Evropa

Regionalni izbori u Baskiji: Pravo glasa ima 1,8 miliona stanovnika, na anketama mala prednost levičara

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

11:42

Regionalni izbori u Baskiji: Pravo glasa ima 1,8 miliona stanovnika, na anketama mala prednost levičara
Regionalni izbori u Baskiji: Pravo glasa ima 1,8 miliona stanovnika, na anketama mala prednost levičara - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U španskom autonomnom regionu Baskija danas se održavaju regionalni izbori, na kojima se bira 75 članova baskijskog parlamenta, a ankete su ukazale na malu prednost levičarske separatističke partije Bildu nad umereno desničarskom Baskijskom nacionalističkom partijom (PVN).

Pravo glasa ima 1,8 miliona stanovnika Baskije, a očekuje se da će oko 75.600 mladih danas glasati prvi put. Biračka mesta otvorena su u 9 časova i biće otvorena do 20, a obezbeđuje ih oko 1.200 agenata baskijih policijskih snaga Ercajinca, javlja Pais.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Bildu i PVN, koji je dugo na vlasti u Baskiji, imaju oko 30 odsto podrške, što znači da nijedna stranka ne bi mogla sama da upravlja Baskijom. Obema partijama biće neophodna podrška vladajuće Socijalističke radničke partije (PSOE) španskog premijera Pedra Sančeza, koja je prethodno sarađivala sa PVN-om.

Tanjug/AP

 

PSOE-u je, s druge strane, potrebna podrška obe baskijske partije, kao i katalonskih separatista, prenosi Rojters. Osnovana 2011. kao koalicija baskijskih levičarskih stranki, Bildu je prvobitno bila zabranjena zbog sumnje da je povezana sa ETA, baskijskom militantnom organizacijom, čiji su članovi ubili više od 850 ljudi tokom 50 godina borbe za nezavisnost. Bildu, čiji su pojedini članovi bivši militanti ETA ili simpatizeri, javno se ograničila od nasilja, ali nije osudila napade te oružane grupe.

Ova partija vodi kampanju baziranu na zagovaranju decentralizacije i većih ovlašćenja za baskijske vlasti, a Rojters navodi da se očekuje da će Bildu na izborima imati koristi od smanjenja podrške partiji Podemos, levičarskoj stranci koja je ranije bila u koaliciji nacionalne vlade.

Tanjug/AP

 

Prošle godine, Sančez je postao prvi španski premijer koji je pregovarao sa zvaničnicima Bildu, što je izazvalo oštre kritike koje su u putili konzervativni protivnici lidera Španije. Nakon što se ETA raspala 2018, u Baskiji nije bilo pokušaja secesije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa