Fokus

"Od samog početka Kina igra i na jednu i na drugu stranu": Šta se krije iza plana Pekinga za rešavanje ukrajinske krize

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2023

-

09:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kina je juče, tačno godinu dana od početka rata u Ukrajini, objavila dokument od 12 tačaka u kom se iznosi stav o ovom sukobu, a istovremeno se poziva i na prekid vatre i pregovore o mirovnom sporazumu.

Dokument je naslovljen "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", a u njemu kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će se Peking "nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora".

Navodi se da su što pre neophodni prekid vatre i postepena deeskalacija, kao i ublažavanje situacije na frontu u Ukrajini. Pored toga, navedeno je da "kriza u Ukrajini ne sme izmaći kontroli", preneo je Rojters.

Dvanaest tačaka kineskog predloga

  • Poštovanje suvereniteta svih zemalja
  • Napuštanje hladnoratovskog mentaliteta
  • Prekid neprijateljstava
  • Nastavak mirovnih pregovora
  • Rešavanje humanitarne krize
  • Zaštita civila i ratnih zarobljenika
  • Očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana
  • Smanjene strateških rizika
  • Olakšavanje izvoza žitarica
  • Zaustavljanje jednostranih sankcija
  • Održavanje stabilnosti industrijskih i lanaca snabdevanja
  • Promovisanje postkonfliktne obnove

Ispod naslova svake od ovih tačaka stoji kratko obrazloženje, ali Kina ni u jednom pasusu nije navela konkretne mere koje se mogu preduzeti kako bi se ove tačke ispunile.

"Kina podseća Putina gde su crvene linije"

Bivši ambasador u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribićević ističe da je ključno to što Kina, na samom početku plana, ističe važnost teritorijalnog suvereniteta: "Što znači da se Rusi moraju povući iz Ukrajine, dok postoje i neki drugi stavovi koji više idu u prilog Rusiji".

"Od samog početka Kina igra i na jednu i na drugu stranu - njeni su interesi da se mir uspostavi, jer je pre svega u pitanju svetska trgovačka sila. Kina podržava Rusiju jer se ona protivi američkoj hegemoniji u svetu, dok sa druge ima vrlo specifičan odnos sa SAD jer je od nje zavisna ekonomski", dodao je Pribićević.

On je istakao i da je uloga Kine, pre svega, pozitivna, "jer stalno podseća Putina na to gde se nalaze crvene linije".

Za novinara Dragana Bisenića, ovaj predlog Kine je značajan jer je ona do sada bila uzdržana ako je se neki sukob ne tiče direktno, ali takođe ističe to da Peking ne uživa poverenje Zapada, već SAD i druge zapadne zemlje žele da se sukob reši pod njihovim uslovima.

"Ipak, ovde je Kina u redosledu tačaka učinila veliki ustupak Ukrajini - prvo se govori o poštovanju teritorijalnog suvereniteta, što je drugačije od svih ranijih mirovnih predloga koji su polazili od toga da je prvo potrebno primirje, a to bi podrazumevalo priznavanje linija koje u tom trenutku postoje u sukobu", dodao je Bisenić.

Reakcije iz Kijeva i Moskve

Reakcije iz same Ukrajine su, međutim, bile nešto pozitivnije nego što je to bio slučaj kod njenih zapadnih saveznika.

Ukrajinski predsednik Voldoimir Zelenski je, govoreći tokom konferencije za medije u Kijevu, istakao da su neki delovi kineskog plana pozitivni, ali da samo zemlja u kojoj se rat odvija treba da bude ta koja će inicirati mirovni plan.

"Mislim da je dobro, ako postoje predlozi koji ovako ili onako odgovaraju međunarodnom pravu po pitanju teritorijalnog integriteta, da se na toj tački srađuje sa Kinom", rekao je Zelenski novinarima.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Sa druge strane, iz Kremlja su pozdravili kineski mirovni plan. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Moskva "ceni kineski mirovni plan za Ukrajinu", i da je Rusija "spremna da ostvari ciljeve specijalne voljne operacije političkim i diplomatskim sredstvima."

"Cenimo iskrenu želju naših kineskih prijatelja da pomognu sa miroljubivim rešenjem konflikta na Ukrajini," rekla je Zaharova, dodajući da to znači i priznavanje "novih teritorijalnih realnosti" u Ukrajini, prenosi Rojters.

Fon der Lajen: Kina već izabrala strane

Pojedini delovi kineskog dokumenta, čini se, usmereni su ka Zapadu. U njemu se upozorava protiv onoga što Peking naziva "proširenjem vojnih blokova" što se verovatno odnosi na NATO, i pozivaju se "sve strane da izbegnu dolivanje ulja na vatru i potpirivanje tenzija", što su slične formulacije koje su ranije koristili kineski zvaničnici prilikom kritika američke pomoći Ukrajini.

Zapadni lideri su skeptični prema ovom kineskom planu, i iznose argumente da Peking nema međunarodni kredibilitet koji bi mu dozvolio da bude posrednik kada je u pitanju rat u Ukrajini, prenosi britanski Gardijan.

Tanjug/Jonas Ekströme/TT News Agency via AP

 

Govoreći novinarima u Talinu, prestonici Estonije, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da "Kina nema preteran kredibilitet zbog toga što do sada nije osudila ilegalnu invaziju na Ukrajinu".

Slično njemu reagovala je i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, koja je rekla da je Kina "već odabrala strane" u ratu.

Američki nacionalni savetnik za bezbednost, Džej Saliven, rekao je za CNN da je "njegova prva reakcija bila to da je dokument mogao i da se zaustavi već posle prve tačke, gde piše da se poštuje suverenitet svih zemalja".

"Ukrajina nije napala Rusiju, NATO nije napao Rusiju. Sjedinjene Američke Države nisu napale Rusiju. Ciljevi Rusije u ovom ratu jesu da obriše Ukrajinu sa mapa, odnosno da apsorbuje Ukrajinu", rekao je Saliven.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ideja da će Kina učestvovati u pregovorima o ishodu ukrajinskog rata nije racionalna, nakon što je Peking objavio mirovni plan za sukob.

"Ruski predsednik Vladimir Putin to pozdravlja, pa kako bi onda moglo biti dobro? Nisam video ništa u tom planu što ukazuje da tamo postoji nešto od koristi bilo kome osim Rusiji, ako bi se poštovao kineski plan ",  rekao je Bajden u intervjuu za CBS njuz.

On je dodao da "ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata, koji je potpuno nepravedan rat za Ukrajinu, jednostavno nije racionalna".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet