Evropa

''Kroz moje oči': Papa upoznao zatvorenice u poseti postavci Vatikana na Bijenalu u Veneciji

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2024

-

11:50

''Kroz moje oči': Papa upoznao zatvorenice u poseti postavci Vatikana na Bijenalu u Veneciji
''Kroz moje oči': Papa upoznao zatvorenice u poseti postavci Vatikana na Bijenalu u Veneciji - Copyright Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja je danas posetio postavku Vatikana na Bijenalu u Veneciji pod nazivom ''Kroz moje oči'', koja je smeštena u ženskom zatvoru Đudeka, gde se potom sreo sa zatvorenicama.

Ova postavka sadrži kreacije devet savremenih umetnika koji su na projektu sarađivali sa zatvorenicama, a izbor da paviljon Vatikana bude smešten u zatvor ističe papine pozive društvu da se pomogne siromašnima i zanemarenima, uključujući i zatvorsku populaciju, prenosi Rojters.
Neke od zatvorenica radile su kao turistički vodiči ili su poslužile kao inspiracija umetnicima.

Papa se sa zatvorenicama sreo pojedinačno i pozvao ih je da svoje vreme u zatvoru iskoriste kao šansu za ''moralni i materijalni preporod", dok su neke od njih plakale.

''Paradoksalno, boravak u zatvoru može označiti početak nečeg novog, kroz ponovno otkrivanje neslućene lepote u nama i drugima, što je simbolizovano umetničkim događajem čiji ste domaćin i projektom kojem aktivno doprinosite“, poručio je papa tokom posete Đudeki.

On se potom susreo sa umetnicima Bijenala u zatvorskoj kapeli, ukrašenoj instalacijom brazilske vizuelne umetnice Sonje Gomes, sa objektima koji vise sa plafona i simbolično privlače pogled gledaoca na gore. 

Papa je pozvao umetnike da prihvate temu ovogodišnjeg Bijenala - ''Stranci svuda“, kako bi pokazali solidarnost sa onima na marginama društva.

''Umetnost ima status ’grada utočišta‘, grada koji ne služi režimu nasilja i diskriminacije kako bi stvorio oblike ljudske pripadnosti sposobne da prepoznaju, uključujući, zaštite i prihvate svakoga“, rekao je on.

Vatikanska izložba pretvorila je zatvor Đudeka, nekadašnji samostan za bivše prostitutke, u jednu od atrakcija ovogodišnjeg Bijenala, ali posetioci moraju unapred da rezervišu i prođu bezbednosnu proveru. 

Ova izložba postala je omiljena u svetu umetnosti i posetioce dočekuje na ulazu sa zidnim muralom umetnika Mauricija Katelana sa dva prljava stopala, delo koje podseća na Karavađova prljava stopala ili stopala koja papa Franjo pere svake godine u ritualu Velikog četvrtka, podseća Rojters.

''Rim i Venecija su dugo bili rivali"

Franja je prvi papa koji je posetio Bijenale, a u Veneciji je prethodni put boravio pre nego što je izabran za rimokatoličkog poglavara.

Kako mediji pišu, ova poseta se poklopila s vikendom u kojem Venecija uvodi plaćanje ulaznica za jednodnevne izletnike s ciljem da se ublaži pritisak turizma na Uneskovu svetsku baštinu. Međutim, papa je kao gost oslobođen kupovine karte od pet evra, ali svi oni koji dolaze na njegovu misu moraju da je plate.

Venecijalnski nadbiskup Frančesko Moralja pozdravio je odluku pape da poseti grad, uprkos dugoj istoriji loših odnosa ovog grada i Vatikana.

''Rim i Venecija su dugo bili rivali. Papstvo je htelo da kontroliše sve, a Venecija je ljubomorno čuvala svoju nezavisnost'', rekao je crkveni istoričar Đovani Marija Vijan.

Moralja je rekao da je problematična istorija davna prošlost i da Venecija dočekuje Franju raširenih ruku i uz zahvalnost.Relikvije Svetog Marka nalaze se u istoimenoj crkvi u Veneciji, a očekuje se da papa tamo održi misu u prisustvu oko 9.000 vernika.

Moralja je takođe podržao uvođenje turističke takse u Veneciji od pet evra dnevno u sezoni, dok se grad bori sa prevelikim brojem turista i tone usled porasta nivoa vode.

Papa nije napustio region Lacio od septembra zbog problema sa zdravljem, a u junu će prisustvovati samitu lidera Grupe sedam (G7) u Bariju, što će biti prvi put da poglavar Rimokatoličke crkve učestvuje na radnom sastanku grupe.
 

Komentari (0)

Evropa