Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski nakon što je Predstavnički dom usvojio nacrt zakona o vojnoj pomoći: "Ameriko, hvala ti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

20/04/2024

-

08:28

RAT U UKRAJINI Zelenski nakon što je Predstavnički dom usvojio nacrt zakona o vojnoj pomoći: "Ameriko, hvala ti"
RAT U UKRAJINI Zelenski nakon što je Predstavnički dom usvojio nacrt zakona o vojnoj pomoći: "Ameriko, hvala ti" - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 787 dana. Najmanje osam osoba je poginulo, a 29 je povređeno u ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast. Za to vreme, članice NATO su se usaglasile da obezbede Kijevu dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući i američki PVO sistem Patriot, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da u ovoj godini nema više vremena za dalje razgovore, već su potrebne odluke partnera. Istovremeno, mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da je Zapad na korak od slanja trupa u Ukrajinu i da u Briselu vlada "proratna većina".

Ključni događaji: 

  • U ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast poginulo osam osoba, 29 povređeno
  • NATO obezbeđuje Kijevu nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam sistema Patriot
  • Kapri: Ministri G7 odlučni da pojačaju kapacitete ukrajinske PVO
  • Orban: Zapad na korak od slanja trupa u Ukrajinu, Brisel se igra vatrom

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.39 Peskov: Zaplena zamrznutih ruskih sredstava zadaće udarac imidžu SAD

Zaplena zamrznutih ruskih sredstava zadaće udarac imidžu SAD i uplašiti investitore u toj zemlji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Što se tiče predloga zakona o zapleni ruske imovine, tek treba da vidimo detalje. U svakom slučaju, kada je zaplena naše imovine u pitanju to će naneti nepopravljivu štetu imidžu Sjedinjenih Država i primorati brojne investitore u toj zemlji da čuvaju svoja sredstva, jer će biti narušena nedodirljivost privatne, šta više državne imovine", rekao je Peskov, prenosi "TASS".

Portparol Kremlja je rekao da je odluka da SAD pruže pomoć Ukrajini bila predvidiva. "Ta odluka će Sjedinjene Američke Države učiniti daleko bogatijim, ali će dodatno upropastiti Ukrajinu jer će više Ukrajinaca biti ubijeno zbog odluka kijevskog režima", rekao je Peskov.

Kongres SAD je ranije danas usvojio zakon kojim će zamrznuta ruska sredstva u iznosu od 8,1 milijardi dolara biti poslata kao pomoć Ukrajini.

22.15 Borelj pozdravio rezultat glasanja u Predstavničkom domu SAD o paketu vojne pomoći

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je rezultat današnjeg glasanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa o predlogu zakona za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifičkom regionu. "Pozdravljam rezultat današnjeg glasanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Ukrajina će imati transatlantsku podršku koja joj je potrebna da se suprotstavi ruskoj agresiji", objavio je Borelj na platformi X.

20.13 Zelenski: Ameriko, hvala ti!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se na svom X nalogu i zahvalio Predstavničkom domu SAD, obema stranama i lično predsedniku Majku Džonsonu na odluci za koju kaže da "održava istoriju na prvom putu".

"Demokratija i sloboda će uvek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže u zaštiti. Važan zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom sprečiće da se rat proširi, spasiće hiljade i hiljade života i pomoći obema našim nacijama da postanu jače. Mir i bezbednost se mogu postići samo snagom. Nadamo se da će zakonski predlozi biti podržani u Senatu i poslati na sto predsednika Bajdena. Ameriko, hvala ti!", napisao je Zelenski.

20.03 Predstavnički dom odobrio pomoć Ukrajini

Nakon višemesečnog odlaganja Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt akona o dodatnim izdvajanjima, odnosno vojnu pomoć namenjenu Ukrajini u vrednosti od 60,8 milijardi dolara.

Očekuje se da će Senat odobriti zakon u narednim danima, pre nego što ga potpiše i predsednik Bajden.

Ovo je ključni trenutak za Ukrajinu, kojoj je očajnički potrebna vojna pomoć u borbi protiv ruske invazije. Zvaničnici su rekli američkim medijima da bi deo municije mogao da stigne do Ukrajine u roku od nedelju dana.

AP Photo/J. Scott Applewhite

 

18.08 Pripadnici kopnenih snaga Ukrajine osumnjičeni za ubistvo policajca

Komanda kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine potvrdila je danas da su osumnjičeni za otvaranje vatre na policajce u Viničkoj oblasti vojnici jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

"Na snimku, koji je objavljen u medijima, vide se pripadnici jedne od vojnih jedinica Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine. Komanda Kopnene vojske pružiće maksimalnu pomoć u sveobuhvatnoj i nepristrasnoj istrazi ubistva policajca", navodi se u saopštenju kopnenih snaga na Fejsbuku, prenosi Strana.ua.

Kopnene snage su izrazile saučešće porodici preminulog policajca Maksima Zareckog. "Ovo je nenadoknadiv gubitak, oni koji su krivi za ovaj zločin moraju biti najstrože kažnjeni“, ističe se u saopštenju.

17.40 Muškarac poginuo od posledica granatiranja u Dnjepropetrovskoj oblasti

Od posledica granatiranja u Dnjepropetrovskoj oblasti danas popodne poginuo je muškarac, saopštio je načelnik oblasne vojne uprave za tu oblast Sergej Lisak. „Neprijatelj je napao Dnjeparski okrug. Poginuo je 54-godišnji muškarac. U trenutku udara popravljao je automobil u blizini“, naveo je on na Telegram kanalu. Prema njegovim rečima, granatiranje je izazvalo požar koji su vatrogasci ugasili.

Kako prenosi Ukrinform, u noći između četvrtka i petka, Dnjepropetrovska oblast je bila izložena masovnim ruskim raketnim napadima u kojima je poginulo osam ljudi, uključujući dvoje dece, a najmanje 29 ljudi je povređeno, zbog čega je 20. april proglašen Danom žalosti u tom regionu.

16.12 Ruske snage pogodile industrijski kompleks u Harkovu

Ruske snage pogodile su danas industrijsku oblast u Harkovu. "U Harkovu je pogođen industrijski okrug. U napadu za sada nema žrtava", objavio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov na Telegramu.

Kako je preneo Ukrinform, eksplozije u Harkovu odjeknule su 11.30 a građani su pozvani da odu u skloništa.

Načelnik regionalne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov ranije je saopštio da je u tom gradu gađana devetospratnica, a ruske snage su jutros pogodile privatnu kuću u Vovčansku, usled čega su dve osobe poginule.

12.45 Trudnica poginula tokom granatiranja Belgorodske oblasti

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti poginula je jedna trudnica u selu Novaja Tavolžanka, objavio je na Telegram kanalu guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Deo granate teško je ranio trudnicu koja je prolazila ulicom u vreme granatiranja i na veliku žalost, žena je umrla od posledica ranjavanja", rekao je on.

Tanjug AP/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

 

Povređene su još tri osobe. Jedna žena je zadobila potres mozga i ranu na butini od gelera, dvojici muškaraca je ukazana pomoć na licu mesta. Oštećeno je 12 kuća i dva automobila, prenosi "RIA Novosti".

Selo Novaja Tavolžanka nalazi se na oko pola kilometra od ukrajinske granice u Šebekinskom gradskom okrugu, na granici sa Harkovskom oblašću.

08.51 Ukrinform: Ruske snage raketirale Zaporožje i Odesu

Ruske snage napale su jutros raketama industrijsku zonu u Zaporožju na jugu Ukrajine i ukrajinsku luku Odesa, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov napisao je na Telegramu da u napadu nije bilo povređenih, prenosi Ukrinform.

 

 

U Odesi je jutros odjeknula eksplozija tokom vazdušnog napada, naveo je načelnik oblasne administracije Oleh Kiper.

Snage ukrajinske protivvazdušne odbrane uništile su dve ruske rakete i tri izviđačka drona koji su lansirani tokom noći na Ukrajinu, saopštio je komandant vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikola Oleščuk.

On je naveo da su ruske snage tokom noći napale Ukrajinu sa sedam raketa i tri drona.

08.27 Rusko ministarstvo: Tokom noći ruske snage PVO uništile 50 ukrajinskih dronova

Ruske snage PVO noćas su presrele i uništile 50 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, 26 dronova je oboreno iznad Belgorodske oblasti, 10  iznad Brjanske oblasti, osam iznad Kurska, dva iznad Tule i po jedan iznad Smolenske, Rjazanske, Kaluške i Moskovske oblasti, prenosi RIA Novosti.

07.30 Napadi dronovima na više ruskih oblasti, guverneri tvrde da je odgovorna Ukrajina

Dva civila su ubijena tokom noći u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u napadu ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je  gubernator Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, dve osobe su poginule kada se zapalila privatna kuća u okrugu Grajvoronski nakon što su bespilotne letelice ispustile dve eksplozivne naprave.

Prema preliminarnim informacijama, kuća i pomoćni objekat su potpuno izgoreli, a još jedan je pretrpeo ozbiljnu štetu, prenosi TASS.

profimedia

 

Ukrajinski napad dronovima zaustavljen je u Smolenskoj oblasti, a usled pada delove letelice došlo je do požara na objektu energetskog kompleksa, izjavio je  načelnik oblasti Vasilij Anohin.

On je precizirao da je oko dva sata ujutru, u Kardimovskom okrugu, došlo do pokušaja napada ukrajinskih bespilotnih letelica na objekat energetskog kompleksa i da se usled pada delova letelice zapalio kontejner sa gorivom.

Ranije u toku noći, usled eksplozije drona, oštećena je energetska infrastruktura u Malojaroslaveckom okrugu Kaluške oblasti.

Ruske snage PVO oborile su u petak kasno uveče šest ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti, a kada je jedan od njih pao došlo je do požara na objektu energetske infrastrukture. U ovom napadu nije bilo povređenih ni materijalne štete, navodi RIA Novosti.

06.47 Zelenski: Više nema vremena samo za razgovore, potrebne su odluke partnera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da u ovoj godini nema više vremena za dalje razgovore, već su potrebne odluke partnera.

"Sve je prilično specifično. Ukrajini je potrebna protivvazdušna odbrana, a partneri u tome mogu pomoći. Mi cenimo napore svakog lidera, svake države, koji su zaista aktivni, zaista ispunjavaju svoja obećanja i pokušavaju da povećaju mogućnosti našeg vazdušnog štita", istakao je predsednik Ukrajine u video poruci, prenosi Ukrinform.

06.31 Orban: Zapad na korak od slanja trupa u Ukrajinu, Brisel se igra vatrom

Zapad je na korak od slanja trupa u Ukrajinu i danas u Briselu vlada proratna većina, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban.

profimedia

 

''U Evropi je raspoloženje ratno, a politikom dominira logika rata. Vidim pripreme za rat od svih i sa svih strana. Generalni sekretar NATO-a želi da uspostavi ukrajinsku misiju NATO-a. Evropski lideri su već ušli u rat, razgovaram s njima, čujem ih, oni vide ovaj rat kao svoj i vode ga tako'', istakao je Orban.

06.15 NATO obezbeđuje Kijevu nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam sistema Patriot

Članice NATO-a su se složile da obezbede Kijevu dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući i američki PVO sistem Patriot, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je Kijevu neophodno najmanje sedam Patriot PVO sistema.

06.00 U ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast poginulo osam osoba, 29 povređeno

Najmanje osam osoba je poginulo, a 29 je povređeno u ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast, saopštila je ukrajinska Državna služba za vanredne situacije.

Ukrainian Emergency Service via AP Photo

 

U Dnjepru su dve osobe poginule, a 20 ljudi je povređeno, dok je u Sinelnikovu poginulo šest osoba, uključujući dvoje dece, a šest osoba je povređeno, prenosi Ukrinform.

Komentari (0)

Evropa