Evropa

Uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada za vreme OI: "Zakleo se Islamskoj državi da će umreti kao šehid"

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

23:20

Uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada za vreme OI: "Zakleo se Islamskoj državi da će umreti kao šehid"
Uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada za vreme OI: "Zakleo se Islamskoj državi da će umreti kao šehid" - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Francuske vlasti uhapsile su u gradu Marinje na zapadu zemlje 16-godišnjeg mladića koji je na društvenoj mreži Telegram objavio da planira samoubilački napad tokom Olimpijskih igara u Parizu.

"Mladić je uhapšen nakon što je na društvenim mrežama objavio da planira da nabavi materijal za izradu pojasa sa eksplozivom, kako bi umro kao šehid u ime Islamskog kalifata", navodi se u saopštenju Nacionalnog tužioca koja je pokrenula istragu za „zločinačko terorističko udruženje”.

Dodaje se da će istragom biti utvrđeno da li je postojala stvarna namera tinejdžera da izvrši teroristički čin, prenosi Figaro.

Mladića je uhapsila pravosudna policija u kući njegovih roditelja, a tokom pretresa, istražitelji su pronašli rukom pisana dokumenta, uključujući zakletvu na vernost Islamskoj državi.

Osumnjičenom je oduzet i mobilni telefon.

Tokom saslušanja, tinejdžer je priznao da je želeo da izvrši napad tokom Olimpijskih igara, "puškom ili pojasom sa eksplozivom".

Prema policijskim izvorima, maloletnik, francuske nacionalnosti, "već je bio pod nadzorom zbog radikalnih stavova".

Francuska je podigla bezbednosni nivo na najviši stepen zbog sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini.

Francuske vlasti zatražile su od 45 država da pošalju više hiljada pripadnika vojske, policije i civilnih službenika kako bi pomogli u obezbeđivanju Olimpijskih igara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa