06.33 Zelenski: NATO može garantovati bezbednost svim članicama samo zajedno sa Ukrajinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se puna snaga i zagarantovana bezbednost za sve članice NATO mogu obezbediti samo zajedno sa Ukrajinom u Alijansi.

"Alijansa može da obezbedi punu snagu i garantovanu bezbednost za sve svoje članice samo zajedno sa Ukrajinom, našom snagom, što Ukrajinci dokazuju svaki dan od početka rata", poručio je Zelenski.

06.20 Ukrajina: Partnerske države nam ne daju dovoljno PVO sistema

Ukrajinski ministar odbrane Dmitro Kuleba izjavio je da partnerske države ne daju Ukrajini dovoljno protivvazduhoplovnih odbrambenih (PVO) sistema.

"Partneri nam jesu dali svoje različite sisteme, mi to cenimo, ali to jednostavno nije dovoljno s obzirom na razmere rata", rekao je Kuleba za Rojters.

Komentari (0)

Evropa