Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage gađale centralni deo Harkova, čuju se eksplozije, ima ranjenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2024

-

08:45

RAT U UKRAJINI Ruske snage gađale centralni deo Harkova, čuju se eksplozije, ima ranjenih
RAT U UKRAJINI Ruske snage gađale centralni deo Harkova, čuju se eksplozije, ima ranjenih - Copyright AP/Alex Babenko, Daniel Cole, Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 801 dan. Ruski sud je počeo masovno da raspisuje poternice za pojedincima iz Ukrajine bez obrazloženja za šta su konkretno optuženi, pa su se tako na njima našli aktuelni predsednik Zelenski, bivši predsednik Porošenko kao i komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Pavljuk. Porošenko je na poternicu iz Rusije odgovorio slikom pored zarobljenog ruskog tenka uz komentar da mu prija sve što uništava rusku okupaciju na ukrajinskom tlu i da se neće zaustaviti dok cela zemlja ne bude slobodna. Odbrambena obaveštajna služba Velike Britanije procenjuje da je u aprilu dnevno ubijeno ili ranjeno 899 ruskih vojnika u ratu u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Zelenski na poternici ruskog ministarstva policije
  • Rusija objavila poternicu i za komandantom kopnenih snaga Ukrajine
  • Porošenko se slikao pored osvojenog ruskog tenka posle izdavanja ruske poternice
  •  Britanija: Rusija gubila 900 vojnika dnevno u aprilu u Ukrajini

 

           Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.06 Lavrov: Neke zemlje na konferenciji o UKR žele da ukažu na njenu besmislenost

Neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini u Švajcarskoj planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma, izjavjio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Zapadi pokušava da uvuče maksimalan broj zemalja u razvoju i zemalja globalnog juga u ove skupove, a neke zemlje tada objašnjavaju Rusiji da oni učestvuju samo sa jedinim ciljem – da objasne bespredmetnost takvih događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma“, rekao je Lavrov za TV kanal ATV.

17.58 Zaharova o rečima Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu:Predozirao se

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da reči ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu pokazuju da se on "predozirao".

Ona je u intervjuu za Izvestija izjavu Zelenskog da Bog na ramenu nosi amblem sa ukrajinskom zastavom smestila u domen mašte. "Zastava na ramenu Boga je nešto iz kategorije rituala starih Ukrajinaca u regionu Mesopotamije u periodu njihovog otkrića Amerike. Predoziranje", rekla je Zaharova.

Predsednik Ukrajine pozvao je ranije danas, na pravoslavni Uskrs, svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog, koji "ima amblem sa ukrajinskom zastavom na svom ramenu", voditi ka životu koji će pobediti smrt.

14.05 Ruske snage gađale centralni deo Harkova, ima ranjenih

U ruskom napadu na centralni deo Harkova najmanje dve osobe su povređene, saopštio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

"Ruske snage u gađale centralni deo grada, u stambenoj zoni. Prema preliminarnim informacijama, ranjene su dve osobe", naveo je on na Telegram kanalu.

Eksplozije su odjeknule u Harkovu oko 14.15 časova, navodi Ukrinform.

13.05 Ruske trupe preuzele kontrolu nad Očeretinom u DNR

Ruske trupe preuzele su punu kontrolu nad selom Očeretino u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su borci grupe trupa "Centar" takođe poboljšali taktičku situaciju i porazili formacije dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u Arhangelskoj i Novgorodskoj oblasti DNR. Ruska vojska je tokom dana odbila osam kontranapada ukrajinskih jurišnih aviona u oblastima Novokalinovo, Očeretino, Solovjevo, Berdičej, Semenovka i Netajovo u DNR, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je preuzimanje kontrole nad Očeretinom strateški važno za rusku vojsku, pošto se to selo nalazi na komandnoj visini i može poslužiti kao pogodna odskočna daska za razvoj ofanzive u dva pravca paralelno.

