Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski vojni avion srušio se u more kod Sevastopolja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2024

-

08:37

RAT U UKRAJINI Ruski vojni avion srušio se u more kod Sevastopolja
RAT U UKRAJINI Ruski vojni avion srušio se u more kod Sevastopolja - Copyright AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 764 dana. Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, polećući sa aerodroma u trećim zemljama, ti aerodromi će postati legitimna meta ruske vojske, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin. Ruske trupe granatirale su tokom noći 17 naselja u Hersonskoj oblasti, pri čemu su  dve osobe su poginule, a četiri povređene, saopštio je načelnik Hersonske vojne uprave Oleksandr Prokudin. U ruskom granatiranju stambenih objekata u Harkovu poginula je najmanje jedna osoba dok je povređeno 18 stanovnika grada među kojima i četvoro dece. Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara. Prethodno je Ukrajina gađala Belgorod, a ruska PVO je tom prilikom oborila 18 granata iz višecevnog raketnog bacača "Vampir" koje su ispalile ukrajinske oružane snage. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Dimitrij Kuleba apelovali su na zapadne saveznike da im što pre dostave PVO sisteme Patriot i avione F-16 jer se pojačava "ruski vazdušni teror". U međuvremenu, Stejt department je saopštio da će američki državni sekretar Entoni Blinken sledeće sedmice u Parizu razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o podršci Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Putin: Aerodromi u trećim zemljama biće legitimna meta ako lovci F-16 budu poletali sa njih
  • Ukrajinska vojska: Rusija granatirala 17 naselja u Hersonskoj oblasti
  • Gradonačelnik Harkova: Rusi granatirali stambenu zgradu -poginuo muškarac, povređeno 18 osoba

  • Raketni napad na Belgorodsku oblast: Rusija tvrdi da je oboreno 18 raketa
  • Blinken i Makron sledeće nedelje u Parizu o podršci Ukrajini
  • Zelenski: Jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 vitalni zadaci
  • Kuleba: Obezbediti Ukrajini više PVO sistema Patriot
  • Rojters: Rusija povećava uvoz benzina iz Belorusije

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

              Dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

22.51 Bela kuća: Ukrajina nije umešana u teroristički napad u Moskvi

Bela kuća danas je ponovo odbacila tvrdnje Rusije da je Ukrajina umešana u smrtonosni napad na koncertnu dvoranu "Krokus" u Moskvi.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi je rekao da su Sjedinjene Države dale detaljne informacije ruskim bezbednosnim službama o napadu u Moskvi pre nego što se on dogodio.

Optužbe Rusije da je Ukrajina navodno umešana opisao je kao "glupost i propagandu", prenosi RSE.

Ruska Istražna komisija saopštila je danas da je otkrila dokaze da su četvorica počinilaca napada, u kojem je ubijeno više od 140 ljudi, imala veze s Ukrajinom. Kirbi je, međutim, rekao da je "veoma jasno" da je Islamska država "isključivo odgovorna za užasan napad u Moskvi".

17.00 Ruski vojni avion srušio se u more kod Sevastopolja

Ruski vojni avion srušio se u četvrtak u more kod krimske luke Sevastopolj, rekao je guverner regiona kojeg je postavila Rusija, prenosi Rojters.

Pilot se bezbedno katapultirao i pokupili su ga spasioci, rekao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Prethodno su ruski Telegram kanali javili da se ruski borbeni avion Su-35 srušio u blizini Sevastopolja. Nije jasno šta je izazvalo incident.

Associated Press/Crimean Wind

16.15 Ruski Istražni komitet: Dokazana veza između terorista i ukrajinskih nacionalista

 Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je dokazao vezu između direktnih izvršilaca terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" u predgrađu Moskve i "ukrajinskih nacionalista".

"Kao rezultat rada sa pritvorenim teroristima, proučavanja tehničkih uređaja oduzetih od njih i analize informacija o finansijskim transakcijama, dobijeni su dokazi o njihovoj povezanosti sa ukrajinskim nacionalistima", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Ističe se da postoje dokazi da su izvršioci terorističkog napada primili "značajne količine novca i kriptovaluta iz Ukrajine" koji su, kako se navodi, korišćeni za pripremanje zločina.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

Iz istražnog komiteta dodaju da je još jedan osumnjičeni za finansiranje terorizma identifikovan i priveden.

U terorističkom napadu, 22. marta uveče, pre koncerta u "Krokus siti holu" u Moskvi život su izgubile 143 osobe.

11.07 Anketa: Tri četvrtine Poljaka ne želi da ratuje sa Rusima u Ukrajini

Skoro tri četvrtine Poljaka (74,8 odsto) ne želi da se poljski ili NATO vojnici šalju u Ukrajinu, dok samo 10,2 odsto njih podržava ovo rešenje, pokazala je anketa Instituta za tržišna i društvena istraživanja (IBRiS), sprovedena na zahtev poljskog lista "Rečpospolita".

"Istraživanje IBRiS-a sprovedeno u ime 'Rzečpospolite' pokazuje da 74,8 odsto ispitanika ne želi da se poljski i NATO vojnici šalju u Ukrajinu. Samo 10,2 odsto ispitanika podržava takvo rešenje, a 15 odsto nema mišljenje. Iako Poljaci ne žele da šalju trupe u Ukrajinu, pristaju da počnu pregovore sa NATO-om i Ukrajinom o proširenju protivvazdušne odbrane na teritoriju blizu granice i omogućavanju obaranja ruskih projektila ili dronova koji lete ka Poljskoj", navodi se u istraživanju Ibrisa sprovedenom krajem februara, prenosi poljska agencija PAP.

Dodaje se da je čak 69,3 odsto ispitanika podržalo takvo rešenje, 17,6 odsto je protiv, a 13,1 odsto nema mišljenje.

10.48 Šolc: Mir je moguć ako Putin prekine "varvarsku" kampanju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

Šolc je kazao za "Markiše algemajne cajtung" da je uvek bilo inicijativa za posredovanje. 

"Na primer, odmah po izbijanju rata Rusija i Ukrajina su direktno pregovarale jedna sa drugom. Pregovori su tada propali jer ih je Rusija koristila samo kao izgovor da istovremeno pomeri svoje trupe na istok za veliku ofanzivu", istakao je nemački kancelar. 

10.04 Ukrajinska Ambasada u Stokholmu može da regrutuje švedske državljane za rat

Portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova Tumas Vanesk potvrdio je da aktivnosti ukrajinske ambasade u Stokholmu na regrutovanju stranih državljana za učešće u neprijateljstvima nisu u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Prema njegovim rečima, zaštita teritorijalnog integriteta Ukrajine je u skladu sa principima međunarodnog prava.

"Odbrana teritorijalnog integriteta Ukrajine u skladu je sa međunarodnim pravom. Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito", rekao je on.

Internet sajtovi nekih ukrajinskih ambasada, uključujući onu u Stokholmu, sadrže informacije o takozvanoj „Međunarodnoj legiji“, kojoj strani državljani mogu da se pridruže. Međutim, na ovim resursima nema detaljnih uslova za kandidate, osim da kandidat mora da bude spreman na sve.

Regrutovanje stranih državljana za učešće u sukobima u Ukrajini vrši se i preko drugih ukrajinskih ambasada u raznim zemljama, uključujući Francusku, Belgiju, Dansku i Litvaniju.

Na sajtovima diplomatskih misija navode se različiti zahtevi za potencijalne kandidate, uključujući uzrast, zdravlje i poznavanje jezika. Neke ambasade takođe ukazuju da su dobrovoljci deo specijalnih brigada Oružanih snaga Ukrajine.

Na sajtu „Međunarodne legije“ nalaze se linkovi do ukrajinskih ambasada u različitim zemljama sveta, uključujući zemlje ZND. Informacije sadrže adrese e-pošte i druge metode komunikacije kojima oni koji žele da postanu dobrovoljci mogu da stupe u kontakt.

08.11 Ukrajinska vojska: Rusija granatirala 17 naselja u Hersonskoj oblasti

Ruske trupe granatirale su tokom noći 17 naselja u Hersonskoj oblasti, pri čemu su  dve osobe su poginule, a četiri povređene, saopštio je načelnik Hersonske vojne uprave Oleksandr Prokudin.

"Ruska vojska je gađala stambene četvrti naseljenih mesta, pri čemu su oštećene dve višespratnice i 10 privatnih kuća. Usled ruske agresije dve osobe su poginule, još 4 su povređene“, naveo je Prokudin na Telegramu.

Pogoci su zabeleženi i u lučkoj infrastrukturi, objektima kritične infrastrukture, tržnom centru, privrednim objektima i automobilima, dodao je on.

Prema njegovim rečima, neprijatelj je granatirao naselje Dudčani, Novovoroncovku, Mihajlovku, Odradokamjanku, Gavrilovku, Veselu, Zolotu Balku, Kačkarovku, Antonovku, Stanislav, Dnjeprovske, Jantarne, Bilozerku, Veletenske, Kizomis, Beregovo i grad Herson.

07.32 Putin: Aerodromi u trećim zemljama biće legitimna meta ako lovci F-16 budu poletali sa njih

Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, polećući sa aerodroma u trećim zemljama, ti aerodromi će postati legitimna meta ruske vojske, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je tokom posete Tverskoj oblasti podsetio da borbeni avioni F-16 mogu da nose nuklearno oružje i naglasio da će Moskva i to "morati da uzme u obzir“, prenosi Interfaks.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

On je poručio da će, ako se lovci  F-16 uključe u sukob, ruska vojska uništiti te avione "kao što uništava njihove tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višestruke raketne sisteme“.
Putin je ocenio da lovci F-16, ako ih zapadne zemlje isporuče Ukrajini, neće moći da promene situaciju na bojnom polju.

06.55 Blinken i Makron sledeće nedelje u Parizu o podršci Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom sledeće sedmice u Parizu o podršci Ukrajini,saopštio je Stejt department.

Nakon Pariza, Blinken će u Briselu razgovarati sa ministrima spoljnih poslova zemalja NATO uoči samita posvećenog 75. godišnjici alijanse, koji će biti održan u julu u Vašingtonu.

06.45 Rojters: Rusija povećava uvoz benzina iz Belorusije

Rusija je u martu povećala uvoz benzina iz susedne Belorusije kako bi se uhvatila u koštac sa rizikom od nestašice na svom domaćem tržištu zbog neplaniranih popravki u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, preneo je Rojters, pozivajući se na četiri izvora iz industrije i trgovine.

Rusija je već zabranila izvoz benzina od 1. marta kako bi pokušala da obezbedi dovoljno goriva za svoje domaće tržište nakon ponovljenih ukrajinskih napada dronovima na ruske rafinerije od početka godine, navodi agencija.

06.30 Zelenski: Jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 vitalni zadaci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da su jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 Ukrajini vitalni zadaci.

"Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom sveta, još uvek ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista. Radimo svaki dan na tome da obezbedimo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine", naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Zelenski je podsetio da je u današnjem napadu ruskih trupa na Harkov poginula jedna osoba, a da je povređeno najmanje 19, među kojima i dvoje male dece.

06.25 Kuleba: Obezbediti Ukrajini više PVO sistema Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da je Rusija pojačala vazdušni teror protiv Ukrajine i lansirala 190 raketa različitih tipova, 140 dronova Šahed i 700 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine za samo nedelju dana od 18. do 24. marta.

"Ukrajina je trenutno jedina zemlja na svetu koja skoro svakodnevno doživljava napade balističkih raketa. Sistem 'Patriot' treba da bude raspoređen sada ovde u Ukrajini da zaštiti stvarne ljudske živote, a ne da se zadržava na mestima gde je raketna pretnja nula", rekao je Kuleba.

06.10 Ukrajina: Rusi pogodili višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih

Ruske snage granatirale su stambenu zgradu u Harkovu, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

"Napad na stambene zgrade u harkovskom naselju. Ima mrtvih i ranjenih. Ovo je još jedan čin krvavog terora protiv Ukrajinaca", napisao je gradonačelnik na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

Komentari (0)

Evropa