Politika

Obeležavanje godišnjice rata i u Beogradu: Marš solidarnosti i mira od Pionirskog parka do Trga republike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

12:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U znak podrške Ukrajini danas se u Beogradu je danas održan Marš solidarnosti mira koji je organizovalo udruženje "Čini dobro" koji je podržala ambasada Ukrajine u Beogradu. Građani su se okupili u Pionirskom parku odakle su krenuli ka Trgu republike, a kako je javila reporterka Euronews Srbija, osim građana Srbije, tu je bilo i Ukrajinaca, Rusa i Belorusa koji žive u Srbiji i koji su i proteklih 365 dana često izlazili da iskažu svoj protest ruskoj agresiji. 

Njima su se pridružili i pripadnici opozicionih stranaka u Srbiji, ali i mnogi predstavnici stranih ambasada. Među prvima se pojavio Džon Ginker, zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. U šetnji učestvuju i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre, kao i ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač.

Euronews/Nataša Jovanović

 

"Ovo je sjajan dan za Srbiju da pokaže svoju podršku za narod Ukrajine. Srbija je pokazala svoju podršku Ukrajini u proteklih godinu dana, pokazala je podršku u Ujedinjenim nacijama, tamo gde je najpotrebnije, na terenu šaljući humanitarnu pomoć, pa i sa izbeglicama koji su došli u Srbiju. Ono što se danas pokazuje jeste takođe i da transatlantska zajednica, od Severne Amerike do Evrope, EU, mi smo ujedinjeni, ujedinjeni smo u podršci Ukrjaini", rekao je Ginker.

Žiofre je rekao da će EU u svakom smislu nastaviti da podržava Ukrajinu.

"Ukrajinski narod je pokazao svetu da je budućnost Ukrajine u njihovim rukama. Ukrajina nije sama, juče je 141 zemlja glasala na sednici UN i osudila agresiju. EU će nastaviti da podržava Ukrajinu politički, finansijski i vojno. Nastaviemo da stojimo čvrsto i solidarno sa Ukrjaincima", rekao je on na skupu.

Ambasada Ukrajine u Beogradu pozvala je sve građane da izađu danas i da mirnom protestnom šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike iskažu podršku Ukrajini i pozvala da svi ponesu sa sobom zastave Srbije i Ukrajine. Na skupu su zaista mogle da se vide brojne zastave.

"Stop ratu u Ukrajini" i "Ukrajina će pobediti" samo su neki od transparenata koji su se mogli videti na skupu koji je završen minutom ćutanja za sve stradale.

Danas se, podsetimo, obeležava godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu koji je doveo do toga da milioni Ukrajinaca napuste svoje domove, a posledice sukoba osetile su se mnogo dalje od granica Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milutinac

24.02.2023 15:15

Ovo je moja zemlja, ovo je Srbija koju volim i cenim. Ovu Srbiju bi branio svim srcem. Ovo je moja Srbija u srcu Evrope. Srbija koja ceni mir i slobodu. Srbija koja kaže bratskoj Ukrajini Slava i Ukrajina do konačne pobede a Rusiji do konačne propasti. Živela bratska slobodna Ukrajina takodje živela i naša slobodna Srbija. Podrška!

Srbija