Evropa

Demontracije protiv "Zakona o stranim agentima" u Tbilisiju, policija bacila suzavac na učesnike protesta

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2024

-

23:12

Demontracije protiv "Zakona o stranim agentima" u Tbilisiju, policija bacila suzavac na učesnike protesta
Demontracije protiv "Zakona o stranim agentima" u Tbilisiju, policija bacila suzavac na učesnike protesta - Copyright AP Photo/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijska policija je upotrebila danas suzavac protiv demonstranata u centru Tbilisija, koji su protestovali protiv zakona o stranim agentima.

Hiljade ljudi okupilo se na centralnom trgu u Tbilisiju da protestuje protiv zakona o stranim agentima, a nakon višesatnog mitinga krenuli su do zgrade parlamenta, javila je agencija TASS.

Zatim su pokušali da dođu do bine koja je postavljena uoči skupa pristalica vladajuće partije Gruzijski san - Demokratska Gruzija, a kako bi ih sprečila u tome, policija je bacila suzavac.

Parlament Gruzije je 17. aprila u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima, čemu se protive gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, opozicija i zapadne diplomate koji to vide kao prepreku integraciji zemlje u EU. 

Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

 

Opozicija i građani od ponedeljka održavaju mitinge protiv tog zakona u Tbilisiju, a  na protestima je nekoliko puta došlo do sukoba sa policijom.

Vladajuća partija Gruzijski san - Demokratska Gruzija saopštila je početkom aprila da je odlučila da ponovo prosledi parlamentu predlog zakona o transparentnosti stranog uticaja.

To se dogodilo godinu dana nakon što je slična inicijativa izazvala masovne proteste, primoravajući vlasti da odustanu od tog zakona. 

Tekst predloga zakona je ostao isti kao što je bio i prošlogodišnji, osim pojma "agent stranog uticaja". 

Umesto toga, koristi se izraz "organizacija koja promoviše interese strane sile".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa