Evropa

Može li Pendarovski uz pomoć albanskih partija ipak da porazi Siljanovsku u drugom krugu predsedničkih izbora?

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

12:56

Može li Pendarovski uz pomoć albanskih partija ipak da porazi Siljanovsku u drugom krugu predsedničkih izbora?
Može li Pendarovski uz pomoć albanskih partija ipak da porazi Siljanovsku u drugom krugu predsedničkih izbora? - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

U drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji građani će odlučivati između Gordane Siljanovske Davkove, koju podržava najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE i aktuelnog predsednika Steve Pendarovskog, kojeg podržava SDSM.

Siljanovska je pobedila u 60 makedonskih opština, dok je Pendarovski, kome će 8. maja biti drugi put u drugom krugu predsedničkih izbora, na juče održanim izborima izgubio više od 140.000 glasova u odnosu na prošle izbore.

Prvi preliminarni rezultati na osnovu 100 odsto prebrojanih glasičkih listića Gordana Siljanovska Davkova osvojila je 362.682  ili 40,08 odsto glasova, a Pendarovski 180.306 ili 19,93 odsto glasova.

Prema pisanju skopskih medija, za vladajuću SDSM je ovo najslabiji rezultat prvog kruga predsedničkih izbora od 2009. godine.

Siljanovska je u prvom izbornom krugu osvojila dvostruko više glasova od Pendarovskog, koji je u drugom krugu nju porazio na prethodnim predsedničkim izborima.

I u predizbornim anketama, kojih u RSM nije bilo mnogo proteklih meseci, Siljanovska je uvek bila bila u značajnoj prednosti u odnosu na Pendarovskog.

Pendarovski je iznenađen jučerašnjim izbornim rezultatom, preneli su skopski mediji.

Poznavaoci prilika, međutim, ukazuju da bi Pendarovski, uprkos velikoj razlici u glasovima, u drugom drugu mogao da pobedi Siljanovsku uz podršku albanskih partija, od kojih su neki tradicionalni partneri SDSM-a.

Komentari (0)

Evropa