Evropa

Orban: U ratu u Ukrajini nema pobednika, potreban hitan prekid vatre

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

10:31

Orban: U ratu u Ukrajini nema pobednika, potreban hitan prekid vatre
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP/Szilard Koszticsak/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Zdrav razum nalaže da u ratu u Ukrajini ne može biti pobednika i zbog toga hitno mora biti dogovoren prekid vatre, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je za državni radio rekao da je teško razaznati cilj rata u Ukrajini zbog toga što su zaraćene strane u različitim vremenima proklamovale različite ciljeve rata.

"Lako je izgubiti put u takvoj situaciji jer nema referentne tačke za vaše odluke", naveo je Orban, prenela je MTI.

Orban je deklaraciju koju je u četvrtak usvojila Generalna skupština UN, u kojoj se poziva na mir u Ukrajini, nazvao "dokumentom za mir“, za koji je rekao da predstavlja većinski stav u svetu po pitanju rata.

Govoreći o članstvu Švedske i Finske u NATO-u, Orban je istakao da, ako te dve zemlje očekuju da Budimpešta bude fer i odobri njihov ulazak u Alijansu, onda i te zemlje moraju biti fer i prestati da šire lažne informacije o Mađarskoj.

Orban je napomenuo da je mađarska vlada zatražila od parlamenta da podrži zahteve dve zemlje za članstvo u NATO-u, ali da, kako je rekao, pojedini poslanici vladajućih partija nisu preterano oduševljeni jer Švedska i Finska šire očigledne laži o mađarskoj demokratiji i vladavini prava.

Orban je podsetio da je Turska zabrinuta zbog toga što Švedska skriva pripadnike terorističkih organizacija čime se suprotstavlja Ankari koja je, kako je naveo, "takođe saveznik kojeg moramo slušati".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa