Evropa

RAT U UKRAJINI Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme Patriot koje bi mogli da pošalju Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2024

-

09:22

RAT U UKRAJINI Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme Patriot koje bi mogli da pošalju Ukrajini
RAT U UKRAJINI Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme Patriot koje bi mogli da pošalju Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/John Hamilton, Andriy Andriyenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 793 dana. U ruskom granatiranju Donjecke oblasti poginule su tri osobe, a četvoro je povređeno, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin, dok jeu u drugom ruskom napadu na železničku stanicu u oblasti Harkova povređeno sedmoro ljudi. Ukrajina očekuje nastavak uspešne saradnje sa SAD bez obzira na ishod predsedničkih izbora u toj zemlji, rekao je Volodimir Zelenski. U međuvremenu, francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je u četvrtak da se Evropa suočava sa egzistencijalnom pretnjom od ruske agresije, pozivajući kontinent da usvoji "verodostojnu" strategiju odbrane koja manje zavisi od SAD. U svom skoro dvosatnom govoru, Makron je upozorio da postoji rizik da "Evropa umre". 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Ukrajina će raditi sa bilo kojim predsednikom SAD
  • Tri osobe poginule u ruskom granatiranju Donjecke oblasti
  • Sedmoro povređenih u ruskom granatiranju železničke stanice u oblasti Harkova
  • Makron izjavio da "postoji rizik da Evropa umre"
  • Stoltenberg: Kina mora da prestane da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine
  • Poljska i Litvanija pomažu Ukrajini da povrati vojno sposobne iz inostranstva
  • Ukrajinski ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog optužbe za korupciju

       Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.40 Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme Patriot koje bi mogli da pošalju Ukrajini

Vašington još nema PVO sisteme Patriot koje bi mogao da isporuči Ukrajini, saopštio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

''Američki Patriot sistemi raspoređeni su u ovom trenuku širom sveta, uključujući Bliski istok, kako bismo zaštitili američke trupe. Ako budemo mogli da oslobodimo dodatne američke baterije, poslaćemo ih u Ukrajinu'', rekao je on u intervjuu za američku televiziju MSNBC.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Dodao je da SAD nastoje da ubede partnere u Evropi i drugim delovima sveta da Kijev snabdeju postojećim PVO sistemima.

19.41 SAD kupuju Ukrajini rakete za sistem Patriot u vrednosti od 6 milijardi dolara

SAD će Ukrajini obezbediti rakete Patriot namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je danas američi ministar odbrane Lojd Ostin.

Rakete su namenjene za dopunu prethodno isporučenih PVO sistema Patriot i deo su paketa koji takođe uključuje više municije za napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, odnosno NASAMS, kao i za dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena, prenosi AP.

16.00 Zelenski pozvao saveznike da pošalju dodatne sisteme PVO Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je pozvao saveznike da pošalju dodatne sisteme protivvazdušne odbrane Kijevu i naglasio da je pauza u finansiranju iz SAD pomogla Moskvi da preuzme inicijativu na frontu.

''Ove godine su ruski avioni već upotrebili više od 9.000 navođenih vazdušnih bombi protiv Ukrajine i potrebni su nam kapaciteti da ih oborimo pre nego što se približe našim položajima i granici“, rekao je Zelenski na početku virtuelnog sastanaka o vojnoj pomoći Ukrajini.

11.35 Šojgu: Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a

Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ruska Federacija nikada nije bila pretnja NATO-u. Mi nemamo ni geopolitičke, niti vojne interese da napadnemo države bloka, mi jednostavno štitimo naše ljude na našim istorijskim teritorijama", rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Šojgu je naglasio da je Rusija uvek ulagala maksimalne napore da održi stratešku stabilnost i ravnotežu snaga u svetu, prenosi "Interfaks".

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

09.44 Micotakis: Grčka neće poslati Ukrajini "Patriot" ili "S-300"

Grčka neće snabdevati Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane "Patriot" ili raketama "S-300", izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Micotakis je u četvrtak za grčku TV SKAI rekao da Grčka neće poslati Ukrajini ni "Patriot" ni "S 300", uprkos evropskim zahtevima i kritičnom nedostatku koji Ukrajina ima u oblasti protivvazdušne odbrane.

"Grčka je podržala Ukrajinu na različite načine, pružajući odbrambeni materijal. Ali smo od prvog trenutka rekli da ne možemo da se odreknemo sistema oružja koji su od ključnog značaja za naše sposobnosti odvraćanja. Pitali su nas i pojasnili smo zašto ne možemo to da uradimo", rekao je Micotakis, a preneo portal "Iefimerida".

Prema Micotakisu, slanje te opreme Ukrajini predstavljalo bi preveliki rizik za grčku vazdušnu bezbednost.

Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

09.23 AP: Ukrajina za sada povukla iz borbi tenkove "Abrams"

Ukrajina je za sada povukla iz borbi tenkove "Abrams M1A1", koje su joj poslale SAD, delom zbog toga što su ruski napadi dronovima otežali delovanje tih tenkova i zbog toga što su mete napada, rekla su dva američka vojna zvaničnika za AP.

Za sada su tenkovi pomereni sa prve linije fronta, a SAD će raditi sa Ukrajincima na pronalaženju nove taktike za korišćenje tih tenkova, rekli su potpredsednik Združenog generalštaba SAD admiral Kristofer Grejdi i neimenovani zvaničnik iz oblasti odbrane. SAD su odobrile slanje 31 tenka "Abrams" u Ukrajinu u januaru 2023. godine nakon što su ukrajinski zvaničnici tražili njihovu isporuku, tvrdeći da su ti tenkovi, koji koštaju po oko 10 miliona dolara, od vitalnog značaja za probijanje ruskih borbenih linija.

09.13 Stoltenberg: Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije, ali da bi saveznici morali više da se angažuju kako bi Kijev dobio podršku koju mu je Alijansa obećala. Stoltenberg je u četvrtak, na skupu neprofitne organizacije "Atlantski most" u Berlinu, rekao da članice NATO-a sada moraju da pretvore ono što su obećale i na šta su se obavezale prema Ukrajini u hitne isporuke oružja i municije, preneo je Kijev independent.

"Poslednjih meseci članice NATO- a nisu pružile podršku koju su obećale", rekao je Stoltenberg.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

08.45 Švajcarska pomaže Ukrajini sa pet milijardi evra

Švajcarski parlamentarni odbor izglasao je pomoć u iznosu od pet milijardi evra za Ukrajinu, u okviru šireg paketa koji ima za cilj poboljšanje odbrambenih sposobnosti Švajcarske. Paket su u bezbednosnom komitetu gornjeg doma parlamenta podržali poslanici partija levog i desnog centra, a on obezbeđuje dodatnih 10 milijardi evra za vojsku, u šta ulazi i novac za Ukrajinu, navodi Rojters.

Plan, koji sada mora da prođe kroz niz parlamentarnih procedura pre nego što postane zakon, usvojen je sa osam glasova za i pet protiv, pri čemu su desno orijentisane partije bile protiv sporazuma. Parlament je u saopštenju naveo da je paket osmišljen kao doprinos da se pojača bezbednost Švajcarske i pomogne "miru u Evropi", zbog rata koji vodi Rusija protiv Ukrajine.
Deo paketa za Ukrajinu biće iskorišćen i za rekonstrukciju osnovne infrastrukture.

06.50 Poljska i Litvanija pomažu Ukrajini da povrati vojno sposobne iz inostranstva

Poljska i Litvanija pomoći će ukrajinskim vlastima da muškarce koji podležu vojnoj obavezi vrate u Ukrajinu, nakon što je Kijev ranije ove nedelje saopštio da obustavlja konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

06.45 Zelenski: Ukrajina će raditi sa bilo kojim predsednikom SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Sjedinjene Američke Države ostaju strateški partner i da će Ukrajina raditi sa svakim predsednikom koga izabere američki narod.

"Nadam se da Tramp neće biti protiv Ukrajine. Naravno, pogledi na neke detalje mogu se razlikovati, ali ako se deli opšti stav i zajedničke vrednosti, možemo da sarađujemo", rekao je Zelenski u intervjuu za Foks njuz, odgovarajući na pitanje o daljoj saradnji u slučaju da Donald Tramp bude izabran za sledećeg predsednika SAD.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

06.35 Stoltenberg: Kina mora da prestane da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine

Kina mora da prestane da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine ako želi da ima dobre odnose sa Zapadom, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ocenivši da je pomoć Pekinga bila ''od vitalnog značaja'' za ruske snage.

On je istakao da je Kina najviše pomogla Rusiji tako što je Moskvi omogućila vrhunsku tehnologiju poput poluprovodnika, prenosi Rojters.

''Od ukupne količine elektronike koju Rusija uvezla, 90 došlo je iz Kine i koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona. Kina takođe radi na tome da Rusiji obezbedi poboljšane satelitske mogućnosti i snimanje", rekao je Stoltenberg.

06.15 Ukrajinski ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog optužbe za korupciju

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski podneo je ostavku dok se suočava s krivičnom optužbom za umešanost u nezakonito sticanje državnog zemljišta u vrednosti od više od 7 miliona dolara.

Tužioci tvrde da mogu da povežu Solskog sa nezakonitim radnjama koje su se navodno desile između 2017. i 2021. godine, pre nego što je postao ministar u martu 2022, što Solski poriče.

06.25 Tri osobe poginule u ruskom granatiranju Donjecke oblasti

U ruskom granatiranju mesta Udačne u Donjeckoj poginule su tri osobe, a četvoro je povređeno, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin.

"Troje mrtvih i četvoro ranjenih, takva je situacija u Udačnom do 18 časova“, objavio je Filaškin na Telegram kanalu. Oštećena je upravna zgrada, ustanova kulture, kafić i oko 20 privatnih kuća", dodao je Filaškin.

Tanjug AP/Roman Chop via AP

 

18.23  Sedmoro povređenih u ruskom granatiranju železničke stanice u oblasti Harkova

Sedam osoba povređeno je kada su ruske snage izvele raketni napad na železničku stanicu u Balakliji, u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine dok su se u putničkom vozu nalazili ljudi, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

On je u objavi na svom Telegram kanalu precizirao da su povređene tri žene i četiri muškarca i dodao da im je pružena pomoć u zdravstvenoj ustanovi, prenosi Ukrinform.

Komentari (0)

Evropa