11.07 Zelenski: Bog nosi zastavu Ukrajine na ramenima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas, na pravoslavni Uskrs, svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog - koji ima "ukrajinsku zastavu na svojim ramenima" - voditi ka životu koji će pobediti smrt.

"Molimo se jedni za druge. Kada smo se svi približili jedni drugima, više nismo bili stranci jedni drugima", rekao je Zelenski u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi "Reuters".

Stojeći ispred hrama Svete Sofije u Kijevu Zelenski je rekao da se Ukrajina sada bori već 802 dana za pobedu protiv Rusije.

"Neprekidno se borimo 802 dana, 802 dana suprotstavljanja tami, 802 dana hrabrosti suočene sa terorom, 802 dana borbe svetslosti protiv tame", rekao je Zelenski, prenela je ranije agencija "Unian".

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su već pokazali da kleče samo kada se mole Bogu, a nikada pred osvajačima i okupatorima.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski takođe je čestitao Uskrs ukrajinskim vojnicima i poželeo im dobro zdravlje, istrajnost, snagu i hrabrost.

"Neka nam uskrsnuti Gospod, koji je pobedio smrt, da snage da pobedimo neprijatelja i neka nas učvrsti u borbi protiv zla. Koliko god nam teško bilo, znamo da posle najcrnje noći dolazi dan", poručio je Sirski.

10.48 Vojno sposobni Ukrajinci pokušavaju da napuste zemlju bežeći preko Moldavije

Vojno sposobni Ukrajinci često pokušavaju da pobegnu iz zemlje koristeći tranzitni put u Odeskoj oblasti koji prolazi kroz selo Palanca u Moldaviji, izjavio je Andrej Demčenko iz državne Granične službe Ukrajine.

"Postoji put Majaki - Udobnoje - Palanca, koji prolazi kroz teritoriju Moldavije. Graničari obezbeđuju kontrolu ulaska i izlaska sa ovog tranzitnog puta. Ali, nažalost, vrlo često ljudi izaberu ovaj tranzitni put da bi ilegalno napustili zemlju. Neki se kriju u vozilima da bi došli do ovog dela, a drugi napuštaju svoja vozila i pokušavaju da se domognu teritorije Moldavije", rekao je Demčenko, prenosi TASS.

On je rekao da granična služba Ukrajine pokušava da spreči ovakve pokušaje bekstva u saradnji sa moldavskim kolegama. Ranije su ukrajinski mediji objavili snimak na kojem se vidi mnogo napuštenih automobila na deonici autoputa Majaki – Udobnoje – Palanca, kroz ukrajinsko-moldavsku granicu u Odeskoj oblasti, navodi TASS. Vlasti u Kijevu preduzimaju sve moguće mere da spreče bekstvo iz zemlje, a vojnosposobnim muškarcima zabranjeno je da napuste Ukrajinu. Kako tvrdi ruska novinska agencija, regrutuju se i oni koji su zbog zdravstvenih problema nesposobni za vojnu službu.

10.00 Šolc: Na pravoslavni Vaskrs posebno mislimo na Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc čestitao je danas Vaskrs po julijanskom kalendaru, uz poruku da danas posebno misli na pravoslavne hrišćane u Ukrajini.

U objavi na svom "X" nalogu nemački kancelar je poručio da će Nemačka podržati Ukrajinu "koliko god to bude potrebno".

"Na današnji pravoslavni Vaskrs posebno mislimo na mnoge pravoslavne hrišćane u Ukrajini koji ne mogu da proslave ovaj praznik u miru sa svojim porodicama. Jasno je da ćemo podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno", naveo je Šolc.

09.30 Putin čestitao Uskrs: Proslava Uskrsa ujedinjuje milione ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin je, čestitajući Vaskrs Rusima i svim pravoslavnim hrišćanima, istakao stvaralački i plodonosni rad Ruske pravoslavne crkve i drugih hrišćanskih crkava.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

08.50 Oleščuk: Ukrajinska PVO oborila 23 ruska drona

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk saopštio je da je ukrajinska PVO oborila protekle noći 23 od 24 drona "šahed” koje je Rusija upotrebila za napad na Ukrajinu. Bespilotne letelice su lansirane iz ruske Kurske oblasti i sa Krima, napisao je Oleščuk na Telegram kanalu. Prema rečima Oleščuka, vazdušni napad su odbile protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva i mobilne oružane grupe Odbrambenih snaga Ukrajine. Kao rezultat borbenih dejstava, uništene su 23 jurišne bespilotne letelica u oblastima Harkova, Hersona i Dnjepropetrovska.

08.22 Rusija izdala poternicu za bivšim ukrajinskim ministrom odbrane Kovalom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Mihaila Kovala, nakon što je Moskva raspisala poternice za predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, bivšim predsednikom Petrom Porošenkom i komandantom kopnenih snaga Ukrajine Aleksandrom Pavljukom. Prema bazi podataka ruskog MUP-a, Koval se traži zbog krivičnog dela, ali konkretne optužbe nisu navedene, prenosi TASS. Koval je bio vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine od 25. marta do 3. jula 2014, a bio je i zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

06.45 Porošenko se slikao pored osvojenog ruskog tenka posle izdavanja ruske poternice

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko odgovorio je Moskvi, koja je juče za njim izdala poternicu, tako što se fotografisao pored osvojenog ruskog tenka na ratištu.

 

 

"Danas me je rusko ministarstvo policije stavilo na poternicu. Da li im se naši dronovi nisu dopali, ili naš sistem suprotstavljanja njihovoj špijunaži, koji trenutno radi protiv ruskih bespilotnih letelica? A možda i naša oprema i drugo oružje, nisam siguran", naveo je on na društvenim mrežama, preneo je ukrajinski portal prm.ua.

06.40 Rusija objavila poternicu i za komandantom kopnenih snaga Ukrajine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu komandanta kopnenih snaga Ukrajine Aleksandra Pavljuka, nakon što su ranije juče objavljene poternice i za predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i bivšim predsednikom Petrom Porošenkom.

Za Pavljukom je poternica podignuta zbog ''krivičnog dela'', ali nije navedeno o kojem delu je reč, prenosi TASS. Pavljuk je 11. februara imenovan za komandanta Kopnene vojske, a pre toga je bio prvi zamenik ministra odbrane Ukrajine.

06.30 Posle Zelenskog i Porošenko na ruskoj poternici

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, a odgovarajuća poternica se pojavila u bazi podataka resora.

"Petar Aleksejevič Porošenko, 26. septembar 1965. Traže se po članu Krivičnog zakonika“, piše na dokumentu.

Krivično delo zbog kojeg se za njim traga nije obelodanjeno, prenosi RIA Novosti. Porošenko je bio predsednik Ukrajine od 2014. do 2019. godine.

06.10 Britanija: Rusija gubila 900 vojnika dnevno u aprilu u Ukrajini

Odbrambena obaveštajna služba (DI) Velike Britanije procenjuje da je u aprilu dnevno ubijeno ili ranjeno 899 ruskih vojnika u ratu u Ukrajini, saopštilo je juče britansko Ministarstvo odbrane na platformi X.

U izveštaju DI se navodi da je ta brojka u skladu sa ranijim mesecima ove godine, ali se i najavljuje porast žrtava u naredna dva meseca zbog planiranih većih ofanzivnih operacija protiv Ukrajine.

06.05 Zelenski na poternici ruskog ministarstva policije

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Dodaje se da se Zelenski traži zbog kršenja ruskog krivičnog zakonika. Fotografija Zelenskog i njegovi podaci objavljeni su na sajtu, ali više detalja nije objavljeno.

Komentari (0)

Evropa