Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Generalštab Ukrajine: Ruske snage intenzivirale napade na Avdijivskom pravcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

03/05/2024

-

09:06

RAT U UKRAJINI Generalštab Ukrajine: Ruske snage intenzivirale napade na Avdijivskom pravcu
RAT U UKRAJINI Generalštab Ukrajine: Ruske snage intenzivirale napade na Avdijivskom pravcu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 799 dana. Prvi samit mira za Ukrajinu koji će biti održan u junu u Švajcarskoj poslužiće kao platforma za dijalog o načinima postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Najmanje sedam osoba, uključujući šestoro dece, ranjeno je  u ruskom napadu navođenim projektilima na Harkovsku oblast na severoistoku Ukrajine, izjavio je regionalni načelnik Oleg Sinegubov. Rusija je neprimetno isporučivala rafinisane naftne proizvode Severnoj Koreji kršeći ograničenja koja je nametnuo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je Bela kuća.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Prvi mirovni samit za Ukrajinu inspiracija za budući mirovni proces
  • Bele kuća: Rusija kršila sankcije UN i izvozila naftne proizvode S. Koreji
  • Najmanje 7 osoba, uključujući šestoro dece, ranjeno u ruskom napadu na Harkov
  • Rusija okupirala selo Berdiči u predgrađu Avdijivke

 

      Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                               Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.29 USAID šalje Ukrajini 250 miliona dolara pomoći za poljoprivredu

Više od 250 miliona dolara biće poslato za obnovu i proširenje poljoprivrednog sektora Ukrajine u okviru novog programa USAID ''Harvest'', izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Denis Bašlik.

Gubici i štete na poljoprivrednom sektoru Ukrajine, kao rezultat vojne intervencije Rusije, iznosili su preko 80 milijardi dolara do kraja februara, prema procenama Kijevske škole ekonomije i Svetske banke, navodi Kijev independent.

Program, finansiran od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), podržaće male proizvođače žitarica i uljarica u proširenju njihovih tržišta izvoza, rekao je Bašlik.

Program USAID ''Harvest'' ima za cilj povećanje poljoprivrednog izvoza za 1,5 milijardi dolara i privlačenje dodatnih 500 miliona dolara privatnih investicija, rekla je zamenica direktora USAID Izabel Kolman.

Ukrajina je izvezla više od 13 miliona tona proizvoda u vrednosti od 3,3 milijarde dolara u aprilu, što je više od količine iz februara 2022. pre početka ruske invazije, rekla je ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko.

profimedia

 

20.25 Zelenski: Ukrajina se suočava sa novom fazom opšteg ruskog rata

"Ukrajina se suočava s novom fazom opšteg ruskog rata", rekao je danas predsednik Volodimir Zelenski tokom sastanka s graničnim čuvarima u oblasti Hmeljnicki.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR), rekao je ranije da Ukrajina treba da očekuje obnovljeni ruski napad kasno u proleće ili početkom leta, a napad bi se intenzivirao u okolini istočne oblasti Donbasa.

"Okupator se sada priprema da proširi svoj napad. I svi mi - Ukrajinci, vojnici, država, partneri - moramo učiniti sve da poremetimo plan Rusije za napad", rekao je Zelenski.

"Časiv Jar, grad u oblasti Donjeck, ostaje jedna od ključnih meta Rusije, jer bi mogao da olakša dalje napredovanje ka obližnjim gradovima Kostiantnivka, Kramatorsk i Slovjansk", rekao je Oleksandr Pavliuk, komandant Ukrajinskih kopnenih snaga.

"Rusija ima za cilj da potpuno okupira oblasti Donjeck, Lugansk i, ako je moguće, Zaporožje u 2024. godini", dodao je on.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

15.06 Zaharova upozorila Vašington, London i Brisel na posledice akcija na Krimu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je danas Vašington, London i Brisel da su sve agresivne akcije protiv Krima i Krimskog mosta osuđene na neuspeh i da će biti dočekane snažnom odmazdom.

"Želela bih ponovo da upozorim Vašington, London, Brisel da su sve agresivne akcije protiv Krima ne samo osuđene na neuspeh, već će biti dočekane i snažnom odmazdom", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, preneo je TASS.

13.12 Peskov: Izjave Makrona i Kamerona su nastavak veoma opasnog trenda

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da Ukrajina navodno ima pravo da britanskim oružjem napadne teritoriju Rusije predstavljaju nastavak veoma opasnog trenda, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da je Makronova izjava veoma opasna jer govori o mogućnosti da se Francuska direktno umeša u sukob u Ukrajini, napominjući da Rusija pomno prati izjave zapadnih zvaničnika i da će nastaviti specijalnu vojnu operaciju dok ne ostvari postavljene ciljeve, prenela je agencija RIA Novosti.

Peskov je rekao da Rusija u Kameronovoj izjavi vidi eskalaciju napetosti u vezi sa  ukrajinskim sukobom koja, kako je naveo, potencijalno može predstavljati opasnost za evropsku bezbednost.

09.32 Orban najavio veći vojni budžet ako rat potraje

Mađarska će morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

profimedia

 

Orban je za državni rekao radio da, ako se rat u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i moraće da budu povećani, prenosi agencija MTI.

Orban je naveo da je zabrinut za budućnost Evrope i da mađarska vlada neće dozvoliti da Mađarska bude prisiljena da u uđe u rat treći put, nakon što je učestvovala u Prvom i Drugom svetskom ratu.

08.38 Generalštab Ukrajine: Ruske snage intenzivirale napade na Avdijivskom pravcu

Rusija je intenzivirala napade na Avdijivskom pravcu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, navodeći da su ukrajinske snage u protekla 24 sata odbile 50 ruskih napada na tom delu fronta. Ruske snage su se fokusirale na nekoliko sektora fronta u Donbasu, prenosi Unian.

Na Bahmutskom pravcu ukrajinske snage odbile su 22 ruska napada, a u protekla 24 sata na liniji fronta su se dogodila 134 sukoba. Ruske snage ušle su u februaru ove godine u Avdijivku, grad u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine.

08.00 Ekonomist:Ukrajinski general ne vidi način da UKR dobije rat samo na bojnom polju

Ukrajina će u nekom trenutku morati da uđe u pregovore sa Rusijom kako bi okončala više od dve godine dug rat, izjavio je visoki zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe general-major Vadim Skibitski.

On je u intervjuu za Ekonomist, koji piše da ukrajinski general "ne vidi način da Ukrajina dobije rat samo na bojnom polju", rekao da se trenutno obe strane bore za "najpovoljniju poziciju" uoči potencijalnih pregovora. 

"Ali, smisleni pregovori mogu započeti najranije u drugoj polovini 2025.", procenjuje Skibitski, zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne uprave HUR.

07.50 Bele kuća: Rusija kršila sankcije UN i izvozila naftne proizvode Severnoj Koreji

Rusija je neprimetno isporučivala rafinisane naftne proizvode Severnoj Koreji kršeći ograničenja koja je nametnuo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je Bela kuća i najavila nove sankcije koje će uskoro uslediti kao odgovor.

U okviru sankcija UN, zvaničnom Pjongjangu je nametnut godišnji limit na uvoz rafinisanih naftnih proizvoda od 500.000 barela.

07.45 Zelenski: Prvi mirovni samit za Ukrajinu inspiracija za budući mirovni proces

Prvi samit mira za Ukrajinu koji će biti održan u junu u Švajcarskoj poslužiće kao platforma za dijalog o načinima postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN i normama međunarodnog prava, saopšteno je iz Kancelarije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Samit mira za Ukrajinu biće održan od 15. do 16. juna u Burgenštoku, u blizini Lucerna.

profimedia

 

07.35 Najmanje sedam osoba, uključujući šestoro dece, ranjeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje sedam osoba, uključujući šestoro dece, ranjeno je u ruskom napadu navođenim projektilima na Harkovsku oblast na severoistoku Ukrajine, izjavio je regionalni načelnik Oleg Sinegubov.

Sinegubov je napisao na Telegramu da je u ruskom napadu na gradić Dergači četvoro dece zadobile srednje teške povrede, a dvoje lakše, preneo je Reuters.

07.20 Rusija okupirala selo Berdiči u predgrađu Avdijivke

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska "oslobodila" selo Berdiči iz predgrađa Avdijivke, prenose RIA Novosti.

"Jedinice grupe snaga 'Centar' potpuno su oslobodile selo Berdiči iz Donjecke Narodne Republike, i unapredila taktičku situaciju i porazila formacije 59. motorizovane pešadije, 42. i 47. mehanizovane brigada Oružanih snaga Ukrajine i 109. vojno odbrambenu brigadu u oblastima naselja Vozdiženka, Kalinovo, Sokol, Novopokrovskoje i Progres", piše u saopštenju.

07.08 Vološin: Situacija na istoku Ukrajine se pogoršava

Situacija na frontu u istočnoj Ukrajini se pogoršava, ali ukrajinske snage zasada čvrsto drže odbrambene linije protiv odlučnog napada brojnijih i bolje opremljenih ruskih snaga, izjavio je Nazar Vološin, portparol ukrajinske strateške komande Istok.

Rekao je da je Rusija koncentrisala trupe u Donjeckoj oblasti kako bi probila ukrajinsku odbrambenu liniju

Komentari (0)

Evropa