Evropa

Odbijena žalba Gerškoviča, novinar "Volstrit žurnala" ostaje u ruskom zatvoru najmanje do kraja juna

Komentari

Autor: Fonet

23/04/2024

-

22:49

Odbijena žalba Gerškoviča, novinar "Volstrit žurnala" ostaje u ruskom zatvoru najmanje do kraja juna
Odbijena žalba Gerškoviča, novinar "Volstrit žurnala" ostaje u ruskom zatvoru najmanje do kraja juna - Copyright Tanjug/AP/Dmitry Serebryakov

veličina teksta

Aa Aa

Novinar Volstrit žurnala Evan Gerškovič ostaće najmanje do kraja juna u ruskom zatvoru zbog optužbi za špijunažu, pošto je moskovski sud danas odbio njegovu žalbu kojom je tražio da mu se ukine pritvor.

Gerškovič je priveden krajem marta prošle godine dok je bio na službenom putu u Jekaterinburgu i već više od godinu dana je u pritvoru. Prošlog meseca pritvor mu je produžen do 30. juna, odlukom na koju su se žalili njegovi branioci. Žalbu je danas razmotrio moskovski apelacioni sud i odbacio je, prenosi AP.

Njegovo hapšenje uznemirilo je novinare u Rusiji, jer vlasti nisu navele dokaze, ako ih uopšte ima, u prilog optužbama za špijunažu.

Gerškovič i njegov poslodavac su negirali optužbe, a američka vlada ga je proglasila nepravedno pritvorenim.

Početak suđenja još nije zakazan.

Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji od septembra 1986. godine, kada je KGB uhapsio Nikolasa Danilofa, moskovskog dopisnika časopisa "US News and World Report".

Danilof je pušten bez optužbe 20 dana kasnije, kada je razmenjen za zaposlenog u misiji Sovjetskog Saveza u UN, kojeg je uhapsio FBI pod optužbom za špijunažu, preneo je Glas Amerike. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa