Evropa

Koliko je ruskih vojnika poginulo od početka rata u Ukrajini? "Napredak na frontu plaćen ogromnom ljudskom žrtvom"

Komentari

Autor: BBC

17/04/2024

-

18:46

Koliko je ruskih vojnika poginulo od početka rata u Ukrajini? "Napredak na frontu plaćen ogromnom ljudskom žrtvom"
Ruski vojnik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih Rusa u ratu u Ukrajini veći je od 50.000, podaci su analize koju je sproveo britanski BBC. Istraživanje takođe pokazuje da je u drugoj godini od ruske invazije poginulo za četvrtinu više vojnika nego tokom prvih 12 meseci. 

Više od 27.300 ruskih vojnika je poginulo u drugoj godini sukoba, što je dokaz da su "teritorijalni dobici došli uz ogromnu ljudsku cenu", prenosi BBC.

Izraz "mašina za meso" se koristi da opiše način na koji Moskva nemilosrdno šalje talase vojnika napred da pokušaju da iscrpe ukrajinske snage, piše britanski javni servis.

Ukupan broj smrtnih slučajeva (više od 50.000), osam puta je veći od jedinog zvaničnog javnog priznanja broja smrtnih slučajeva koje je Moskva ikada objavila od septembru 2022.

Uprkos analizi, BBC nagoveštava da je stvarni broj ruskih žrtava verovatno mnogo veći, jer njihova analiza ne uključuje pogibije milicije u Donjecku i Lugansku – na istoku Ukrajine, koje su okupirale Rusi.

AP Photo

 

Ukrajina, u međuvremenu, retko komentariše razmere svojih žrtava na bojnom polju. U februaru je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski rekao da je ubijeno 31.000 ukrajinskih vojnika - ali procene, zasnovane na američkim obaveštajnim podacima, ukazuju na veće gubitke.

Značajan skok u broju žrtava može se videti u proleće 2023. godine, tokom bitke za Bahmut kada je grupa plaćenika, Vagner, pomogla Rusiji da zauzme taj grad.

Vagnerov vođa, Jevgenij Prigožin, procenio je gubitke njegove grupe u to vreme na 22.000 boraca.

Rusko zauzimanje Avdijevke na istoku Ukrajine prošle jeseni takođe je dovelo do još jednog porasta vojnih smrtnih slučajeva.

Velika invazija Rusije na susednu Ukrajinu počela je 24. februara 2022. godine u četiri ujutru. Vladimir Putin objavio je poduži govor u kome je objasnio zašto je odlučio da pokrene, kako to Moskva naziva, "specijalnu vojnu operaciju" i izvrši vojnu agresiju na jednu suverenu zemlju.

Dve godine kasnije, rat i dalje traje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa